• Business

    Aegean Air: Σε ποιους μοιράζει 450.000 δωρεάν μετοχές

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο πρόεδρος της Aegean Airlines, Ευτύχης Βασιλάκης

    Ο πρόεδρος της Aegean Airlines, Ευτύχης Βασιλάκης


    Γενναιόδωρη πολιτική κινήτρων απόδοσης και επιβράβευσης για την επίτευξη στόχων προωθεί η Αegean Airlines. H οποία, μετά από τους κραδασμούς που επέφερε η πανδημία, έχει μπει πλέον σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης. Γεγονός που συνδυάζεται και με την απογείωση της μετοχής σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τιμών.

    Η εισηγμένη αεροπορική εταιρεία, συμφερόντων του επιχειρηματία Ευτύχη Βασιλάκη, είναι έτοιμη να προχωρήσει σε πρόγραμμα παροχής δωρεάν μετοχών.

    Το εν λόγω πρόγραμμα θα είναι τριετούς διάρκειας και θα αφορά τη δωρεάν παραχώρηση 450.000 μετοχών συνολικά. Δηλαδή από 150.000 μετοχές για τα έτη 2024, 2025 και 2026.

    Η προγραμματισμένη για τις 26 Ιουλίου, τακτική γενική συνέλευση της Aegean, καλείται να δώσει την έγκρισή της στη σχετική εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου.

    Με την προϋπόθεση ότι στη γενική συνέλευση θα παραστούν οι εκπρόσωποι τουλάχιστον του 50% των υφιστάμενων μετοχών, με απαιτούμενη την πλειοψηφία των δύο τρίτων. Ήτοι του 66,7% των ψήφων.

    Η προς έγκριση δωρεάν διάθεση μετοχών, δεν απευθύνεται στα μέλη του Δ.Σ. Προορίζεται να παραχωρηθούν σε ανώτατα διευθυντικά στελέχη, όπως επίσης και σε λοιπό προσωπικό της εταιρείας που κατέχει θέσεις ευθύνης. Στο πλαίσιο της συμβολής τους στην επίτευξη στόχων.

    Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά αναφέρεται, η παροχή κινήτρων επιβράβευσης είναι απαραίτητη για την καλύτερη απόδοση και την κερδοφορία της εταιρείας.

    Πόσο αποτιμάται τώρα το «πακέτο» της παροχής

    Με τα δεδομένα της χθεσινής συνεδρίασης στο χρηματιστήριο και καθώς η μετοχή έκλεισε στα 11,60 ευρώ (έχοντας καταγράψει άνοδο… 119,3% από την αρχή του έτους) όλο το «πακέτο» των δωρεάν μετοχών αποτιμάται σε 5,22 εκατ. ευρώ.

    Οι παραχωρούμενες μετοχές θα προέλθουν είτε από το απόθεμα της αγοράς ιδίων είτε από έκδοση νέων. Οι οποίες μπορεί να προκύψουν μέσω τριών εκδοχών: Κεφαλαιοποίηση μη διανεμηθέντων κερδών, διανεμόμενων αποθεματικών, διαφορά από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο.

    Μεταξύ των θεμάτων για τα οποία ζητείται η έγκριση από την επικείμενη γενική συνέλευση είναι η αγορά ιδίων μετοχών (μέχρι το 10% των υφιστάμενων) σε χρονικό ορίζοντα 24 μηνών και με εύρος τιμών από 1 έως 20 ευρώ).

    Για την παραχώρηση των δωρεάν μετοχών, το σύνολο των οποίων αντιστοιχεί στο 0,5% εκείνων που τώρα κυκλοφορούν, θα λαμβάνονται υπόψη τα προ φόρων κέρδη του ομίλου της Aegean την εκάστοτε προηγούμενη χρήση καθώς και η μέση κερδοφορία κατά τις τρεις χρήσεις που προηγούνται της διάθεσης.

    Πιο συγκεκριμένα, έως το 30% των μετοχών θα δοθεί ως μέρος ετήσιου bonus λαμβάνοντας υπόψη την κερδοφορία του ομίλου την εκάστοτε προηγούμενη χρήση και έως 70% των μετοχών θα δοθούν ως μέρος μακροπρόθεσμου σχεδίου κινήτρων (που δεν αφορά μέλη του Δ.Σ.) λαμβάνοντας υπόψη τη μέση κερδοφορία κατά τις τρεις προηγούμενες της διάθεσης χρήσεις.

