ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πιλοτικό πρόγραμμα 24ωρης επιτήρησης όλων των κρίσιμων υποδομών του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), εγκαινιάζει ο ΑΔΜΗΕ.
Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΑΔΜΗΕ, εντάσσεται στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού και της τεχνολογικής αναβάθμισης των υποδομών του Διαχειριστή, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας, την πρόληψη βλαβών και την ταχύτερη απόκριση σε κρίσιμα περιστατικά.
Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, η χρήση των drones δίνει τη δυνατότητα ακριβούς και ταχύτατης επιθεώρησης των γραμμών υψηλής τάσης και των πυλώνων σε δυσπρόσιτες περιοχές, μειώνοντας έτσι το λειτουργικό κόστος και τον χρόνο που απαιτείται για τις περιοδικές επιθεωρήσεις.
Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, ο νέος αυτός τρόπος ψηφιακής παρακολούθησης των υποδομών θα οδηγήσει σε αύξηση του κύκλου λειτουργικής ζωής τους, χάρη στον αποτελεσματικό και έγκαιρο εντοπισμό δολιοφθορών και συμβάντων, ενώ παράλληλα, θα ενισχύσει την ασφάλεια του τεχνικού προσωπικού του ΑΔΜΗΕ.
Πώς θα γίνεται η επιτήρηση μέσω drones
Κατά την πρώτη φάση του προγράμματος, θα επιτηρούνται οι εγκαταστάσεις και οι Γραμμές της Αττικής, μέσα από την ανάπτυξη ενός σύγχρονου Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης και 7 Τοπικών Κέντρων.
Οι χειριστές των drones θα επιτηρούν συνεχώς τις υποδομές και τον εξοπλισμό του Διαχειριστή, ενώ σε περίπτωση εντοπισμού τεχνικών προβλημάτων ή κακόβουλων ενεργειών, θα ειδοποιούνται οι Επιτηρητές στο Επιχειρησιακό Κέντρο για την κεντρική διαχείριση του συμβάντος.
Τα μέσα εναέριας επιθεώρησης θα έχουν επιχειρησιακή πτητική ικανότητα έως 8 χλμ. περιμετρικά από το σημείο εκκίνησης, με περαιτέρω επιτήρηση σε απόσταση άλλων 10 χλμ. Θα διαθέτουν οπτικές και θερμικές-υπέρυθρες κάμερες για τις συνεχείς θερμοσκοπήσεις του εξοπλισμού των ΚΥΤ και των γραμμών μεταφοράς, καθώς και δυνατότητα πτήσης πέραν της οπτικής επαφής (BVLOS/ Beyond Visual Line of Sight).
Όπως τονίζει ο ΑΔΜΗΕ, η νέα αυτή επιχειρησιακή δυνατότητα αναβαθμίζει την αποδοτικότητα και την αξιοπιστία του συστήματος, συμβάλλοντας καθοριστικά στην απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία του.
Διαβάστε επίσης:
Ιράν: Οι αρχές δίνουν εντολή να κλείσουν δημόσιες υπηρεσίες εξαιτίας του καύσωνα
Συνάντηση Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ
ΑΑΔΕ: Με εντολή Πιτσιλή συγκροτείται ειδική ομάδα για την απρόσκοπτη πρόσβαση στα αρχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σχέδιο Ελευθερία: Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ξεκινά από σήμερα να συνοδεύει πλοία που έχουν εγκλωβιστεί στα Στενά του Ορμούζ
- Θ. Τρύφων και Δ. Δέμος: Η ιστορία ζωής δύο επιχειρηματιών, με όραμα και έντονη κοινωνική δράση
- Ετσι θα είναι τα τουριστικά συγκροτήματα της επόμενης δεκαετίας
- Stéphane Rolland: O αγαπημένος σχεδιαστής της Αθηνάς Ωνάση περιγράφει την υψηλή ραπτική ως γλυπτική σε κίνηση
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.