• Business

    Ο Φραγκιαδάκης βάζει στο παιχνίδι και τους μικρομέτοχους της Εθνικής

    • NewsRoom
    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Ετών 51. Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Ετών 51. Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας


    Το ποσό των 300 εκατ. ευρώ επιδιώκει να αντλήσει η Εθνική τράπεζα από το εγχώριο επενδυτικό κοινό, ώστε να καλύψει μέρος των κεφαλαιακών αναγκών της, όπως ορίστηκε από το δυσμενές σενάριο της Ευρωπαικής Κεντρικής τράπεζας. Χθες, δόθηκε η έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το Ενημερωτικό δελτίο της δημόσιας προσφοράς, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 30 Νοεμβρίου και να ολοκληρωθεί στις 2 Δεκεμβρίου.

    Όπως προκύπτει από το ενημερωτικό, δεν υπάρχει ελάχιστο όριο εγγραφής (σ.σ. μπορεί να εγγραφεί κάποιος και για 1 μετοχή), ούτε ανώτατο, ενώ σε περίπτωση υπερκάλυψης θα υπάρξει αναλογική κατανομή.

    Ο αριθμός των μετοχών, που θα κατανεμηθούν σε ειδικούς επενδυτές και ιδιώτες επενδυτές, θα προσδιοριστεί μετά τη λήξη της δημόσιας προσφοράς. Τουλάχιστον όμως το 10% των 1.000.000.000 νέων μετοχών θα δοθούν για την ικανοποίηση εγγραφών ιδιωτών επενδυτών.

    Η τιμή διάθεσης του 0,30 ευρώ αντιστοιχεί στην τιμή των 0,02 ευρώ που προέκυψε από την ιδιωτική τοποθέτηση μετά τη συνένωση των αριθμού των μετοχών, με αναλογία 1 νέα για κάθε 15 παλαιές. Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των μετοχών της Εθνικής μειώνεται από 3.533.149.631 σε 235.543.309.

    Η αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών για να πραγματοποιηθεί το reverse split θα ξεκινήσει στις 30 Νοεμβρίου, ενώ η επαναδιαπραγμάτευση των υφιστάμενων μετοχών μετά την ολοκλήρωση του reverse split θα ξεκινήσει στις 3 Δεκεμβρίου.

    Η Εθνική έχει ήδη συγκεντρώσει 457 εκατ. ευρώ από την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό, 709 εκατ. ευρώ κεφαλαιακό όφελος από την οικειοθελή ανταλλαγή ομολόγων, ενώ ο SSM της αναγνώρισε ότι μπορεί να προσμετρηθεί στην κάλυψη του βασικού σεναρίου η υποχρεωτική μετατροπή εναπομεινάντων κεφαλαιακών μέσων ονομαστικής αξίας 308 εκατ. ευρώ.

    Έτσι έχει καλύψει ήδη τις ανάγκες υπό το βασικό σενάριο και η άντληση έως 300 εκατ. ευρώ από τη δημόσια προσφορά θα μειώσει τις ανάγκες του δυσμενούς σεναρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