• Think Tanks

    Αυτές οι τρεις τεχνολογίες θα αλλάξουν για πάντα τον τραπεζικό τομέα


    Υπάρχει μία γενική συμφωνία στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ότι η ψηφιοποίηση μετασχηματίζει τις αγορές τους εκ θεμελίων, αλλά πολλοί δεν έχουν ακόμη κατανοήσει την κλίμακα και το βάθος αυτών των αλλαγών.

    Οι σημερινές αναδυόμενες τεχνολογίες δεν πρόκειται απλώς να επιταχύνουν τις συναλλαγές και να μειώσουν το κόστος τους μέσω της αυτοματοποίησης. Θα οδηγήσουν επίσης σε σημαντική αναδιάρθρωση ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού τομέα, θα μεταβάλουν την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ καθιερωμένων παικτών και νεοεισερχομένων και θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οι απλοί άνθρωποι διαχειρίζονται και ξοδεύουν τα χρήματά τους.

    Τρεις τεχνολογίες θα παίξουν ιδιαίτερα σημαντικούς ρόλους σε αυτόν τον μετασχηματισμό.

    Η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης

    Η επανάσταση που επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη θα επιτρέψει στους οργανισμούς χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών να προβλέψουν καλύτερα τις ανάγκες των πελατών τους και να προσφέρουν πρωτοφανή επίπεδα εξατομίκευσης. Οι περισσότεροι τομείς, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, έχουν αναγνωρίσει ότι οι επιχειρηματικές εφαρμογές που είναι έτοιμες για χρήση με τεχνητή νοημοσύνη καθίστανται ευρέως διαδεδομένες και συμβάλλουν στην επιτάχυνση των πρωτοβουλιών ψηφιακού μετασχηματισμού.

    Η ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να προβλέψει αποτελέσματα με υψηλό βαθμό ακρίβειας ανοίγει νέες δυνατότητες σε πολλές περιοχές. Στο χώρο του δανεισμού, για παράδειγμα, οι επιχειρηματικές εφαρμογές με έξυπνες πλατφόρμες που τροφοδοτούνται από δεδομένα που βασίζονται στην προηγμένη μηχανική μάθηση βοηθούν τους οργανισμούς να μειώσουν τα ποσοστά παραβατικότητας, να ενισχύσουν τις ανακτήσεις και να βελτιώσουν την λειτουργική αποτελεσματικότητα. Οι τράπεζες του Fortune 500 έχουν εξοικονομήσει εκατομμύρια δολάρια με την έξυπνη αυτοματοποίηση της συμφιλίωσης των δόλιων συναλλαγών με τη χρήση bots επεξεργασίας δεδομένων και τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης για συνομιλίες.

    Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται, η δυνατότητα ανοίγματος νέων οδών στην οικονομική ανάπτυξη είναι τεράστια. Παραδοσιακά, οι καταναλωτές που αναζητούν δάνειο αξιολογούνται με βάση το προηγούμενο πιστωτικό ιστορικό τους, όπως καταγράφεται από εταιρείες όπως η Equifax, η Experian, η TransUnion και άλλες. Με τους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, η δυνατότητα πρόβλεψης της πιστοληπτικής ικανότητας μέσω εναλλακτικής βαθμολόγησης πιστώσεων μπορεί ενδεχομένως να επεκτείνει την αγορά για να καλύψει πάνω από 45 εκατομμύρια άτομα μόνο στις που δεν έχουν πιστωτικό σκορ. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ανεκπλήρωτες χρηματοδοτικές ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων χωρίς πιστωτικά στοιχεία υπολογίζονται σε 5,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

    Τα πλεονεκτήματα του Blockchain

    Το Blockchain έχει αναδειχθεί ως ένας πιθανός εναλλακτικός τρόπος πληρωμών, συναλλαγών, διακανονισμών και πολλών άλλων οικονομικών λειτουργιών. Οι λεπτομέρειες της τεχνολογίας blockchain είναι κάπως περίπλοκες, αλλά τα οφέλη για τις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι πολύ σαφή:

    • Αποδιαμεσολάβηση – Δεν υπάρχει μεσάζων σε ένα blockchain δίκτυο, και η εξάλειψη των μεσαζόντων θέτει μια πραγματική πρόκληση για πολλές παραδοσιακές επιχειρήσεις.

    • Διαφάνεια – Όλοι οι συμμετέχοντες σε ένα δίκτυο blockchain έχουν θέα σε πραγματικό χρόνο σε κάθε συναλλαγή, πράγμα που σημαίνει ότι τα μέρη που δεν εμπιστεύονται απαραιτήτως ο ένας τον άλλον μπορούν να αισθάνονται ασφαλή στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

    • Ασφάλεια – Κάθε συναλλαγή προστατεύεται κρυπτογραφικά.

