• Business

    ΑΔΜΗΕ: Διασυνδέσεις και με κατασκευαστές ΑΠΕ- Επιτόκιο κάτω από 2,5% στο δανεισμό

    αδμηε


    Καθοριστικός για την εξέλιξη του μεγάλου επενδυτικού σχεδίου του ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση Αττική-Κρήτης, θα είναι ο Μάιος, αφού αναμένεται να ολοκληρωθεί η υπογραφή συμβάσεων με τις εταιρείες αναδόχους του έργου, αλλά και η υπογραφή του τραπεζικού δανεισμού με την τράπεζα που έχει επιλεγεί και μάλιστα με προνομιακό επιτόκιο.

    Όπως ανέφερε χθες σε ενημέρωση δημοσιογράφων χθες η διοίκηση της εταιρείας, ο τραπεζικός δανεισμός της τάξης των 400 εκατ. ευρώ έχει κλειδώσει ήδη με επιτόκιο κάτω του 2,5%, καθώς είχε προηγηθεί η συμφωνία αυτή της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία. Σύντομα εξάλλου αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι διαδικασίες για τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ κατά 300-400 εκατ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια είναι της τάξης των 200 εκατ. ευρώ όσο και το μετοχικό κεφάλαιο της Αριάδνης.

    Όσον αφορά την επίδραση της πανδημίας τονίστηκε, ότι δεν επηρεάστηκαν καθόλου οι εισπράξεις του ΑΔΜΗΕ, και υπάρχει αμελητέα μείωση στα έσοδα. Καμία επίδραση δεν υπήρξε στα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των έργων, του ΑΔΜΗΕ ούτε στους επενδυτικούς του στόχους, ενώ και το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι σταθερό, παρά την αναταραχή στις διεθνείς αγορές.

    Η πανδημία δεν επηρέασε το επενδυτικό ενδιαφέρον

    Ισχυρό και σταθερό είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στην Αριάδνη και στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας. Η πανδημία δεν επηρέασε αυτό το ενδιαφέρον, απλά καθυστέρησαν οι συναντήσεις, οι διαβουλεύσεις και οι ρυθμιστικές διαδικασίες που απαιτούνται. Το επενδυτικό ενδιαφέρον, ωστόσο παρά την πανδημία τόσο για την Αριάδνη όσο και για τον ΑΔΜΗΕ δεν άλλαξε καθώς όπως εξήγησε η διοίκηση της εταιρείας και τα δύο αυτά assetes έχουν πάρα πολύ καλή απόδοση και πολλές δικλείδες ασφαλείας  στην υλοποίησή τους.

    Όπως τόνισε η διοίκηση, ανοιχτοί είναι οι δίαυλοι επικοινωνίας με διαχειριστές άλλων χωρών, ενώ διαρκώς εμφανίζοντα και άλλοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, χρηματοοικονομικοί όμιλοι με μεγάλο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων. Επίσης τονίστηκε ότι το να δημιουργηθούν καθυστερήσεις στην είσοδο επενδυτή, δεν αλλάζουν την αναπτυξιακή προοπτική της εταιρείας, ενώ σε προτεραιότητα μπαίνει να μη δημιουργηθούν καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα που αφορούν την υλοποίηση των έργων του ΑΔΜΗΕ.

    Υλοποίηση έργων και μέσω συνεργασιών

    Όπως τονίστηκε, “για την υλοποίηση των έργων υπάρχουν διάφορα μοντέλα ανάλογα το είδος και το μέγεθος του έργου. Έχουμε παρουσιάσει το 10ετες πρόγραμμα ανάπτυξης που περιλαμβάνει τη διασύνδεση όλων των νησιών μεγάλων και μεσαίων στο Βόρειο Αιγαίο, στα Δωδεκάνησα με την ηπειρωτική χώρα. Πραγματοποιούμε επαφές με εταιρείες που κατασκευάζουν ΑΠΕ πάντα με βάση το σχεδιασμό μας, ο οποίος σχετίζεται με τις ανάγκες των νησιών. Εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον για περισσότερες ΑΠΕ από όσες περιλαμβάνει ήδη το σχέδιο του ΑΔΜΗΕ, υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθούν σύνθετα μοντέλα που θα χρηματοδοτούνται και από τις εταιρείες, πάντα όμως με τον έλεγχο να ανήκει στον ΑΔΜΗΕ”.

    Αντίστοιχο μοντέλο συνεργασίας, σημειώνεται, ότι συζητιέται και με τους κατασκευαστές αιολικών πάρκων offshore.



    ΣΧΟΛΙΑ