    Και στις δύο περιπτώσεις θα υπάρχει υποχρέωση διακράτησης 24 μηνών από τους δικαιούχους.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξουσιοδοτηθεί από τη γενική συνέλευση, προκειμένου να εξειδικεύσει τα κριτήρια διάθεσης των δωρεάν μετοχών. Για τις οποίες όπως επισημαίνεται «θεωρείται οικειοθελής παροχή, που καταβάλλεται από την εταιρεία με την επιφύλαξη του δικαιώματός της να την ανακαλέσει, τροποποιήσει ή καταργήσει οποτεδήποτε, χωρίς ωστόσο να θίγονται από την άσκηση του δικαιώματος αυτού τυχόν κεκτημένα δικαιώματα».

    Το παζλ των αμοιβών και το κόστος των Warrants

    Στα τέλη της περσινής χρήση η Αεροπορία Αιγαίου είχε 7 μέλη ανώτερης διοίκησης, ενώ απασχολούσε προσωπικό 2.500 ατόμων στην εταιρεία και 2.684 άτομα ως όμιλος.

    Το 2022 ο μέσος όρος των μικτών αποδοχών για τους εργαζόμενους στην εταιρεία διαμορφώθηκε σε 37.598 ευρώ.

    Ως Προέδρος της εταιρείας και εκτελεστικό μέλος (στο 12μελές Δ.Σ.) ο Ευτύχης Βασιλάκης έλαβε πέρσι συνολικές αποδοχές 792.102 ευρώ μικτά. Εκ των οποίων τα 42.102 αφορούσαν εταιρικές παροχές.

    Τα έτη 2020 και ο 2021, ο Ευτύχης Βασιλάκης δεν έλαβε καθόλου αμοιβές για τις υπηρεσίες του στην εταιρεία, λόγω της πρωτοφανούς κρίσης που προκάλεσε στον κλάδο των αερομεταφορών η πανδημία.

    Επίσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Γερογιάννης, δεν έλαβε σταθερή αμοιβή για το διάστημα Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020 και μεταβλητές αμοιβές για τα έτη 2020 και 2021. Πέρσι επανήλθε η κανονικότητα και το σύνολο των μικτών αποδοχών Γερογιάννη ανήλθε σε 2.406.241 ευρώ. Εξ αυτών τα 1,63 εκατ. ευρώ ήταν ετήσιο bonus, τα 750.000 ευρώ σταθερές αμοιβές και τα υπόλοιπα 26.412 ευρώ ήταν εταιρικές παροχές.

    Ανεξαρτήτως αυτών κρίσιμο στοιχείο για την εταιρεία είναι η εξαγορά των δικαιωμάτων του ελληνικού δημοσίου.

    Το «παράθυρο» της νομοθετημένης αυτής διαδικασίας άνοιξε στις 3 Ιουλίου και μπορεί να διατηρηθεί έως τις 3 Ιουλίου του 2026. Δηλαδή σε διάστημα 2 έως 5 ετών από τότε που χορηγήθηκε η κρατική ενίσχυση ύψους 120 εκατ. ευρώ, προκειμένου η Aegean να ξεπεράσει τις επιπτώσεις της πανδημίας.

    Τα Warrants αντιστοιχούν σε 10.369.217 μετοχές της εταιρείας και εκφράζουν το 11,5% του συνόλου των υφιστάμενων τίτλων της. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση θα ανοίξει τη διαδικασία, η εταιρεία έχει το δικαίωμα να πάρει πίσω τα Warrants και να αποφύγει την απομείωση του ποσοστού των μετόχων.

    Αυτήν τη στιγμή το υπολογιζόμενο κόστος για την εταιρεία αγγίζει τα 66,7 εκατ. ευρώ. Με βάση τη μεσοσταθμική τιμή της μετοχής στις τελευταίες 60 συνεδριάσεις (9,63 ευρώ) από την οποία αφαιρούνται τα 3,2 ευρώ που συνιστούν την τιμολογημένη άσκηση από την πλευρά του Δημοσίου.

    Μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και προκειμένου να διατηρηθεί κεφαλαιακό απόθεμα (προοριζόμενο και για επενδύσεις) η εταιρεία αποφάσισε να μην προχωρήσει σε διανομή μερίσματος, από την περσινή χρήση.

    Διαβάστε επίσης:

    Μπόστιτς (Fed): Ο πληθωρισμός μπορεί να υποχωρήσει χωρίς νέες αυξήσεις επιτοκίων

    Μπάιντεν: Συνάντηση με τον Κάρολο πριν μεταβεί στο Βίλνιους για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

    ΚΕΠΕ: Ενισχύονται οι θετικές προσδοκίες και εκτιμήσεις των επιχειρηματιών



    ΣΧΟΛΙΑ