• Business

    Aegean: Ίσχυρή ζήτηση, σημαντικά έσοδα, υψηλά κέρδη στο τρίτο τρίμηνο

    Ευτύχης Βασιλάκης


    Ισχυρή ώθηση έδωσε στα αποτελέσματα της Aegean η πολύ καλή τουριστική χρονιά του 2022 για την Ελλάδα και παρά τον ανταγωνισμό από άλλες μικρότερες εταιρείες η εταιρεία πέτυχε την ανάκαμψή της και την επιστροφή στην κανονικότητα και την κερδοφορία.

    Για φέτος αναμένει επιστροφή στα κέρδη, αλλά όχι και στα μερίσματα αφού προτεραιότητα για την εταιρεία είναι να ξαναχτίσει την κεφαλαιακή της βάση και να την κάνει ακόμη ισχυρότερη από ότι στο παρελθόν.

    Αυτά είπε χθες ο Πρόεδρος της εταιρείας κ. Ευτύχης Βασιλάκης, μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα εξαμήνου,  περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία κατάφερε να ξεπεράσει τη μεγάλη κρίση της πανδημίας και να βγει ισχυρότερη και με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

    Με μια στρατηγική προσανατολισμένη στον πελάτη και τον εργαζόμενο κατάφερε να μην έχει τα προβλήματα των ανταγωνιστών της και να έχει το προσωπικό που χρειαζόταν, ενώ με την ποιότητα των υπηρεσιών της κέρδισε την προτίμηση των πελατών της, εξασφαλίζοντας σημαντικό μερίδιο των εσόδων του κλάδου.

    Στο τρίτο τρίμηνο του 2022, η διοίκηση της εταιρείας, εκτιμά ότι θα είναι ανάλογο από το αντίστοιχο του 2019 ενώ συνολικά η εταιρεία αναμένει το 2022 να φτάσει τους 12,5 εκατ. επιβάτες. Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει την πορεία του τετάρτου τριμήνου, λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση.

    Παρά τα προβλήματα που χαρακτήριζαν το 2022, περιορισμοί πανδημίας, ο πόλεμος, ο πληθωρισμός και πλέον και η ενεργειακή κρίση, η φετινή χρονιά αναμένεται να είναι πολύ κοντά στη χρονιά ρεκόρ του 2019.

    Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε ο κ. Ευτύχης Βασιλάκης, με εξαίρεση ένα χρονικό διάστημα περίπου τεσσάρων εβδομάδων κατά το οποίο ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η εισηγμένη κατέγραψε σταθερή αύξηση ζήτησης και κρατήσεων, γεγονός που ισχυροποίησε έσοδα και cash flow.

    Στο τρίτο τρίμηνο του έτους, το οποίο παραδοσιακά είναι το ισχυρότερο για την εγχώρια τουριστική βιομηχανία, οι επιδόσεις του αερομεταφορέα κινήθηκαν πάνω από τις προσδοκίες της διοίκησης και ο αριθμός των πτήσεων έφτασε στα επίπεδα της χρυσής για τον τουρισμό χρονιάς. Για το τρίτο τρίμηνο του έτους  αναμένει έσοδα και κέρδη  αντίστοιχα με το τρίτο τρίμηνο του 2019, παρά  τις καθυστερήσεις στην παράδοση των νέων αεροσκαφών, οι οποίες μείωσαν τα εν δυνάμει έσοδα  της εταιρείας τους τρεις πιο δυνατούς μήνες της χρονιάς.

    Η Ελλάδα πολύ δυνατός προορισμός

    Ο πρόεδρος της Aegean  τόνισε τη σημασία της Ελλάδας ως προορισμό, επισημαίνοντας ότι, με βάση το Eurocontrol, είναι η μοναδική χώρα που καταγράφει περισσότερες πτήσεις σε σχέση με το 2019 και σε επίπεδο επιβατικής κίνησης, είναι η μοναδική χώρα που προσεγγίζει το τελευταίο έτος πριν από την πανδημία. Όπως τόνισε, η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός προορισμός, κάτι που λειτουργεί και ως πλεονέκτημα, καθώς διαπιστώνεται ισχυρή ζήτηση, και ως «μειονέκτημα», αφού δημιουργείται μεγάλος ανταγωνισμός, από μικρότερες εταιρείες.

    Επίσης ο κ. Βασιλάκης, είπε ότι παρά την ενεργειακή κρίση, που αναμένεται να επηρεάσει το διαθέσιμο εισόδημα, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πάει καλύτερα από τις υπόλοιπες χώρες στην Ευρώπη. Το ερώτημα για τους επόμενους μήνες  είναι αν η θετική επίδραση της ανάπτυξης που αναμένει η ελληνική οικονομία θα είναι ισχυρότερη από την αρνητική επίπτωση της ενεργειακής κρίσης.

    Γι αυτό και ο κ. Βασιλάκης τόνισε ότι οι προκλήσεις και το ερωτηματικό παραμένουν για το διάστημα Νοεμβρίου – Ιανουαρίου, τόσο λόγω της εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού και της χαμηλής ζήτησης που παραδοσιακά καταγράφεται για την Ελλάδα, όσο και λόγω του γενικότερου οικονομικού περιβάλλοντος που επικρατεί, επηρεάζοντας σημαντικά τις αποφάσεις για ταξίδια.

    Θα έχει λάβει 10 νέα αεροπλάνα φέτος

    Σημείωσε ότι λόγω της καθυστέρησης στις παραδόσεις των αεροσκαφών της οικογένειας Airbus 320/321 neo, στο πλαίσιο της παραγγελίας των 46 αεροσκαφών που είχε κάνει, το καλοκαίρι λειτούργησε με 4 λιγότερα από όσα περίμενε και θα λάβει τα 4 που δεν πήρε πριν το καλοκαίρι τους επόμενους μήνες.

    Όπως εξήγησε, η εταιρεία επρόκειτο να παραλάβει φέτος 12 αεροσκάφη, και τελικά μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχει λάβει τα 10.

    Η στρατηγική ανάπτυξης του δικτύου της εταιρείας,  διατηρείται με έμφαση σε Αθήνα,  Θεσσαλονίκη και  Ηράκλειο Κρήτης, τρεις προορισμούς, οι οποίοι σε συνδυασμό με τα Χανιά παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση των μεγεθών και την ενίσχυση της θέσης της αεροπορικής.  Όπως τόνισε, δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μια ανάπτυξη με έμφαση στα νησιά.

    Προτεραιότητα η ισχυρή κεφαλαιακή βάση

    Παρά την καλή πορεία των μεγεθών της εταιρείας, δεν τίθεται για το 2022 θέμα  διανομή μερίσματος, είπε χθες ο κ.  Ευτ. Βασιλάκης  και τόνισε ότι είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί διανομή μερίσματος και για το 2023, εκτός κι αν το 2023 αποδειχθεί μια πραγματικά μαγική χρονιά.  Προτεραιότητα για την εταιρεία είναι να ισχυροποιήσει την κεφαλαιακή της βάση ακόμη και σε ισχυρότερα επίπεδα από το παρελθόν και η κερδοφορία της να επιστρέψει πλήρως στα προ πανδημίας επίπεδα.

    Σε επίπεδο εσόδων οι εκτιμήσεις προβλέπουν ότι θα είναι χαμηλότερα κατά -3% έως -6% σε σχέση με το 2019, εξαιτίας των αργών ρυθμών αναπλήρωσης των πρώτων μηνών της τρέχουσας χρονιάς.



    ΣΧΟΛΙΑ