• Business

    Airbnb στην Ευρώπη: Ευχή ή κατάρα;

    Μπράιαν Τσέσκι, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Airbnb


    Για τους ταξιδιώτες είναι μια φθηνή λύση, για τους ενοίκους πολυκατοικιών όμως συχνά εκνευριστικό: η μίσθωση κατοικιών μέσω Airbnb βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο κριτικής.

    Βερολίνο

    Από την 1η Μαΐου ισχύουν πλέον νέοι κανονισμοί για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στο Βερολίνο. Ιδιώτες μπορούν να νοικιάζουν την κύρια κατοικία τους χωρίς χρονικούς περιορισμούς, όχι όμως κι άλλες, εφόσον διαθέτουν.

    Βαρκελώνη

    Όντας ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς του κόσμου η Βαρκελώνη κατακλύζεται κάθε χρόνο από εκατομμύρια τουρίστες. Πολλοί προτιμούν για οικονομικούς λόγους τα ιδιωτικά καταλύματα. Δεδομένου ότι η καταλανική πρωτεύουσα δεν διαθέτει ένα αξιόπιστο μητρώο ακινήτων, δεν μπορεί να εξακριβωθεί πόσα διαμερίσματα νοικιάζονται παρανόμως.

    Λισαβόνα

    Εκατομμύρια τουρίστες υποδέχεται κάθε χρόνο και η πορτογαλική πρωτεύουσα. Λόγω Airbnb όμως έχει γίνει πλέον στόχος μαζικού τουρισμού με αποτέλεσμα να μειώνεται ο αριθμός των κατοικιών για μακροχρόνια μίσθωση. Οι ιδιοκτήτες προτιμούν φυσικά το Airbnb: διότι εάν η μακροχρόνια μίσθωση ανέρχεται μηνιαίως στα 900 ευρώ, μέσω της πλατφόρμας το κέρδος είναι τριπλάσιο.

    Μαγιόρκα

    Το δημοφιλέστερο νησί των Γερμανών ή «17ο κρατίδιο της Γερμανίας» όπως αποκαλείται συχνά κατεβάζει τους διακόπτες: στην πρωτεύουσα Πάλμα δεν επιτρέπεται πλέον η ενοικίαση κατοικιών από ιδιώτες. Εξαιρούνται οι βίλες (φίνκα). Το ισπανικό νησί βιώνει εδώ και χρόνια τις συνέπειες του μαζικού τουρισμού: η λειψυδρία, η μόλυνση των υδάτων και η ηχορύπανση είναι μόνον μερικές από αυτές.

    Άμστερνταμ

    Μόνον το 2016 η πλατφόρμα Airbnb κατέγραψε στο Άμστερνταμ περί τα 1,7 εκατομμύρια κρατήσεις. Οι κάτοικοι της ολλανδικής μεγαλούπολης έχουν σημάνει συναγερμό προ πολλού. Από το 2019 θα ισχύσει ένα νέο, αυστηρότερο πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις: οι ιδιοκτήτες κατοικιών δεν θα επιτρέπεται να νοικιάζουν τα διαμερίσματά τους για πάνω από 30 μέρες το χρόνο.

    Παρίσι

    Οι αρχές της γαλλικής πρωτεύουσας κινήθηκαν νομικά κατά της Airbnb και της δεύτερης μεγαλύτερης πλατφόρμας Wimdu, κατηγορώντας τις εταιρίες ότι δεν τηρούν τους κανονισμούς βραχυχρόνιας μίσθωσης. Οι ιδιώτες είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν τα προς ενοικίαση διαμερίσματα. Ωστόσο μόλις το 16% των προσφερόμενων 60.000 καταλυμάτων είναι σήμερα δηλωμένο.

    Βιέννη

    Εδώ και καιρό ο δήμος της Βιέννης έχει βάλει στο στόχαστρο τις χρονομισθώσεις μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας. Μέσω Airbnb προσφέρονται στην αυστριακή πρωτεύουσα πάνω από 7.500 κατοικίες. Μελλοντικά θα απαγορεύεται τελείως η επαγγελματική ενοικίαση διαμερισμάτων σε κατοικήσιμες ζώνες, έγραψε πρόσφατα η Kleine Zeitung.

    Ντόρτμουντ

    Εάν εξαιρέσει κανείς τους ποδοσφαιρόφιλους, το Ντόρτμουντ δεν φημίζεται ως πόλος έλξης τουριστών. Και εκεί όμως η Airbnb αναπτύσσει τις δραστηριότητές της και είναι μάλιστα διατεθειμένη να εισπράττει από τους πελάτες της για λογαριασμό του δήμου φόρο διανυκτέρευσης ύψους 7,5%. Το Ντόρτμουντ γίνεται έτσι η πρώτη γερμανική πόλη όπου μια διαδικτυακή πλατφόρμα αναλαμβάνει αυτό το ρόλο.

