• Business

    Τι αγόρασε η HIG Capital αποκτώντας την Ορφέας Βεϊνόγλου


    Το φράγμα των 100 εκατομμυρίων ευρώ έσπασαν τα έσοδα της Ορφέας Βεϊνόγλου το 2022, δικαιώνοντας την «επιμονή» της HIG Capital για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου του μεγαλύτερου εν Ελλάδι παίκτη του τομέα μεταφορών και logistics.

    Η διοίκηση της εταιρείας με τα μέχρι τώρα δεδομένα εκτιμά ότι για το 2023 τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας θα παρουσιάσουν βελτίωση.

    Ειδικότερα αύξηση της τάξης του 12% στα έσοδα, 25% στο EBITDA και τα αποτελέσματα προ φόρων θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα.

    Για το 2023 προβλέπονται επενδύσεις της τάξης των 15 εκατ. ευρώ και αφορούν κυρίως σε αποθηκευτικές εγκαταστάσεις.

    Για την επόμενη πενταετία εκτιμώνται σε 35 εκατομμύρια ευρώ.

    Πάντως, η μεταφορική δεν έμεινε αλώβητη από την αύξηση των επιτοκίων, με τη διοίκηση της εταιρείας να σημειώνει στις οικονομικές καταστάσεις πως η υστέρηση των αποτελεσμάτων σε σχέση με την αύξηση των εσόδων οφείλεται στη σημαντική αύξηση των τόκων.

    Το 2022, στην 100ετή της επέτειο, η Ορφέας Βεϊνόγλου έγραψε κύκλο εργασιών 100,6 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 16,6%, μεικτό αποτέλεσμα 16,7 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 24,5% και καθαρά κέρδη αυξημένα στα 5,3 από 3,3 εκατ. ευρώ.

    Να σημειωθεί ότι από τον Απρίλιο του 2023 αντιπρόεδρος της εταιρείας είναι ο Κωνσταντίνος Μπήτρος, εκπρόσωπος του αμερικανικού fund στην Ελλάδα.

    Ομολογιακό 61,5 εκατ. από τη Eurobank

    Οι επενδύσεις της Βεϊνόγλου θα χρηματοδοτηθούν και μέσω τραπεζικού δανεισμού. Εντός του 2023 το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου έως 61,5 εκατ. ευρώ που θα καλυφθεί από τη Eurobank και θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού και του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας.

    Σημειωτέον ότι τα μακροπρόθεσμα δάνεια ανέρχονται σε 16,4 εκατ. ευρώ και τα βραχυπρόθεσμα σε 11 εκατομμύρια.

    Έπειτα από διαπραγματεύσεις σχεδόν δύο χρόνων, το 2023 ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 40% της εταιρείας στη HIG Capital, ενώ η συμφωνία ορίζει ότι υπάρχει option για την απόκτηση επιπλέον 40% του μετοχικού κεφαλαίου εντός των επόμενων χρόνων.

    Με την είσοδο της HIG στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αναμένεται η περαιτέρω ανάπτυξή της κυρίως σε αγορές εξωτερικού προκειμένου η εταιρεία να καταστεί ισάξια των ευρωπαϊκών ανταγωνιστών της σε μέγεθος, επαναλαμβάνει η διοίκηση στην οικονομική έκθεση που υπογράφουν τα μέλη της οικογένειας Βεϊνόγλου στην οποία παραμένει το management του ομίλου.

    Έχοντας εξαγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο των Μακιός Α.Ε., Ολυμπιάς-Κανδύλης, Contrade και Group Unit Hellas & Unit Shipping, η HIG Capital σχεδιάζει επενδύσεις περίπου 500 εκατομμυρίων στα logistics, συμπεριλαμβανομένης της μετατροπής του ακινήτου της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο σε πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης, ενώ το fund έχει γίνει εργοδότης 2.500 εργαζομένων σε οκτώ χώρες μέσω των κινήσεών του στον κλάδο.

    Διαβάστε επίσης

    Carvana: Άλμα για τη μετοχή μετά τη συμφωνία με ομολογιούχους για μείωση χρέους κατά 1 δισ. δολάρια

    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Επιβολή προστίμου σε εταιρεία καλλυντικών για το ηλεκτρονικό εμπόριο

    Attica Group: 8η Περίοδος Εκτοκισμού Κοινού Ομολογιακού Δανείου



    ΣΧΟΛΙΑ