• Business

    Σήμερα τα πρόσθετα στοιχεία των τραπεζών για τα stress test


    Η αντίστροφη μέτρηση για το λογαριασμό που θα επιφέρουν τα stress test στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ξεκινά σήμερα Μεγάλη Τρίτη με την αποστολή των πρόσθετων στοιχείων που έχει ζητήσει η ΕΚΤ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Πρόκειται για το δεύτερο στάδιο αξιολόγησης- διαβούλευσης τραπεζών – ΕΚΤ με βάση τις παρατηρήσεις που απέστειλαν οι εποπτικές αρχές, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία υποβολής των απαραίτητων πληροφοριών.

    Η αγωνία στα επιτελεία των τραπεζών αποτυπώνεται στις ενδείξεις του ταμπλό του Χρηματιστηρίου, όπου την Πέμπτη ( το ΧΑ ήταν κλειστό έως και χθες) οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν πτώση κατά -6,88% για την Πειραιώς, -1,14% για την Alpha Bank και -0,31% για την Εθνική, ενώ η Eurobank έκλεισε με άνοδο 1,59%. Συνολικά από τις αρχές Φεβρουαρίου ο δείκτης των τραπεζών στο Χρηματιστήριο καταγράφει απώλειες άνω του 20%.

    Τελικό ραντεβού είναι αυτό της Παρασκευής 4 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία θα συνεδριάσει το Supervisory Board του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, το οποίο θα εξετάσει τα αποτελέσματα του stress test για τις ελληνικές τράπεζες προκειμένου αμέσως μετά να ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα. Ήδη πάντως από τις παρατηρήσεις και υποδείξεις του επόπτη οι τράπεζες αναμένεται ότι θα αποκτήσουν μια ασφαλή εικόνα για το αν θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες.

    Στο οπλοστάσιο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών συνεκτιμάται η υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, που με βάση τα αποτελέσματα του 2017 και τα οποία αποτελούν και τη βάση προσδιορισμού των κεφαλαιακών απαιτήσεων, διαμορφώνεται στο 18,3% για την Alpha Bank, στο 16,7% για την Εθνική τράπεζα, στο 15,4% για την τράπεζα Πειραιώς και στο 15,3% για τη Eurobank. Τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση της επίπτωσης από το IFRS 9 που επέφερε πρόσθετες προβλέψεις από 1,1 δις ευρώ για τη Eurobank έως 1,6 δις ευρώ για την τράπεζα Πειραιώς.

    Για το 2017 οι τράπεζες προχώρησαν σε πρόσθετες προβλέψεις ύψους 5,7 δις ευρώ, αυξάνοντας το συνολικό απόθεμα των προβλέψεων για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων στα 54,9 δις ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στο stress test του 2015 ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, ενσωματώνοντας τις αρνητικές προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας και των τιμών των ακινήτων με βάση το δυσμενές σενάριο δεν έπρεπε να υποχωρήσει κάτω του 5,5%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων (NPEs) στο τέλος Δεκεμβρίου 2017 διαμορφώθηκε στα 95,7 δις ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 4,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (Σεπτεμβρίου 2017) και κατά 10% σε σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου 2016. Παρά το γεγονός ότι, όπως παρατηρεί η ΤτΕ, πρόκειται για την υψηλότερη τριμηνιαία μείωση που έχει παρατηρηθεί από την αρχή της κρίσης, υπερκαλύπτοντας τον στόχο που έχουν θέσει οι τράπεζες, η μείωση οφείλεται κυρίως στις διαγραφές και στις πωλήσεις δανείων και λιγότερο στις ρυθμίσεις, που είναι το βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Συγκεκριμένα οι διαγραφές στο τελευταίο τρίμηνο του έτους άγγιξαν τα 2,1 δις ευρώ και οι πωλήσεις το 1,8 δις ευρώ, ενώ σε ετήσια βάση ανήλθαν στα 6,5 και στα 3,6 δις ευρώ, αντίστοιχα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τη λύση «αλά Κύπρο» εξετάζουν οι τράπεζες: Τι σημαίνει αυτό για τους δανειολήπτες-Όλο το σχέδιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτά είναι τα όπλα των 4 τραπεζών για να μειώσουν τα «κόκκινα δάνεια»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η Εφορία βάζει στο «μάτι» μετά τις καταθέσεις και τα… δάνεια!



    ΣΧΟΛΙΑ