• Business

    Aegean Marine: Oι ζημιές και οι νέες στρατηγικές κινήσεις

    Aegean Marine Petroleum Network

    Aegean Marine Petroleum Network


    Ζημίες εμφάνισε στο τελευταίο τρίμηνο του 2017 η  Aegean Marine Petroleum, την ώρα που διοίκηση της εταιρίας στρέφεται σε νέες επιχειρηματικές κινήσεις, ευελπιστώντας να ισχυροποιήσει τη θέση της και να επιστρέψει στην κερδοφορία και την ανάπτυξη. Ειδικότερα, η εταιρία παρουσίασε στο τέταρτο τρίμηνο της παρελθούσας χρήσης ζημίες 28,6 εκατ. δολ. έναντι κερδών 16 εκατ. δολ. την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Στο ποσό περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρίας, περίπου 15,3 εκατ. δολ. μη επαναλαμβανόμενα έξοδα.

    Η ζημίες ανά μετοχή ανήλθαν στα 0,70 δολ., χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που πρόεβλεπαν ζημίες 0,15 δολ. ανά μετοχή.

    Τα έσοδα της εταιρίας στο τέταρτο τρίμηνο του 2017 αυξήθηκαν στα 1,36 εκατ. δολ. έναντι 1,19 εκατ. δολ. την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

    Η εταιρία εξακολουθεί να πλήττεται από τη συρρίκνωση των περιθωρίων στην άκρως ανταγωνιστική αγορά καυσίμων, με μικτό περιθώριο 15,5 δολαρίων ανά μετρικό τόνο καυσίμων, από 21 δολάρια ανά μετρικό τόνο το προηγούμενο έτος.

    Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της περυσινής χρονιάς, ο Jonathan McIlroy, Πρόεδρος της Aegean Μarine επισήμανε: “Συνεχίζουμε να δραστηριοποιούμαστε σε μια άκρως ανταγωνιστική αγορά που παραμένει υπό πίεση, γεγονός που αντανακλάται στο τέταρτο τρίμηνο του 2017 και στα αποτελέσματα του έτους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εστιάσαμε με συνέπεια στην εφαρμογή της στρατηγικής βελτιστοποίησης μας, ενώ παράλληλα επιδιώκουμε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για να δημιουργήσουμε αξία και να δρομολογήσουμε την μακροπρόθεσμη επιτυχία της Aegean.”

    Παράλληλα, ο κ. Jonathan McIlroy σχολίασε την πρόσφατη απόφαση του ΔΣ της εταιρίας να προχωρήσει στην στην εξαγορά της  HEC Europe, μητρικής της Ηellenic Environmental Center, της εταιρίας διαχείρισης πετρελαϊκών αποβλήτων, συμφερόντων του επιχειρηματία και εφοπλιστή Δημήτρη Μελισσανίδη, έναντι 367 εκατ. δολ. Υπενθυμίζεται ότι η κίνηση αυτή σηματοδοτεί και την επιστροφή του κ. Μελισσανίδη στην εταιρία τόσο μετοχικά όσο και στη διοίκηση της.

    “Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι η απόκτηση του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας H.E.C. Η Europe Limited (“HEC”), μια επιχείρηση που θα “συμπληρώσει” τις εργασίες μας,  με υψηλά περιθώρια κέρδους, δημιουργεί ένα παγκόσμιο “one-stop-shop”, για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, μέσω της ενσωμάτωσης της διαχείρισης των αποθεμάτων και της διαχείρισης αποβλήτων πλοίων. Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει διαπιστώσει ότι η συναλλαγή αυτή είναι προς το συμφέρον των μετόχων της Aegean και είμαστε βέβαιοι ότι με την HEC μπορούμε να επιτύχουμε αύξηση σημαντικά μεγαλύτερη από ό,τι θα μπορούσε να επιτύχει κάθε εταιρεία σε αυτόνομη βάση.”

    Παράλληλα, ο κ. McIlroy απέδωσε το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών σε μη επαναλαμβανόμενα έξοδα και τόνισε ότι στο τέλος Δεκεμβρίου 2017, η ταμειακή θέση της εταιρίας ήταν στα 71,1 εκατ. δολ. και το καθαρό της χρέος στα 52,1 εκατ. δολ.

    Υπενθυμίζεται ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2017, η εταιρία ανακοίνωσε ότι σταματά τις δραστηριότητες της στη Σιγκαπούρη και παρέδωσε το τελευταίο φορτίο στην περιοχή τον Ιανουάριο 2018.  Επιπλέον, η Aegean έχει μειώσει τις δραστηριότητές της στο Fujairah και επανεξετάζει την παρουσία της στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, ενώ επεκτάθηκε στη Γερμανία, έχοντας πλέον δραστηριότητα στο Κίελο.

    Δημήτρης Μελισσανίδης, ετών 64. Εφοπλιστής- Επιχειρηματίας.
    Δημήτρης Μελισσανίδης, ετών 64. Εφοπλιστής- Επιχειρηματίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέα κοινοπραξία στον χώρο των ρυμουλκών – Vernicos και Σπανόπουλος ένωσαν επίσημα τις δυνάμεις τους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παραγγελίες για 100 τάνκερ από τους εφοπλιστές. Ποιος Έλληνας πρωταγωνιστεί στις συμφωνίες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Α. Πίττας: Δυναμική επιστροφή στα κέρδη για την Euroseas

     



    ΣΧΟΛΙΑ