• Business

    Αγορά ακινήτων: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις του κορονοϊού το 2020-Αύξηση 28,5% στις ξένες επενδύσεις το 2019

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ανείσπρακτα ενοίκια: Έως τις 10 Σεπτεμβρίου για την εξώδικη δήλωση στους ενοικιαστές

    Ανείσπρακτα ενοίκια: Έως τις 10 Σεπτεμβρίου για την εξώδικη δήλωση στους ενοικιαστές


    Από το πόσο γρήγορα θα επανέλθουμε στην ομαλότητα θα εξαρτηθεί το μέγεθος της ζημιάς στην αγορά των ακινήτων εξαιτίας των εξελίξεων που σχετίζονται με την πανδημία του κορονοϊού.

    Όπως επισημαίνεται στην έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2019 «δεδομένης της υψηλής εξάρτησης της αγοράς ακινήτων από τον τουρισμό και από άλλους επιμέρους κλάδους της οικονομίας, αναμένεται ότι κατά τους πρώτους μήνες του 2020 οι τιμές των ακινήτων θα παραμείνουν στάσιμες ή και σε ορισμένες περιπτώσεις θα δεχθούν πιέσεις, το μέγεθος των οποίων θα εξαρτηθεί κυρίως από τη διάρκεια των τρεχουσών ειδικών συνθηκών. Η ταχύτητα της αποκατάστασης της επενδυτικής ζήτησης από το εξωτερικό και της βελτίωσης της εγχώριας ζήτησης θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα επαναφοράς της ομαλότητας».

    Την ίδια στιγμή ο Πάνος Δανός διευθύνων σύμβουλος της DANOS/BNPPRE Group (εταιρεία παροχής υπηρεσιών real estate) προτρέπει την αγορά ακινήτων «να επικεντρωθεί στην προσέλκυση νέων επενδυτών με γνώμονα την κατασκευή μοναδικών σε αρχιτεκτονική και υψηλών σε προδιαγραφές ακινήτων» ώστε η δύσκολη αυτή εξέλιξη με την πανδημία να μετριαστεί και «η Ελλάδα, ως σταθερός επενδυτικός προορισμός να συγκεντρώσει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον». Ο ίδιος αναφέρει πως «ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί και στα αρνητικά επιτόκια των τραπεζών καθώς ωθεί επενδυτές και επιχειρηματίες να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην ανάπτυξη γης με μεγαλύτερη απόδοση».

    Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος κατά τη διάρκεια του 2019 οι θετικές εξελίξεις στις τιμές και τα μισθώματα, σε συνδυασμό με τις επενδυτικές κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν, αποτύπωσαν αφενός την αυξανόμενη εμπιστοσύνη προς την οικονομία και αφετέρου την προσδοκία για την αποκόμιση σημαντικών υπεραξιών από την ελληνική αγορά ακινήτων. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται για άλλη μια φορά στην Έκθεση του διοικητή, «προϋπόθεση για την οριστική, συνολική ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων είναι η ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης, η οποία εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, με την περαιτέρω βελτίωση της οικονομίας» κάτι που προφανώς λόγω της πανδημίας θα καθυστερήσει, χωρίς να είναι σε θέση να εκτιμήσει κανείς το πόσο.

    Το ποσό των καθαρών εσόδων από τις ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα για την αγορά ακινήτων αυξήθηκε 28,5% και ανήλθε σε 1.449,5 εκατ. ευρώ το 2019, έναντι 1.128,2 εκατ. ευρώ το 2018 και 414,7 εκατ. ευρώ το 2017. O αριθμός αγοραπωλησιών ακινήτων στην Ελλάδα για το 2018 (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ) αυξήθηκε κατά 13,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ανήλθε σε 79.532 αγοραπωλησίες το 2018 (έναντι 69.826 το 2017).

    Οι Ανώνυμες Εταιρίες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) κατά τη διάρκεια του 2019 πραγματοποίησαν σημαντικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και υλοποίησαν αγορές επενδυτικών ακινήτων άνω των 400 εκατ. ευρώ, με δρομολογημένες περαιτέρω επενδύσεις περί τα 200 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 60% των επενδυτικών κεφαλαίων των ΑΕΕΑΠ κατευθύνθηκε ήδη ή προορίζεται να κατευθυνθεί στην ελληνική αγορά, ενώ σημαντικό ύψος επενδύσεων πραγματοποιήθηκε και στην Κύπρο. Περίπου το 74% των κεφαλαίων των ΑΕΕΑΠ που επενδύθηκαν στην ελληνική αγορά τοποθετήθηκε σε γραφεία, το 15% σε καταστήματα, το 7,5% σε ξενοδοχεία, ενώ το υπολειπόμενο ποσοστό επενδύθηκε σε αποθήκες, άλλες επαγγελματικές χρήσεις ή οικόπεδα προς ανάπτυξη.

    Αναφορικά με τη γεωγραφική διασπορά των επενδύσεων, ποσοστό μεγαλύτερο του 70% των κεφαλαίων κατευθύνθηκε στην αγορά της Αττικής και, με ελάχιστες εξαιρέσεις, το υπόλοιπο ποσοστό τοποθετήθηκε σε τουριστικές θέσεις ανά την Ελλάδα, σχεδόν αποκλειστικά σε ξενοδοχειακές μονάδες.



    ΣΧΟΛΙΑ