    • Προστασία από τους χάκερ – Παρόλο που δεν υπάρχει σύστημα που δεν μπορεί να χακαριστεί, το blockchain πλησιάζει πολύ κοντά.

    • Αυτοματοποίηση – Το Blockchain έχει ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό που ονομάζεται έξυπνες συμβάσεις. Οι έξυπνες συμβάσεις λαμβάνουν ουσιαστικά μέτρα όταν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αυτοματοποίηση διαδικασιών όπως η επεξεργασία ασφαλιστικών απαιτήσεων, η εκπλήρωση ψηφιακών παραγγελιών και πολλά, πολλά άλλα.

    Αν και το blockchain είναι μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία, η διαδεδομένη εμπορική αποδοχή του είναι ακόμα 3-5 χρόνια μακριά. Παρ’ όλα αυτά, μερικοί πρώιμοι υποστηρικτές του έχουν ήδη επιτυχία με αυτό. Για παράδειγμα, η Infosys Finacle δημιούργησε ένα εμπορικό δίκτυο βασισμένο στο blockchain, το India Trade Connect, το οποίο χρησιμοποιείται από μια ομάδα τραπεζών για τη λειτουργία μιας λύσης για την επεξεργασία εμπορικών συναλλαγών με βάση το blockchain. Θα επιτρέψει την αύξηση της αυτοματοποίησης και της διαφάνειας, βοηθώντας παράλληλα στην αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων στις πράξεις χρηματοδότησης της αλυσίδας εμπορίου και εφοδιασμού.

    Η διάδοση του υπολογιστικού νέφους (cloud computing)

    Καθώς η τεχνολογία υπολογιστικού νέφους εξελίσσεται και γίνεται πιο προηγμένη, εξελίσσεται επίσης ο ρόλος της στον χρηματοπιστωτικό τομέα, από έναν παράγοντα μείωσης κόστους για περιφερειακά συστήματα όπως η διαχείριση δυναμικού, οι προμήθειες και οι εκκρεμείς απαιτήσεις, σε έναν επιχειρηματικό παράγοντα που μπορεί να φέρει ευελιξία και καινοτομία σε παραδοσιακά συστήματα. Η DBS Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Νοτιοανατολικής Ασίας, είναι μια τέτοια περίπτωση. Η τράπεζα έχει μεταφέρει σχεδόν το 50% του υπολογιστικού φόρτου εργασίας της στο cloud.

    Η μετακίνηση των βασικών συστημάτων στο cloud καθοδηγείται εν μέρει από τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Google, η Amazon, η Facebook και η Alibaba. Όλες αυτές οι εταιρείες (και πολλές άλλες) έχουν αναπτύξει ιδιόκτητα cloud assets, με βάσεις δεδομένων, υποδομές και προσφορές εφαρμογών που είναι διαθέσιμες σε βάση υπηρεσίας. Οι συμφωνίες απόδοσης και διαθεσιμότητας για αυτές τις προσφορές που βασίζονται σε cloud ανταγωνίζονται πλέον εκείνες που διατίθενται από παραδοσιακές λύσεις, ενώ η ασφάλεια – η οποία είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση και διατήρηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών – είναι ίση ή ακόμα καλύτερη.

    Ένας άλλος παράγοντας που ενισχύει τη βιωσιμότητα του cloud computing για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι το πιο φιλικό ρυθμιστικό περιβάλλον. Πολλοί πάροχοι υπηρεσιών cloud συνεργάζονται με ρυθμιστικούς φορείς παγκοσμίως για να βοηθήσουν στην αύξηση της υιοθέτησης του cloud από τα μέλη τους. Για παράδειγμα, η Amazon Web Services διαθέτει περισσότερα από 70 κέντρα δεδομένων που συμμορφώνονται τώρα με τους κανονισμούς σε 18 γεωγραφικές περιοχές.

    Όλες αυτές οι εξελίξεις που σχετίζονται με το cloud θα σημαίνουν ότι οι καταναλωτές θα έχουν ταχύτερη πρόσβαση σε νέους και βολικούς τρόπους διαχείρισης των χρημάτων τους.

    Καθώς μπαίνουμε σε έναν παγκόσμιο διάλογο για τη διαμόρφωση των οικονομικών και νομισματικών συστημάτων μας για βιώσιμη ανάπτυξη και μακροπρόθεσμη κοινωνική ευημερία κατά την 49η ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, είναι σημαντικό να εξετάσουμε αυτές τις τεχνολογίες και να κατανοήσουμε πώς μπορούν να αλλάξουν τη συμβατική σκέψη μας σχετικά με τον τρόπο που μπορούν να λειτουργήσουν τα συστήματά μας.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι ο Mohit Joshi, πρόεδρος και επικεφαλής για Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, Ασφάλειες, Επιστήμες της Υγείας και της Ζωής στην Infosys Limited



    ΣΧΟΛΙΑ