    Αθήνα

    Ολοένα και μεγαλύτερη ανάπτυξη καταγράφει η Airbnb και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το 2017 επισκέφτηκαν τη χώρα μέσω της πλατφόρμας 1.370.000 τουρίστες. Μόνον η Αθήνα υποδέχθηκε 400.000 επισκέπτες.

    Η «χρυσή» εταιρία

    Ο Αμερικανός Μπράιαν Τσέσκι, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Airbnb, είναι σήμερα 35 χρόνων. Προερχόμενος από εργατική οικογένεια, γεννημένος στη Νέα Υόρκη, εγκατέλειψε τη δουλειά του στο Λος Αντζελες και μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο, μαζί με έναν συμφοιτητή του, προσπαθώντας να στήσουν μια νέα επιχείρηση, χωρίς ωστόσο κάποιο κύριο κεφάλαιο.

    Κάποια στιγμή η ιδιοκτήτρια του σπιτιού όπου έμεναν τους ζήτησε αύξηση ενοικίου. Εκείνη την περίοδο στην πόλη τυχαία υπήρχε ένα βιομηχανικό συνέδριο και τα ξενοδοχεία ήταν όλα γεμάτα. Έτσι, οι δύο φίλοι αποφάσισαν να υπενοικιάσουν κενά χώρους στο διαμέρισμα για να ανταποκριθούν στην αύξηση του ενοικίου.

    Αγόρασαν τρία φουσκωτά στρώματα, ανέβασαν στο διαδίκτυο μια ιστοσελίδα που διαφήμιζε την υπηρεσία με την επωνυμία «Airbed and Breakfast», βρήκαν τους πρώτους πελάτες και έθεσαν στόχο να στήσουν μια μικρή επιχείρηση.

    Τον πρώτο χρόνο οι μπελάδες ήταν πολύ περισσότεροι από τα οφέλη. Δύο χρόνια αργότερα, παρά τον τρίτο κατά σειρά ανασχεδιασμό της ιστοσελίδας, την αύξηση της χρηματοδότησης και τη συνεισφορά ενός γνωστού τους από το Πανεπιστήμιο του Harvard, τα έσοδα παρέμεναν ελάχιστα (200 δολάρια την εβδομάδα).

    Σταδιακά συνειδητοποίησαν πως ο καλύτερος τρόπος προώθησης της υπηρεσίας ήταν η επαγγελματική φωτογράφηση των ακινήτων. Πολύ σύντομα η πλατφόρμα Airbnb συνδέθηκε με τα μεγαλύτερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ υπήρξε η δυνατότητα αξιολόγησης τόσο των χρηστών όσο και των παροχών των ακινήτων.

    Αυτές οι τροποποιήσεις σε συνδυασμό με τις φτηνότερες τιμές αλλά και την αίσθηση οικειότητας μένοντας σε ένα επιπλωμένο σπίτι σε μια ξένη πόλη, εκτόξευσαν τον αριθμό των πελατών. Η Airbnb κρατά ως προμήθεια το 10% της αξίας της κάθε μίσθωσης, εισπράττοντας το 3% από τον ιδιοκτήτη και το 7% από τον ενοικιαστή. Πολλοί επενδυτές είδαν την ευκαιρία και ήδη το 2011 η πλατφόρμα λειτουργούσε σε 89 χώρες, ενώ είχε λάβει και χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. δολαρίων.

    Σήμερα η εταιρεία έχει παρουσία σε 191 χώρες και 34.000 πόλεις με περισσότερα από 2 εκατομμύρια ακίνητα. Ο Τσέσκι ανακηρύχθηκε το 2015 από το περιοδικό Time ένας από τους 100 πιο «επιδραστικούς» ανθρώπους παγκοσμίως, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα τον χαρακτήρισε «πρεσβευτή της παγκόσμιας επιχειρηματικότητας».

    Πηγη: Deutsche Welle

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το φαινόμενο Airbnb αναθερμαίνει την αγορά των στεγαστικών δανείων – Κινέζοι και Τούρκοι πιάνουν «στασίδι» στο κέντρο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Αυτόφωρο» για τα αδήλωτα Airbnb-Πώς εντοπίζει τους ιδιοκτήτες η ΑΑΔΕ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καλά νέα: Χωρίς ΦΠΑ οι μισθώσεις AirBnB



    ΣΧΟΛΙΑ