• Business

    Αυτά είναι τα νέα μέτρα των 550 εκ. ευρώ. Τι θα συμβεί με τις μισθώσεις AirBNB

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας.


    Με ένα πακέτο “μικρών” μέτρων ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ επιχειρεί να καλύψει η κυβέρνηση το μεγαλύτερο μέρος του δημοσιονομικού κενού που προβλέπουν οι θεσμοί για το 2018 (εκτιμούν ότι θα ανέλθει στα 700 εκατ. ευρώ), ελπίζοντας να πείσει τους δανειστές να αποφευχθούν βαρύτερα μέτρα όπως περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολογήτου.

    Πρόκειται για μέτρα τα οποία αποφέρουν σχετικά μικρό όφελος, όμως αθροιστικά εκτιμάται ότι μπορούν να εξοικονομήσουν πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό το 2018, και σε συνδυασμό με την υπεραπόδοση εσόδων που ελπίζει να έχει η κυβέρνηση φέτος, το Μαξίμου ελπίζει πως μπορεί να καλύψει ολόκληρο το δημοσιονομικό κενό του 2018 με αυτά.

    Ποια είναι όμως αυτά τα μέτρα; Η πρώτη δέσμη μέτρων που θα προτείνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει να κάνει με τον ΕΟΠΥΥ και αφορά στη μείωση της φαρμακευτικής κυρίως δαπάνης, σε συνδυασμό με την επέκταση του clawback σε όλες τις υπηρεσίες περίθαλψης, μέτρα που εκτιμάται ότι μπορούν να εξοικονομήσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

    Παράλληλα, επιδιώκεται η μείωση των αμυντικών δαπανών, ενώ επανέρχεται στο προσκήνιο ο φόρος 5% στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών μέσω AirBNB και άλλων αντίστοιχων υπηρεσιών, στις οποίες θέλει να βάλει “χέρι” το υπουργείο Οικονομικών, βλέποντας ότι εκεί υπάρχει μία πηγή εσόδων που δεν έχει μέχρι τώρα εκμεταλλευτεί.

    Όμως ίσως οι σημαντικότερες παρεμβάσεις αφορούν στις προτάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για τον εξορθολογισμό των προνοιακών επιδομάτων, ώστε να φτάσει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα να ενσωματώνει όλα τα επιδόματα. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση αναμένεται να προτείνει τη μείωση της έκπτωσης φόρου επί των ιατρικών δαπανών, ή εναλλακτικά τη σύνδεσή της με το πλαστικό χρήμα.

    Αν οι προτάσεις της κυβέρνησης γίνουν αποδεκτές από τους δανειστές, τότε οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για μείωση του αφορολογήτου, αύξηση του ΦΠΑ και περικοπές συντάξεων θα ενταχθούν στον “κόφτη”, και επομένως θα εφαρμοστούν μόνο αν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2018, δίνοντας μία “ανάσα” στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που προσπαθεί πάση θυσία να αποκρούσει αυτές τις απαιτήσεις – και αφού δεν μπορεί να τις αποκρούσει, καθώς το ΔΝΤ επιμένει, απλώς τις βάζει σε… αναμονή, ελπίζοντας ότι η πορεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού θα διαψεύσει τις δυσοίωνες προβλέψεις των θεσμών και δεν θα χρειαστεί τελικά να ενεργοποιηθεί ο “κόφτης”…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: POS: Από σήμερα 1.000 ευρώ πρόστιμο στις επιχειρήσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: H μεγαλύτερη έκπληξη για Alpha και Eurobank ήλθε από την Μόσχα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: MEGA: Συνάντηση εργαζομένων με την Alpha Bank – Τι γίνεται με τους μισθούς



    ΣΧΟΛΙΑ