• Business

    Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος: Χρονιά-ρεκόρ το 2023 για τους επιβάτες από το Ισραήλ

    Kobi Golan (El Al Israel Airlines), Ιωάννα Παπαδοπούλου (ΑΙΑ)

    Kobi Golan (El Al Israel Airlines), Ιωάννα Παπαδοπούλου (ΑΙΑ)


    Σε αρκετά δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό για τους ταξιδιώτες από το Ισραήλ διαμορφώνεται η Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο AVP της ισραηλινής αεροπορικής εταιρείας EL AL Israel Airlines, Κobi Golan, η οποία πραγματοποιεί πτήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθο, Κρήτη, και Ρόδο.

    Αυτό φαίνεται και από τα στοιχεία του διεθνούς αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος, βάσει των οποίων το αεροδρόμιο της Αθήνας αναρριχάται στην κορυφή των πτήσεων από το Τελ Αβίβ για το διάστημα Ιανουάριος-Αύγουστος 2023 με 457 χιλιάδες διακινηθέντες επιβάτες εξωτερικού και 187 χιλιάδες αφίξεις ξεπερνώντας σημαντικά τη χρονιά-ρεκόρ του 2019.

    Ι. Παπαδοπούλου (ΔΑΑ Ελ.Βενιζέλος): Αυξάνονται οι επιβάτες και η αγορά του Ισραήλ

    Τη σημασία των ταξιδιωτών και των πτήσεων από το Ισραήλ για την πορεία του Διεθνούς Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος ανέδειξε και η υπεύθυνη επικοινωνίας και μάρκετινγκ του ΑΙΑ, Ιωάννα Παπαδοπούλου. Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε, τα οποία δείχνουν ότι το 2023 θα είναι μία χρονιά ρεκόρ σε σχέση με τα προ-covid επίπεδα (+8% αύξηση πτήσεων), η συνεισφορά των πτήσεων και των ταξιδιωτών από το Ισραήλ είναι αρκετά σημαντική.

    Αυτό συμβαίνει καθώς το Ισραήλ αποτελεί την όγδοη διεθνή αγορά του Ελευθέριος Βενιζέλος στις διεθνείς απευθείας πτήσεις και την έβδομη όσον αφορά τις αφίξεις.

    Αναλυτικότερα στο επτάμηνο του 2023 (Ιανουάριος-Ιούλιος) διακινήθηκαν στο Ελευθέριος Βενιζέλος 457 χιλιάδες επιβάτες μέσω των διεθνών απευθείας πτήσεων με την αύξηση σε σχέση με το 2019 να εκτιμάται στο 68%. Όσον αφορά στις αφίξεις καταγράφεται αύξηση 77% με 187 χιλιάδες μετακινήσεις.

    Οι αυξήσεις αυτές αποτελούν τη συνέχεια μιας ανοδικής τάσης των ταξιδιών από το Ισραήλ προς τη χώρα μας με τη σχετική αύξηση να έχει υπολογιστεί στο 600% κατά την περίοδο 2002-2022. Το 2002 είχαν ταξιδέψει στη χώρα μας 62 χιλιάδες επιβάτες από το Ισραήλ, ενώ το 2022 είχαν καταφτάσει 581 χιλιάδες επιβάτες.

    Σχετικά με την EL AL ο αριθμός των επιβατών που έχει μεταφέρει από το Ισραήλ στη χώρα μας έχει τριπλασιαστεί από το 2009 έως το 2022, καθώς από τους 36 χιλιάδες αυτοί αυξήθηκαν στους 120 χιλιάδες. Σημαντικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι οι επιβάτες της ισραηλινής αεροπορικής εταιρείας που ήρθαν στην Αθήνα αυξήθηκαν κατά 30% μεταξύ του 2019 και του 2023 παρά την απότομη πτώση που επέφεραν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

    Γιατί επισκέπτονται οι κάτοικοι του Ισραήλ την Ελλάδα – Πώς κάνουν κρατήσεις

    Βάσει των όσων παρουσίασε η κα. Παπαδοπούλου οι επιβάτες από το Ισραήλ προς την Ελλάδα ταξιδεύουν κυρίως για να κάνουν διακοπές (80%), ενώ το υπόλοιπο 18% μοιράζεται ισάξια σε επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς (VFR) και επαγγελματικά ταξίδια.

    Τουλάχιστον τα 2/3 εξ’ αυτών προτιμούν να κλείνουν τα εισιτήρια τους μέσω των ιστοσελίδων των αεροπορικών εταιρειών, ενώ το 26% κάνει κρατήσεις μέσω ταξιδιωτικών πρακτορείων και το υπόλοιπο 8% μέσω διαδικτυακών ταξιδιωτικών πρακτορείων. Επιπλέον, οι κρατήσεις αυτές γίνονται κατά μέσο όρο 43 ημέρες πριν από την αναχώρηση.

