• Business

  Αλεξάνδρα Σδούκου: Η Κρήτη κόμβος ενεργειακού ενδιαφέροντος

  Η υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου

  Η υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου


  Στο Ηράκλειο, ως επικεφαλής κλιμακίου της ΝΔ, βρίσκεται από το πρωί η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, πραγματοποιώντας συναντήσεις και επαφές. Η κυρία Σδούκου, συνοδευόμενη από τον βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Μαρκόπουλο και τον διοικητή του Ταμείου Ανάκαμψης Ορέστη Καβαλάκη, επισκέφθηκε την Περιφέρεια Κρήτης όπου συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν οι αντιπεριφερειάρχες Νίκος Ξυλούρης, Νίκος Συριγωνάκης και ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Καρκανάκης.

  Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, σημείωσε ότι η ενέργεια είναι στο επίκεντρο των εξελίξεων, σχολιάζοντας ότι υπό αυτό το πρίσμα «η Κρήτη διαδραματίζει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο», αναφερόμενη και στο έργο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.

  Ειδικότερα, στις δηλώσεις της η κυρία Σδούκου ανέφερε πως «με πολλή χαρά βρέθηκα σήμερα στο Ηράκλειο για να συζητήσω με τους επικεφαλής της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων του νομού, τις πτυχές του πολύπλευρου πρωταγωνιστικού ρόλου, που ήδη διαδραματίζει η Κρήτη και που μόνο θα ενισχυθεί στο μέλλον» και επισήμανε:

   «Τόσο στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης της Ελλάδας, λόγω του σπάνιου και διαφοροποιημένου ενεργειακού δυναμικού της, όσο και ως πυλώνας περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας, δια της αναβάθμισης του γεωστρατηγικού της ρόλου στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, η Κρήτη καθίσταται κόμβος και πόλος διεθνών ενεργειακού και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος.

  Το σχέδιο αυτό υλοποιείται μέσα από την ολοκλήρωση των μεγάλων εμβληματικών ενεργειακών και κατασκευαστικών έργων που υλοποιεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απ’ άκρη σ’ άκρη στο νησί. Έργα, όπως η Ηλεκτρική Διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, που θα ολοκληρωθεί το 2025 και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα που σχεδιάζονται στην περιοχή της Ανατολικής Κρήτης, δεν θα επιλύσουν απλά το επί δεκαετίες ζητούμενο της ενεργειακής επάρκειας στο νησί αλλά θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα δώσουν την ευκαιρία σε ιδιώτες και επιχειρηματίες του νησιού να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος».

  Επιπρόσθετα η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε ότι «ο σχεδιασμός και η χωροθέτηση, φυσικά, της δημιουργίας πλωτών αιολικών πάρκων λαμβάνει χώρα βάσει συνεχούς ανοιχτού διαλόγου με την τοπική κοινωνία, σε μια κοινή προσπάθεια να εξασφαλίσουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους» επισημαίνοντας ότι «την ίδια ώρα, στην άλλη πλευρά του νησιού, δυτικά της Κρήτης έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για πιθανά κοιτάσματα υδογονανθράκων και είμαστε εν αναμονή της απόφασης των εταιρειών».

  «Οι προοιωνιζόμενες θετικές εξελίξεις, θα σημάνουν πολλαπλά οφέλη για τη Μεγαλόνησο. Η αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων και των φυσικών πόρων του νησιού, ιδίως στον ενεργειακό τομέα, είναι αποτέλεσμα μεθοδικής και σκληρής δουλειάς τα τελευταία 5 χρόνια από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει θέσει την Κρήτη στο επίκεντρο αναπτυξιακών πολιτικών και στόχων. Για να συνεχίσει, η χώρα μας να βαδίζει σε πορεία σταθερότητας και ανάπτυξης απαιτείται να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στην κάλπη των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου» είπε , καταλήγοντας ότι «μια ισχυρή Ευρώπη, σημαίνει μια ισχυρή Ελλάδα και μια ισχυρή και ευημερούσα Κρήτη».

  Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ένα βασικό θέμα «είναι οι ενεργειακές κοινότητες όπως επίσης και ο ενεργειακός χώρος που πρέπει να πάρουμε για όλους τους ΤΟΕΒ του νησιού και να μπορούμε να κάνουμε τα έργα από τη στιγμή που έχουμε κάνει τις μελέτες». Με φόντο τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις σημείωσε ότι «είναι πολύ σημαντικές τόσο αυτή του μεγάλου καλωδίου του νησιού με την Αττική, όπως επίσης και το μικρό καλώδιο που ευτυχώς που υπάρχει γιατί θα είχαμε πρόβλημα για την ενεργειακή ασφάλεια του νησιού» και κατέληξε λέγοντας:

  «Επίσης να δούμε με τα αιολικά πάρκα τι γίνεται, αφουγκραζόμενοι τις τοπικές κοινωνίες. Υπάρχει μια πάρα πολύ καλή συνεργασία με την κυρία Σδούκου, θεωρώ ότι αυτά τα οποία θέσαμε, τα οποία είναι υπέρ των πολλών, θα μπορούν να ικανοποιηθούν. Θέλουμε να πάρει ο πολίτης της Κρήτης αυτά τα οποία δικαιούται».

  Από την πλευρά του ο διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης Ορέστης Καβαλάκης ανέφερε: «Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο στη Κρήτη που φτάνει σε αρκετά δισ. Η Κρήτη πέρα από τα έργα οδικής ασφάλειας τα οποία ανέρχονται σε 40 εκατ. ευρώ, έχουμε το μεγάλο έργο του ΒΟΑΚ το οποίο είναι σε εξέλιξη, επίσης αρδευτικά έργα, έργα φραγμάτων, έργα ΣΔΙΤ, και είναι ένας από τους βασικούς λόγους που καλούμε να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή στις ευρωεκλογές γιατί η συμμετοχή σε αυτές δείχνει πόσο σημαντικοί είναι οι ευρωπαϊκοί πόροι και πόσο σημαντικό είναι η τοπική κοινωνία και Αρχές, η περιφερειακή Αρχή, να μπορεί να αξιοποιεί αυτούς τους πολύ σημαντικούς πόρους όπως πολύ σωστά κάνει ο κ. Αρναουτάκης».

  Η κυρία Σδούκου ως επικεφαλής του κλιμακίου που βρίσκεται στο Ηράκλειο, εκκινώντας τις επαφές της είχε συνάντηση στο Δημοτικό Μέγαρο Ηρακλείου με τον δήμαρχο Αλέξη Καλοκαιρινό. Επίσης συναντήθκε με εκπροσώπους του Συνδέσμου Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου.

  Επιπλέον έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον δήμαρχο Μαλεβιζίου Μενέλαο Μποκέα και επίσκεψη στο εργοτάξιο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, στη Δαμάστα.

  Το απόγευμα τα μέλη του κλιμακίου θα συμμετάσχουν σε διευρυμένη σύσκεψη, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών και παραγωγικών φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, που θα πραγματοποιηθεί στο Επιμελητήριο, ενώ αμέσως μετά θα παραστούν και σε διευρυμένη σύσκεψη στα γραφεία της ΔΕΕΠ Ηρακλείου, παρουσία στελεχών και φίλων του κόμματος, κατά την οποία θα συζητηθούν το διακύβευμα των ευρωεκλογών του Ιουνίου και ο συντονισμός του εκλογικού αγώνα ως την 9η Ιουνίου.

  Διαβάστε επίσης

  ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός: Διευκρινίσεις για την επιβολή προστίμου της Επιτροπής Ανταγωνισμού

  Cenergy: Με σωλήνες χάλυβα χαμηλών εκπομπών CO2 η νέα ανάθεση έργου της Σωληνουργείας Κορίνθου

  Νίκος Ταχιάος: «Οπλισμένες με τα μέγιστα επίπεδα ασφαλείας που μπορεί κανείς να φανταστεί», οι σήραγγες στην Κατερίνη



  ΣΧΟΛΙΑ