• Business

    Αυτό είναι το επενδυτικό fund που προετοιμάζεται για την καταστροφή (όπως το 2008)


    Τo επενδυτικό fund Perry Capital, με έδρα τη Νέα Υόρκη και κεφάλαια προς διαχείριση ύψους 10 δισ. δολαρίων, προετοιμάζεται για ένα νέο πιστωτικό γεγονός όπως αυτό που έπληξε τις αγορές το 2008.

    Με επικεφαλής το διαχειριστή Richard Perry, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, το fund έχει προχωρήσει σε αγορές CDS για περίπου 10 εταιρικά ομόλογα, συνολικής αξίας 1 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα της The Wall Street Journal. Τα συγκεκριμένα εταιρικά ομόλογα έχουν βαθμολογία ΒΒΒ ή και υψηλότερη από την Standard & Poor’s ή Baa3 ή και υψηλότερη από τη Moody’s. Πρόκειται για εταιρίες που θεωρείται ότι έχουν τους πιο ασφαλείς ισολογισμούς. O Perry περιμένει να βγάλει κέρδη από τις συγκεκριμένες εταιρίες, όταν οι διεθνείς οίκοι τις υποβαθμίσουν.

    richard perry
    Richard Perry, διαχειριστής του hedge fund Perry Capital

    Νομίζω ότι υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα παραδείγματα, όπου οι οίκοι αξιολόγησης έχουν διαφορετικά κριτήρια για τις αξιολογήσεις τους” επισήμανε ο Perry την περασμένη Παρασκευή στο Τέξας, όπου παραβρέθηκε σε εκδήλωση για την 20η επέτειο του University of Texas Management Co. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι: “Υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες αν τοποθετηθείς σ’ αυτές τις εταιρίες, καθώς πιστεύουμε ότι θα σημειωθεί πιστωτικό γεγονός. Και όταν συμβεί αυτό, όπως συνέβη το 2008 -και τότε είχαμε κάνει το ίδιο- θα είστε προετοιμασμένοι όταν η αγορά αρχίσει να βυθίζεται. Ήδη θα έχετε θέσεις short και αυτό θα σας προστατέψει όταν αρχίσετε να αγοράζετε κατά την πτώση”. Ο Perry αρνήθηκε να αναφερθεί σε ονόματα συγκεκριμένων εταιριών που έχει επιλέξει. Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για εταιρίες που εκτιμά ότι θα επηρεαστούν αρνητικά από τεχνολογικές αλλαγές.

    Αργότερα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, χρησιμοποίησε τη BlackBerry ως παράδειγμα για να στηρίξει την άποψη του για τις εταιρίες που κάποτε κυριαρχούσαν και στη συνέχεια έχασαν έδαφος. “Πιθανόν οι περισσότεροι από εσάς σε αυτό το δωμάτιο είσασταν για ένα διάστημα εθισμένοι, μεταξύ του 1999 και του 2008, 2009, 2010, πριν ακολουθήσετε τις εξελίξεις και στρέψετε το ενδιαφέρον σας σε έναν άλλο τύπο smartphone. Αυτό το σημείο καμπής κατά το οποίο η BlackBerry σταμάτησε να αναπτύσσεται και στη συνέχεια να χάνει συνδρομητές, ήταν η αρχή του τέλους.”

    blackberry

    Ακόμη ο Perry υποστήριξε ότι σε αρκετές περιπτώσεις σήμερα, η μετοχή μίας εταιρίας μπορεί να φαντάζει φθηνή και καλή αγοραστική ευκαιρία, αλλά τελικά καταλήγει να είναι παγίδα.

    Ο έμπειρος διαχειριστής τόνισε ότι όταν κάποιος τοποθετεί χρήματα σε προβληματικές καταστάσεις είναι σηματικό να κρατηθεί “ζωντανός” την ώρα που τα πράγματα δε είναι ενεργά.

    Έτσι, εμείς θα κινηθούμε άκρως εντυπωσιακά καθώς στην παρούσα φάση προβλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εισέλθουμε σε έναν πιστωτικό κύκλο μέσα στα επόμενα ένα ή δύο χρόνια”.



    ΣΧΟΛΙΑ