• Business

    Αγωνία και αβεβαιότητα στο άνοιγμα του τουρισμού: «Η σεζόν 2020 δεν θα κυλήσει», προειδοποιεί ο Τάσος Χωμενίδης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Αναστάσιος Χωμενίδης, Διευθύνων Σύμβουλος ΛΑΜΨΑ Α.Ε.

    Αναστάσιος Χωμενίδης, Διευθύνων Σύμβουλος ΛΑΜΨΑ Α.Ε.


    Άνοιγμα με αβεβαιότητα και αγωνίες… Η σεζόν 2020 δεν θα κυλήσει, εκτιμά ο CEO της Λάμψα κ. Τάσος Χωμενίδης.

    Με αυξημένο δείκτη ρίσκου καθώς στη ζυγαριά μπαίνουν από τη μία τα τουριστικά έσοδα- με δεδομένη τη συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ- και από την άλλη το κόστος της υγείας, ξεκινούν σήμερα οι διεθνείς πτήσεις σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια.

    Ενώ εκτός παραμένουν μέχρι τις 15 Ιουλίου οι πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία. Και σύμφωνα με την απόφαση της ΕΕ, δεν θα υπάρχουν πτήσεις από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία. Εκτός είναι και η Κίνα, μέχρι να ανοίξει και αυτή τα σύνορα της.

    Την ίδια ώρα οι ξενοδόχοι κάνουν λόγο για «κερκόπορτες» εισόδου, καθώς όπως λένε τουρίστες από «κόκκινες» σε επίπεδο πανδημίας χώρες μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, μέσω «καθαρών υγειονομικά χωρών».

    Μάλιστα στο θέμα αναφέρθηκε χθες και η κα Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία ζήτησε επισταμένους ελέγχους στα αεροδρόμια.

    Στο μεταξύ οι τοπικές κοινωνίες, ειδικά στη ησιά, αγωνιούν, με τα τέσσερα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Σύρο (αλλοδαποί μέλη πληρωμάτων) και τον Αμερικανό που κάνει διακοπές στη Μήλο και είναι θετικός στον covid.

    Το θετικό είναι ότι έστω και την τελευταία στιγμή, λίγες ώρες πριν από το άνοιγμα, ανακοινώθηκε η λίστα με ξενοδοχεία καραντίνας σε 75 περιοχές της χώρας.

    Όμως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Χθες ο κ. Τάσος Χωμενίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Λάμψα, μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο «The Greek Tourism Debate» για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό ανέφερε πως:

    -Η Αθήνα είναι από τους προορισμούς που θα πληγεί περισσότερο, αφού εξαρτάται άμεσα από την κρουαζιέρα, τα συνέδρια αλλά κι από αγορές που ίσως να μην ανοίξουν καθόλου για την Ελλάδα φέτος, όπως η Αμερική.

    -Εκτίμησε ότι: «Η σεζόν του 2020 δεν θα κυλήσει. Ας ελπίσουμε μετά τον Σεπτέμβρη να ξεκινήσει μια κάποια κίνηση παρότι κι αυτό το σενάριο δεν φαίνεται πιθανό. Περνάμε μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά, ας την περάσουμε όσο γίνεται ανώδυνα με στόχο να υποστηρίξουμε την κατανάλωση για φέτος κι όσες περισσότερες θέσεις εργασίας γίνεται για του χρόνου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Χωμενίδης σημείωσε ακόμα πως υπάρχει κίνδυνος ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να αλλάξουν χέρια, να αφελληνιστούν. Όπως είπε η επιδότηση των τουριστικών επιχειρήσεων για θέματα που έχουν σχέση με την υγειονομική κρίση είναι αρμοδιότητα του κράτους κι όχι των τραπεζών ή των ίδιων των ξενοδοχείων και τόνισε πως: τα αποθεματικά των ξενοδοχείων πρέπει να χρησιμοποιούνται για επενδύσεις κι άλλους παρεμφερείς σκοπούς.

    «Αν τα αποθεματικά των ξενοδοχείων χρησιμοποιηθούν τώρα κι αν δεν ληφθούν μέτρα που ξεχωρίζουν τη δανειοδότηση από την επιδότηση, τότε το αύριο που θα είναι ανταγωνιστικό θα μας βρει πολύ αδυνατισμένους, θα εξασθενήσει την Αθήνα ως προορισμό και θα μπορούσε να κάνει αρκετές επιχειρήσεις κόκκινες με αποτέλεσμα να αφελληνιστούν», τόνισε.



    ΣΧΟΛΙΑ