• Business

    ABN Amro: Άλμα κερδών και επαναγορά μετοχών αξίας 500 εκατ. ευρώ

    • Bloomberg
    Ferdinand Vaandrager, CFO της ABN Amro Bank

    Ferdinand Vaandrager, CFO της ABN Amro Bank


    Η ABN Amro Bank ανακοίνωσε την επαναγορά μετοχών με την συμμετοχή του ολλανδικού κράτους.

    Συγκεκριμένα, θα επαναγοράσει μετοχές αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ (536 εκατομμύρια δολάρια), ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη.

    Τα καθαρά κέρδη της τράπεζας αυξήθηκαν κατά 54% στα 545 εκατ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών.

    Η μετοχή της σημείωσε άνοδο έως 6,3% στο Άμστερνταμ, την μεγαλύτερη που έχει καταγράψει το τελευταίο έτος.

    Η ABN Amro διατήρησε εδώ και καιρό έναν από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαίου μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, μετά την διάσωση της από την ολλανδική κυβέρνηση στη χρηματοπιστωτική κρίση.

    Η νέα επαναγορά σημαίνει ότι η ABN Amro Bank ακολουθεί μια σειρά ευρωπαϊκών τραπεζών που πληρώνουν δισεκατομμύρια ευρώ στους μετόχους για να αυξήσουν τις χαμηλές αποτιμήσεις τους, αφού η άνοδος των επιτοκίων τροφοδότησε τα κέρδη τους.

    Ωστόσο, καθώς τα επιτόκια φαίνεται να έχουν κορυφωθεί, οι επενδυτές αμφισβητούν ότι οι τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να αυξάνουν τα κέρδη τους, καθώς οι δανειολήπτες παλεύουν με το αυξανόμενο κόστος και την οικονομική αναταραχή.

    Η ολλανδική κυβέρνηση θα λάβει 200 εκατομμύρια ευρώ συμμετέχοντας στην επαναγορά της ABN Amro, σύμφωνα με ξεχωριστή δήλωση.

    Η ABN Amro Bank εξαγόρασε για πρώτη φορά μετοχές το 2022, με επαναγορές 500 εκατομμυρίων ευρώ. Πέρυσι πραγματοποίησε δεύτερη αγορά ίδιου μεγέθους.

    Η τράπεζα ανακοίνωσε ακόμη ότι το κόστος της, το οποίο ήταν υψηλότερο από το προβλεπόμενο το τέταρτο τρίμηνο, θα αυξηθεί στα 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ το τρέχον έτος, αφού προσέλαβε προσωπικό για την τεχνολογία και τη ρύθμιση.

    Έθεσε επίσης στόχο απόδοσης ιδίων κεφαλαίων 9%-10% για το 2026, σημαντικά χαμηλότερο από το ποσοστό που επιτεύχθηκε πέρυσι.

    Η μέση πρόβλεψη των αναλυτών που συνέταξε το Bloomberg προβλέπει 8,4% εκείνο το έτος.

    Μέρος από την ώθηση των κερδών το τέταρτο τρίμηνο προήλθε από την μείωση των προβλέψεων για πιστώσεις, μια τάση που είναι απίθανο να επαναληφθεί φέτος, δήλωσε ο CFΟ της τράπεζας, Ferdinand Vaandrager στο Bloomberg TV.

    Οι αυξανόμενες προβλέψεις και το υψηλότερο κόστος «σημαίνουν ότι το RoE για φέτος θα είναι χαμηλότερο», είπε ο Vaandrager.

    Διαβάστε ακόμη:

    Walmart: «Στα σκαριά» deal άνω των $2 δισ. για την εξαγορά της Vizio – Πού εστιάζει

    Heineken: Προειδοποιεί για δύσκολες επιχειρηματικές συνθήκες – Κέρδη χαμηλότερα των εκτιμήσεων το 2023

    Lamda Development: Αγορά ιδίων μετοχών αξίας €139.777



    ΣΧΟΛΙΑ