• Business

    Αυτοί θα ελέγχουν τις τράπεζες


    Μια ακόμη ομάδα τοποτηρητών των Θεσμών στις τράπεζες ορίστηκε, αυστηροποιώντας ακόμη περισσότερο τον έλεγχο, που θέλουν να ασκήσουν οι εταίροι στον κλάδο. Η υπουργική απόφαση, που συγκρότησε σε σώμα την περίφημη Επιτροπή Επιλογής, που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση, στην ουσία επικύρωσε τις υποδείξεις των Θεσμών, αφού από τα έξι μέλη, τους έξι ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, οι τρεις, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, υποδεικνύονται από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και τον ESM, δύο από τον υπουργό Οικονομικών και ένας από την Τράπεζα της Ελλάδος.

    Τι κάνει η Επιτροπή Επιλογής;

    Ελέγχει πλήρως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς αξιολογεί ετησίως τα όργανα του Ταμείου και μάλιστα με κριτήρια, που η ίδια θέτει, έχει τη δυνατότητα να προτείνει την παύση τους, ενώ ορίζει και τις αμοιβές τους. Από τη στιγμή που το ΤΧΣ έχει αποκτήσει υπερεξουσίες με βάση το μνημόνιο, ο ρόλος της Επιτροπής ειδικά όσο αφορά την ετήσια αξιολόγηση των μελών τόσο του Γενικού Συμβουλίου όσο και της Εκτελεστικής Επιτροπής είναι καίριος.

    Οι διαδικασίες επιλογής και αξιολόγησης θα εφαρμοστούν και στα υφιστάμενα μέλη του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής μετά την συγκρότηση σε σώμα της Επιτροπής Επιλογής, η οποία αναφέρεται για τις δραστηριότητές της στην Κομισιόν, την ΕΚΤ και τον ESΜ, ενώ αντίγραφο της αναφοράς φθάνει μέχρι το Euro Working Group.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο οποίος έχει και αυξημένη παρέμβαση, αφού σε περίπτωση ισοψηφίας, έχει την καθοριστική ψήφο είναι και το πιο γνωστό πρόσωπο. Πρόκειται για τον Francesco Papadia, ο οποίος ήταν επί σειρά ετών στέλεχος της ΕΚΤ και σύμβουλος και σήμερα είναι συνεργάτης του Bruegel, του γνωστού think tank με έδρα τις Βρυξέλλες. Παρέμβαση έχει και μέσω του δικού του blog, που ασχολείται με τη νομισματική πολιτική αλλά και του Prime Collateralised Securities initiative, που είναι μια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία για την αγορά τίτλων.

    Στα μέλη της Επιτροπής ανήκει η Julia Kiraly, καθηγήτρια Οικονομικών στην Ουγγαρία και μέλος του δ.σ. στο βελγικό τραπεζοασφαλιστικό όμιλο KBC Group, με θητεία ως αναπληρώτρια διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ουγγαρίας. Με καταγωγή από την Σρι Λάνκα ο Eric Rajendra, έχει θητεύσει στην Παγκόσμια Τράπεζα σε υψηλές θέσεις και σήμερα στο  International Finance Corporation (IFC) ενώ έχει περιληφθεί στη λίστα του περιοδικού Consulting Magazine ως ένας από τους 25 πιο ισχυρούς συμβούλους.

    Ο σουηδός Peter Yngwe ήταν επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Σουηδικού Οργανισμού Πιστώσεων Εξαγωγών (SEK), με επιτυχή θητεία αφού συνέβαλε ουσιαστικά μέσω της SEK στην εξωστρέφεια της σουηδικής οικονομίας και το άνοιγμα των εξαγωγικών επιχειρήσεων σε ξένες αγορές. Σήμερα είναι, μεταξύ άλλων, διευθύνων σύμβουλος και CEO  της Yngwe & Partners AB.

    Oι δύο έλληνες της Επιτροπής είναι ο  Παναγιώτης Δουμάνογλου, στο παρελθόν διευθύνων σύμβουλος της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος, διευθυντής του τμήματος Συγχωνεύσεων και Εξαγορών της Εθνικής Τράπεζας ενώ είχε διατελέσει διευθύνων σύμβουλος της Axon Συμμετοχών.

    Ο Αιμίλιος Αυγουλέας, το έκτο μέλος της Επιτροπής, είναι καθηγητής Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και μέλος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών. Ειδικεύεται σε θέματα που άπτονται της ρύθμισης των χρηματοοικονομικών αγορών, στο τραπεζικό δίκαιο και τη Χρηματοοικονομική, καθώς και τη διεθνή οικονομική διακυβέρνηση.

    H Επιτροπή Επιλογής, η οποία έχει διετή θητεία, προεπιλεγεί τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής και προτείνει την αμοιβή τους, καθώς και τους λοιπούς όρους εργασίας τους, όπως επίσης και τα αξιολογεί ετησίως ενώ απομακρύνει οποιοδήποτε μέλος, υποβάλλοντας σχετική αιτιολογημένη πρόταση στον υπουργό Οικονομικών.

    Η επιλογή υποψηφιών για το Γενικό Συμβούλιο και την Εκτελεστική Επιτροπή γίνεται με τη βοήθεια συμβούλου και η Επιτροπή Επιλογής καταρτίζει μια short list για τον υπουργό Οικονομικών καθώς και ένα εύρος αμοιβών. Οπως προβλέπεται, η αμοιβή προσδιορίζεται σύμφωνα με τις διεθνώς βέλτιστες πρακτικές και τα πλαίσια αμοιβών παρόμοιων φορέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και αποσκοπεί να προσελκύσει και να διατηρήσει κατάλληλους και διεθνώς ανταγωνιστικούς υποψηφίους.

    Αξιολογεί δε, τα μέλη του ΤΧΣ, σύμφωνα με κριτήρια, που καθορίζει η ίδια και μετά την αξιολόγηση της απόδοσης των μελών, μπορεί να προτείνει στον Υπουργό την απομάκρυνσή τους.



    ΣΧΟΛΙΑ