• Business

    Αυτές είναι οι τιμές που δίνουν τα ξένα funds για να κλείσουν τα big deals στην Ελλάδα


    Τέσσερα καθοριστικής σημασίας στοιχεία και ένας προκαθορισμένος δείκτης που αποτυπώνει το τελικό αποτέλεσμα της όλης αυτής οικονομικής «εξίσωσης» είναι η «πυξίδα» την οποία ακολουθούν τα διεθνή fund προκειμένου να κλείσουν επιχειρηματικά deal στην Ελλάδα. Κεντρικό σημείο αναφοράς στις συζητούμενες εξαγορές πλειοψηφικών «πακέτων» μετοχών αποτελεί η συνολική αξία (Enterprise Value) μιας επιχείρησης.

    Προκύπτει δε από το άθροισμα της χρηματιστηριακής αξίας και των δανείων που τη βαρύνουν, αφαιρουμένων των διαθεσίμων που υπάρχουν σε μετρητά. Το αμέσως επόμενο βήμα αξιολόγησης αφορά τη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) που πηγάζει από τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αποτελέσματα.

    Η συγκριτική αποτύπωση του πολλαπλασιαστή της λειτουργικής κερδοφορίας, σε σχέση τη προσδιορισμένη συνολική αξία, είναι εκείνη που καθορίζει την τελική επιλογή. Ο εν λόγω πολλαπλασιαστής εκφράζει τον κύριο δείκτη αποτίμησης που εξετάζουν τα Fund, στις διαπραγματεύσεις τους για εξαγορές ελληνικών εταιριών.

    Στην παρούσα φάση, οι επιχειρηματικές συμφωνίες κλείνονται με όρους αποτίμησης της συνολικής αξίας και σε επίπεδο που αυτή ισοδυναμεί με 8 έως 10 φορές τα λειτουργικά κέρδη των εταιριών. Οι τιμολογήσεις αυτές είναι μεν λίγο ψηλότερες από ότι στο παρελθόν, αλλά, παρά ταύτα, τα fund εξακολουθούν να είναι πολύ μετρημένα στις επιλογές τους και συνάμα σκληροί διαπραγματευτές. Άλλωστε μιλούν από θέση οικονομικής ισχύος και ο στόχος τους είναι να εκμεταλλευτούν για λογαριασμό τους τις ευκαιρίες που αναδεικνύονται στο επιχειρηματικό σκηνικό, ως απόρροια της πολύχρονης κρίσης.

    Με τα μάτια του deal maker

    Έλληνας deal maker, με αρκετές και σημαντικές συμφωνίες στο ενεργητικό του, αναφέρει: «Όλες οι δουλειές που κάνουν τα Fund στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, γίνονται με όρους Enterprise Value. Έχουν βεβαίως προηγηθεί οι βολιδοσκοπήσεις για τους δυνητικούς επιχειρηματικούς στόχους, που εκ των πραγμάτων είναι διαφορετικοί για το κάθε fund. Εξαρτάται από τι θέλει το καθένα για να επενδύσει.

    Σε ποια εταιρία και σε ποιόν κλάδο δραστηριότητας. Στη σημερινή πραγματικότητα στη χώρα μας υπάρχει πολύπλευρο ενδιαφέρον για ελληνικές εταιρίες, αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα «κλειδώσουν» όλες οι συζητήσεις που γίνονται ή που μπορεί να γίνουν.

    Για τα διεθνή χαρτοφυλάκια, οι συνολικές αξίες των εταιριών που μεταφράζονται σε 8 με 10 φορές τα λειτουργικά τους κέρδη, είναι ο κανόνας στις εξαγορές. Οτιδήποτε παραπάνω αποτελεί εξαίρεση. Άλλοτε εξηγήσιμη και άλλοτε όχι. Στην αγορά βεβαίως κυκλοφορούν και διαδίδοντα διάφορα.

    Όμως, σχετικά εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό αν κάτι ενδέχεται να έχει βάση, ή αν είναι εκτός πραγματικότητας. Μόνο και μόνο για να συντηρηθεί ένα παιχνίδι προσδοκιών με τις μετοχές στο χρηματιστήριο…».

