• Business

    Αγορά ενέργειας: Πύργος της Βαβέλ με τα χρέη -Οι Διαχειριστές να λάβουν μέτρα είπε η ΡΑΕ

    Κώστας Σκρέκας, Αθανάσιος Δαγούμας


    Να λαμβάνουν τα προσήκοντα μέτρα οι Διαχειριστές για να αποφεύγονται οι αναταράξεις στην αγορά, προέτρεψε η ΡΑΕ ζητώντας τους επίσης να καταγράφουν με τον ίδιο τρόπο τις οφειλές ώστε τα στοιχεία να είναι συγκρίσιμα.

    Χωρίς τελεσίγραφα στους προμηθευτές ή λύσεις, η Ρυθμιστική Αρχή πέταξε το μπαλάκι στους Διαχειριστές και ζήτησε καλύτερη απεικόνιση της σημερινής κατάστασης οφειλών για να προετοιμαστεί επόμενη σύσκεψη.

    Ειδικότερα, η πρώτη χθεσινή μεγάλη τηλεδιάσκεψη της Ολομέλειας της ΡΑΕ με τους Διαχειριστές (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΑΠΕΕΠ) και τον υπουργό Ενέργειας, δεν είχε κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα, καθώς από τα στοιχεία των Διαχειριστών δεν προέκυπτε καν ξεκάθαρη εικόνα για το πια είναι τα πραγματικά ληξιπρόθεσμα, μη διακανονισμένα και χωρίς εγγυήσεις χρέη.

     Η απουσία του επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ Μανούσου Μανουσάκη από την τηλεδιάσκεψη, έγινε αισθητή, δημιουργώντας την αίσθηση ότι απαξιώνει τη σύσκεψη. Ο ΑΔΜΗΕ εκπροσωπήθηκε από Διευθύντρια τμήματός του, η οποία ενημέρωσε ότι δεν υπάρχουν οφειλές στον ΑΔΜΗΕ.

    Κατά την τηλεδιάσκεψη, η ΡΑΕ ζήτησε από τους Διαχειριστές να προετοιμαστούν για να παρουσιάσουν αναλυτικά το ύψος των οφειλών του κάθε προμηθευτή, ξεχωρίζοντας τις οφειλές με εγγυήσεις, από αυτές που είναι σε διακανονισμό που τηρείται και από όσες είναι ληξιπρόθεσμες.

    Σε δεύτερο χρόνο, αναφέρουν πληροφορίες, θα συνεχιστεί η χθεσινή συζήτηση σε επόμενη σύσκεψη της Ολομέλειας με τους Διαχειριστές.

    Συζητήσεις με προμηθευτές που έχουν οφειλές

    Χθες πραγματοποιήθηκαν επίσης τετ α τετ συζητήσεις και με ορισμένους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν μικρές ή μεγάλες οφειλές σε μια προσπάθεια να θέσουν χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή τους. Κάποιοι από αυτούς, που είχαν μικρές οφειλές δεσμεύθηκαν για άμεση αποπληρωμή.

      Από τη ΡΑΕ, σύμφωνα με πηγές αναφέρθηκαν τα παρακάτω:

    «Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της Ολομέλειας της ΡΑΕ και των επικεφαλής των Διαχειριστών και με ορισμένους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με αντικείμενο τη διαχείριση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ρυθμιζόμενε χρεώσεις (ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ, χρεώσεις χρήσης δικτύου).   Η συζήτηση έγινε λαμβάνοντας υπόψιν τις προκλήσεις της σημερινής συγκυρίας, βάσει αφενός των στοιχείων των προμηθευτών αναφορικά με τις οφειλές και με βάσει τις αρχές διαχείρισης που εφαρμόζονται, με γνώμονα τη διασφάλιση της χρηματοδότησης των σκοπών δημοσίου συμφέροντος που επιδιώκονται μέσω των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, την ίση μεταχείριση των συμμετεχόντων και τη διατήρηση επαρκούς ρευστότητας των προμηθευτών ώστε να αποφεύγεται το δυνατό αναταράξεις στην αγορά.

    Σε κάθε περίπτωση οι διαχειριστές οφείλουν να λαμβάνουν τα προσήκοντα μέτρα ώστε αν διασφαλίζεται η διαχείριση τυχόν ληξιπρόθεσμων οφειλών των προμηθευτών και η εξυπηρέτηση των σχετικών λογαριασμών», κατέληαξε η σχετική αναφορά των πηγών τα ΡΑΕ.



    ΣΧΟΛΙΑ