• Business

    «Άκυρο» ρίχνει η Κίνα στην Αμερική μετά την ανακοίνωση της αύξησης των δασμών από τον Τραμπ

    ηπα κινα

    Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας


    Την ακύρωση των διαπραγματεύσεων με την Ουάσινγκτον εξετάζει η κυβέρνηση της Κίνας, όπως έγινε γνωστό. Μόλις λίγο πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, που είχαν προγραμματιστεί συγκεκριμένα για αυτή την εβδομάδα, η Κίνα επανεξετάζει την καλή της διάθεση απέναντι στην Αμερική, ύστερα από τις νέες απειλές που εξαπέλυσε ο πλανητάρχης, Ντόναλντ Τραμπ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας The Wall Street Journal.

    Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει πως οι κινεζικές αρχές φάνηκαν ιδιαίτερα ενοχλημένες από την απειλή, που εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ μέσω Twitter, να επιβάλλει νέες κυρώσεις. Για το λόγο αυτό, τις τελευταίες ώρες, η κινεζική κυβέρνηση βρίσκεται σε αναβρασμό, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να μην κηρύξει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Αμερική, που είχε προγραμματιστεί πολύ καιρό πριν. Ο αντιπρόεδρος της Κίνας, Λίου Χε, δεν έχει αναχωρήσει ακόμη για την Ουάσινγκτον, όπως προγραμματιζόταν και η κυβέρνηση της Κίνας συζητά, σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, αν το προγραμματισμένο αυτό ταξίδι του αντιπροέδρου θα πραγματοποιηθεί τελικά ή όχι.

    Όπως είχε σχεδιαστεί, ο Κινέζος αντιπρόεδρος Λιου Χε θα ταξίδευε στην Ουάσιγκτον εντός της εβδομάδας, με στόχο να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τους Αμερικανούς, σε ό,τι αφορά στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις εκπροσώπων των δύο πλευρών στο Πεκίνο, τις οποίες μάλιστα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, είχε χαρακτηρίσει ως παραγωγικές.

    Το σενάριο διακοπής των διαπραγματεύσεων εκ μέρους της κινεζικής πλευράς είναι πολύ πιθανό, όπως εκτιμά ο διευθυντής της εφημερίδας Global Times, Χου Σιτζίν, καθώς η απειλή του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα αυξήσει στο 25% τους δασμούς που επιβάλλονται σε κινεζικά αγαθά που εισάγει η χώρα του, θεωρείται βαρύνουσας σημασίας και είναι αρκετά πιθανό να αποτρέψει το ταξίδι του Κινέζου αντιπροέδρου στην Ουάσινγκτον. Σε ανάρτησή του μάλιστα, ο Χου Σιτζίν σχολίασε χαρακτηριστικά: «Ας αυξήσει τους δασμούς ο Τραμπ και θα δούμε πότε θα μπορέσουν να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για το εμπόριο».

    Σημειώνεται ότι η Global Times, στην οποία προεδρεύει ο Χου Σιτζίν είναι αγγλόφωνη ταμπλόιντ, που τυπώνει η Λαϊκή Ημερησία, όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

    Σε ό,τι αφορά στην αιφνιδιαστική απόφαση- προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, δείχνει μια προσπάθεια να κλιμακωθούν, από αμερικανικής πλευράς οι πιέσεις στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα. Πιο συγκεκριμένα, ο πλανητάρχης δήλωσε ότι την επόμενη Παρασκευή θα αυξήσει τους δασμούς στο 25%, σε ορισμένα κινεζικά προϊόντα, ενώ θα επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς και σε άλλα εισαγόμενα είδη, συνολικής αξίας 325 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, στην ανάρτησή του, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Επί 10 μήνες, η Κίνα πληρώνει δασμούς στις ΗΠΑ, ύψους 25%, σε είδη υψηλής τεχνολογίας, αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων και (δασμούς) 10% σε άλλα είδη, αξίας 200 δισ. δολαρίων. Το 10% θα ανέβει στο 25% την Παρασκευή. Άλλα προϊόντα, αξίας 325 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που μας στέλνει η Κίνα, παραμένουν αδασμολόγητα, αλλά σύντομα θα δασμολογηθούν, με 25%», κατέληξε. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Τράμπ, οι δασμοί αυτοί «είναι εν μέρει υπεύθυνοι για τα θαυμάσια οικονομικά αποτελέσματά» στις ΗΠΑ.

    Η απόφαση αυτή, όπως είναι φυσικό, κλονίζει τα θεμέλια του θετικού κλίματος που είχε δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα, καθώς και την αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, πάντως, εμφανίστηκε εκνευρισμένος από την πορεία που έχουν ακολουθήσει μέχρι τώρα οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο, σχολιάζοντας ότι «συνεχίζονται, αλλά υπερβολικά αργά, καθώς (οι Κινέζοι) προσπαθούν να επαναδιαπραγματευτούν» και έκλεισε το μήνυμά του με τη λέξη «Όχι!».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Έλληνας εφοπλιστής που θεωρεί… ευλογία τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι Έλληνες εφοπλιστές, τα funds και ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: WSJ: Κοντά σε συμφωνία για το εμπόριο ΗΠΑ-Κίνα



    ΣΧΟΛΙΑ