    Σύμφωνα με πληροφορίες η εξαγορά του πλειοψηφικού «πακέτου» των μετοχών της Pharmathen (συμφερόντων του Βασίλη Κάτσου και της αδελφής του Νέλλης) από το BC Partners έγινε με υπολογιζόμενη συνολική αξία της φαρμακευτικής εταιρίας, στο 10πλάσιο της λειτουργικής κερδοφορίας.

    Ακόμη και το πολυσυζητημένο CVC Capital απέκτησε τον έλεγχο του θεραπευτηρίου «Μετροπόλιταν», αποτιμώντας το Enterprise Value σε επίπεδα λίγο πάνω από 8 φορές το EBITDA του 2017, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.

     Στην εξαγορά του Ιασώ General, το τίμημα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο, αλλά κατά τα φαινόμενα το CVC Capital θεώρησε ότι η κλινική υπολειτουργεί και ότι με πλήρη ανάπτυξη των εργασιών, τα λειτουργικά κέρδη θα ανέβουν αισθητά πιο πάνω από τα τρέχοντα μεγέθη.

    Σε κάθε περίπτωση και για τις μη εισηγμένες εταιρίες, στη θέση του υπολογισμού της χρηματιστηριακής αξίας των εταιριών, μπαίνουν τα ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων.

    To «Υγεία» και η σπέκουλα

    Μόλις πριν από λίγες μέρες, οι φήμες και τα σενάρια για το θεραπευτήριο «Υγεία» έδωσαν λαβή για πολύπλευρη χρηματιστηριακή σπέκουλα στη μετοχή. Η χρηματιστηριακή αποτίμηση της εταιρίας έφτασε στα 287,4 εκατ. ευρώ, όταν προ ημερών το «χαρτί» βρέθηκε στα 0,94 ευρώ.

    Αν στη συγκεκριμένη χρηματιστηριακή αξία προστεθεί ο δανεισμός (155,9 εκατ. ευρώ) και στη συνέχεια αφαιρεθούν τα διαθέσιμα σε μετρητά (5,6 εκατ.) τότε η συνολική αξία του «Υγεία» διαμορφώνεται στα 437,7 εκατ. ευρώ.

    Για τη χρήση του 2017 εκτιμάται ότι η λειτουργική κερδοφορία του ιδιωτικού θεραπευτηρίου θα κινηθεί μεταξύ των 32 και 35 εκατ. ευρώ, ή 34 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο.

    Με άλλα λόγια ο δείκτης Enterprise Value/EBITDA πηγαίνει στο 12,9.

    Αν πιστέψει κάποιος τις φήμες για deal στο «Υγεία» σε τιμές από 1,15 έως 1,30 ευρώ ανά μετοχή, τότε η συνολική αξία της εισηγμένης εταιρίας θα φτάσει να αντιστοιχεί από 14,8 έως 16,1 φορές τα λειτουργικά της κέρδη… Με τα σημερινά δεδομένα, θεωρείται εκτός πραγματικότητας να προσφερθούν τέτοιου είδους τιμήματα, από διεθνή Fund.

    Μάλιστα στην τελευταία περίπτωση ( του 1,3 ευρώ ανά μετοχή) η συνολική αξία του «Υγεία» ανεβαίνει στα 547,8 εκατ. ευρώ. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ο «μνηστήρας» θα φορτωθεί τον «καθαρό» δανεισμό και θα πληρώσει σε μετρητά άλλα 397,5 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 100% των μετοχών…

    Αν υποτεθεί ότι θελήσει την πλήρη εξαγορά και όχι μόνο ένα πλειοψηφικό «πακέτο». Είναι επίσης ενδεικτικό ότι η εύλογη αποτίμηση του «Υγεία» που έγινε από χρηματοοικονομικό σύμβουλο, κινείται σε εύρος από 10 έως 11,4 φορές τα λειτουργικά κέρδη.



    ΣΧΟΛΙΑ