    Σχετικά με την καταγωγή των επιβατών προκύπτει ότι η πλειοψηφία τους είναι ξένοι που ζουν στο εξωτερικό (89%) και μετά ακολουθούν οι Έλληνες που κατοικούν στην Ελλάδα (9%), ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό (2%) είναι ξένοι κάτοικοι Ελλάδας.

    Εκτός από τα παραπάνω στοιχεία ο Διεθνής Αερολιμένας Ελευθέριος Βενιζέλος έχει δημιουργήσει τα προφίλ των ταξιδιωτών από το Ισραήλ που έρχονται στην Ελλάδα, αλλά και των Ελλήνων προς το Ισραήλ.

    Όσον αφορά τους επιβάτες από το Ισραήλ, αυτοί είναι κατά μέσο όρο 43 χρονών, κάνουν τις κρατήσεις τους μέσω των ιστοσελίδων των αεροπορικών εταιρειών, ταξιδεύουν δύο φορές το χρόνο από και προς το Ελευθέριος Βενιζέλος και το ταξίδι τους θα διαρκέσει οκτώ ημέρες, ενώ ο βασικότερος λόγος που επισκέπτονται την Ελλάδα είναι οι διακοπές.

    Από την άλλη πλευρά οι ταξιδιώτες από την Ελλάδα που πετούν στο Ισραήλ είναι κατά μία δεκαετία μεγαλύτεροι (52 ετών), εμπιστεύονται λιγότερο τις ιστοσελίδες των αεροπορικών για να κάνουν κρατήσεις (44%), πραγματοποιούν τέσσερα ταξίδια το χρόνο από το Ελευθέριος Βενιζέλος και η διάρκεια τους ανέρχεται σε έξι ημέρες.

    Kobi Golan: Χρονιά-ρεκόρ το 2023 για τις πτήσεις από το Ισραήλ προς την Ελλάδα

    Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Golan κατά τη διάρκεια του χθεσινού εορτασμού των 75 χρόνων της αεροπορικής εταιρείας, ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική αύξηση των πτήσεων από το Ισραήλ προς την Ελλάδα ξεπερνώντας, μάλιστα, ακόμα και τα στοιχεία του 2019 που ήταν μία χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό. Το ίδιο συμβαίνει και για τον αριθμό ταξιδιωτών που ήρθαν από το Ισραήλ κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

    Πιο συγκεκριμένα, οι πτήσεις στο οκτάμηνο του 2023 (Ιανουάριος-Αύγουστος) ξεπέρασαν τις 1056, ενώ σε όλη τη διάρκεια του 2019 είχαν πραγματοποιηθεί 880 πτήσεις. Επομένως, σημειώνεται αύξηση της τάξης του 20%.

    Αναλυτικότερα η EL AL πραγματοποιεί προς την Αθήνα 14 εβδομαδιαίες πτήσεις και στο Διεθνή Αερολιμένα Ελ. Βενιζέλος έχουν καταφθάσει στο Α΄Εξάμηνο του 2023 40 χιλιάδες επιβάτες, ενώ στη Θεσσαλονίκη η ισραηλινή αεροπορική πραγματοποιεί πέντε πτήσεις ανά εβδομάδα και στο ίδιο διάστημα έχουν ταξιδέψει από το Ισραήλ 12 χιλιάδες ταξιδιώτες.

    Σχετικά με το προφίλ των ταξιδιωτών από το Ισραήλ προς τη χώρα μας ο κ. Golan δήλωσε ότι οι περισσότεροι προτιμούν την Ελλάδα για να κάνουν τις διακοπές τους, ενώ μερικοί πραγματοποιούν και επαγγελματικά ταξίδια. Από την άλλη πλευρά οι Έλληνες ταξιδεύουν για διαφορετικούς λόγους με βασικότερο το θρησκευτικό τουρισμό, καθώς μεγάλα γκρουπ επισκέπτονται την Ιερουσαλήμ και τους Άγιους Τόπους.

    Για τη στρατηγική της ισραηλινής αεροπορικής εταιρείας ο εκπρόσωπος της δήλωσε ότι υπάρχει ένα πενταετές πλάνο με βασικό στόχο τη ενίσχυση του στόλου της με Boeing τύπου 787 και νέα Airbus, ενώ όσον αφορά τη χώρα μας θεωρεί ότι ο βασικός ανταγωνιστής της είναι η Aegean.

    Διαβάστε επίσης:

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Την Πέμπτη το πράσινο φως από το ΤΑΙΠΕΔ για την Αττική Οδό

    Κακοκαιρία Daniel: Μπαλάκι οι ευθύνες μεταξύ υπουργείων και Περιφέρειας Θεσσαλίας για τις καθυστερήσεις έργων

    Υπουργείο Υποδομών: Fast track διαγωνισμοί για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας



    ΣΧΟΛΙΑ