• Business

    Αθανάσιος Δαγούμας (ΡΑΕ): Έλεγχοι και κυρώσεις στις ενεργειακές εταιρείες

    • NewsRoom
    Αθανάσιος Δαγούμας (ΡΑΕ): Έλεγχοι και κυρώσεις στις ενεργειακές εταιρείες

    Αθανάσιος Δαγούμας, πρόεδρος ΡΑΕ


    Κυρώσεις σε ενεργειακές εταιρείες, ακόμη και επιστροφή χρημάτων στους καταναλωτές, εφόσον διαπιστωθούν πρακτικές που παραβιάζουν τον ανταγωνισμό ανήγγειλε σήμερα ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Αθ. Δαγούμας.

    Ο κ. Δαγούμας τόνισε σε συνέντευξη τύπου ότι τα μέτρα επιδότησης των καταναλωτών που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι προς την σωστή κατεύθυνση ενώ υπογράμμισε πως οι τιμές που διαμορφώνονται στην ελληνική αγορά δεν είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη, αλλά κοντά στο μέσο όρο της περιοχής όσο και συνολικά της ΕΕ.

    Ο πρόεδρος της ΡΑΕ ανήγγειλε επίσης σειρά ελέγχων σε όλο το φάσμα της ενεργειακής αγοράς: παραγωγούς, διαχειριστές δικτύων και προμηθευτές σημειώνοντας ειδικότερα:

    ⁃ Για τους προμηθευτές οι έλεγχοι επικεντρώνονται στην διασφάλιση της μετακύλισης των κρατικών επιδοτήσεων στους καταναλωτές και σε ζητήματα διαφάνειας- ενημέρωσης των καταναλωτών. Τον Απρίλιο θα ξεκινήσει η εφαρμογή των προτύπων λογαριασμών ρεύματος τα οποία θα επεκταθούν και στο φυσικό αέριο. Εξετάζεται επίσης η θεσμοθέτηση ενεργειακού διαμεσολαβητή.

    ⁃ Για τους παραγωγούς εξετάζεται, με την συνδρομή της ευρωπαϊκής γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού η συμπεριφορά στην ημερήσια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (αγορά εξισορρόπησης) και εφόσον προκύψουν αντιανταγωνιστικές πρακτικές θα ζητηθεί η επιστροφή ποσών (claw-back) στους καταναλωτές.

    ⁃ Για τους διαχειριστές ο κ. Δαγούμας ήταν ιδιαίτερα επικριτικός σε προσπάθειες που όπως είπε κατατείνουν στην επιβάρυνση των καταναλωτών για έργα που δεν χρειάζονται, αναφερόμενος ειδικότερα σε συνοδευτικά έργα της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα. «Δεν είμαστε αποικία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΡΑΕ. Ο ΔΕΔΔΗΕ καλείται εξάλλου να περιορίσει τις ρευματοκλοπές, διαφορετικά θα επωμιστεί το κόστος καθώς και να επικαιροποιήσει το μητρώο των μετρητών κατανάλωσης ρεύματος που σε πολλές περιπτώσεις έχει κενά ή λανθασμένα στοιχεία.

    Σε σχέση με την επιδότηση των λογαριασμών όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ΡΑΕ, εφόσον οι τιμές χονδρικής του ρεύματος κινούνται στο επίπεδο των 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, προκύπτει πλεόνασμα ύψους 1 δισ. ευρώ το οποίο μπορεί να διατεθεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Τα πλεονάσματα προκύπτουν από τις υψηλές τιμές χονδρικής , οι οποίες υπερκαλύπτουν τις τιμές αποζημίωσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και το ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

    Διαβάστε επίσης

    Αθανάσιος Δαγούμας (ΡΑΕ): Στις αρχές του 2022 το demand-response με τη συμμετοχή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο δίκτυο

    Αγορά Ενέργειας: Κρίσιμος ο Οκτώβριος για 2-3 εταιρείες προμήθειας-Τι θα κάνουν

    Αθανάσιος Δαγούμας (ΡΑΕ): Νέα διαβούλευση για τα τιμολόγια λιανικής-Από το 2022 οι αλλαγές



    ΣΧΟΛΙΑ