• Business

    Το 70% των πιστωτών της Μαρινόπουλος στο “πλευρό” του Σκλαβενίτη

    • NewsRoom
    Σκλαβενίτης

    Οι κ. Γεράσιμος Σκλαβενίτης και Λεωνίδας Μαρινόπουλος


    Υπέρ του σχεδίου εξυγίνασης, με πλειοψηφία 70%, τάχθηκαν οι πιστωτές για την υπαγωγή της Μαρινόπουλος στο άρθρο 106βθ του πτωχευτικού κώδικα, στο πλαίσιο διεξαγωγής της ακρομαματικής διαδικασίας που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι στο πολυμελές πρωτοδικείο.

    Συγκεκριμένα, υπέρ του σχεδίου τάχθηκαν με πρόσθετες παρεμβάσεις τους περισσότεροι από 30 πιστωτές μεταξύ των οποίων και το σύνολο των τραπεζών, με το συνολικό ποσοστό όσων τάχθηκαν υπέρ να υπερβαίνει το 70%, ενώ για μια ακόμα φορά “κατά” τάχθηκε το ελληνικό Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

    Σύμφωνα με τη νομική εκπρόσωπο του Δημοσίου αν το σχέδιο γίνει αποδεκτό θα πρέπει να υπάρξουν τροποποιητικές παρεμβάσεις στα σκέλη που αφορούν στις ευθύνες των εγγυητών (δηλαδή την οικογένεια Μαρινόπουλου). Μεταξύ των ευθυνών αυτών περιλαμβάνονται οι ευθύνες για αδικοπραξία (ακάλυπτες επιταγές), ευθύνη για παρακρατηθέντες φόρους (ΦΠΑ) κ. λπ..

    Νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί περίπου τα Χριστούγεννα ενώ το κλείσιμο του φακέλου θα γίνει την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, οπότε και μετρά η ημερομηνία για την έκδοση της απόφασης.

    Γεράσιμος Σκλαβενίτης, επιχειρηματίας Όμιλος Σκλαβενίτη
    Γεράσιμος Σκλαβενίτης, επιχειρηματίας Όμιλος Σκλαβενίτη

    To μεγάλο σχέδιο Σκλαβενίτη

    Όπως είχε γράψει το mononews.gr, τα βασικά σημεία του επιχειρηματικού σχεδίου 21 ετών για τη νέα εταιρεία, η οποία θα λειτουργεί υπό τον έλεγχο του Σκλαβενίτη είναι τα εξής:

    • Οι τέσσερις υπό εξυγίανση εταιρείες θα ενοποιηθούν σε μία νομική οντότητα, ενώ οι «Κρόνος, «Μαρκέτα», «Αρβανίτης» και «Παλαμάρης» θα συνεχίζουν να λειτουργούν αυτόνομα ως ξεχωριστές εταιρείες. Η «Ζεύξη» δεν περιλαμβάνεται στο επιχειρηματικό σχέδιο λόγω των συγκριτικά μη σημαντικών αποτελεσμάτων που εμφανίζει. Το επιχειρηματικό σχέδιο της Cash & Carry είναι ξεχωριστό.

    • Η νέα εταιρεία θα ακολουθήσει το μοντέλο λειτουργίας του ομίλου Σκλαβενίτη, οδηγώντας έτσι στην επίτευξη παρόμοιου επιπέδου μεικτού κέρδους σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ένταξη της νέας εταιρείας στον όμιλο. Σημειώνεται ότι η τιμολογιακή πολιτική προβλέπεται να είναι ενιαία για όλα τα καταστήματα του ομίλου Σκλαβενίτη και της νέας εταιρείας, ωστόσο η νέα εταιρεία θα μπορεί να έχει την επιλογή περισσότερων προωθητικών ενεργειών στα καταστήματα της επαρχίας όπου ο όμιλος Σκλαβενίτη δεν δραστηριοποιείται.

    • Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις, οι προβλέψεις που γίνονται είναι οι ακόλουθες: αύξηση του κύκλου εργασιών σε 1,03 δισ. ευρώ το πρώτο έτος μετά την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης. Σημειώνεται, ότι το 2015 ο Μαρινόπουλος έκλεισε με τζίρο 1,27 δισ. ευρώ. Για το δεύτερο έτος ο συνολικός κύκλος εργασιών αναμένεται να αυξηθεί κατά 17%. Για το τρίτο έτος αναμένεται μια ετήσια αύξηση της τάξεως του 9% στον συνολικό κύκλο εργασιών, ενώ για το τέταρτο και πέμπτο έτος αναμένεται μια ετήσια αύξηση της τάξεως του 2%, για το έκτο και έβδομο έτος αναμένεται αύξηση της τάξεως του 1% και από το όγδοο έτος και έπειτα εκτιμάται ότι ο κύκλος εργασιών θα παραμείνει σταθερός στα επίπεδα του έβδομου έτους μέχρι και τη λήξη του επιχειρηματικού σχεδίου.

    Η αύξηση του κύκλου εργασιών αναμένεται να επιτευχθεί κυρίως μέσω της διαδικασίας αναπλήρωσης του αποθέματος στα καταστήματα του νέου ομίλου, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιείται και το επενδυτικό σχέδιο το οποίο προβλέπει πλήρη ανακαίνιση μεγάλου αριθμού καταστημάτων όλων των κατηγοριών έως το τέλος του τέταρτου έτους.

    • Το πρώτο έτος το οποίο αναμένεται ότι τα καθαρά αποτελέσματα θα είναι θετικά είναι το τέταρτο με πρόβλεψη για κέρδη μετά από φόρους 281.000 ευρώ. Το πρώτο έτος ξεκινά με πρόβλεψη καθαρών ζημιών 82,78 εκατ. ευρώ. Το 21ο έτος γίνεται η πρόβλεψη για καθαρά κέρδη 22,19 εκατ. ευρώ.

    • Λειτουργική κερδοφορία αναμένεται σε όρους κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων από το δεύτερο έτος, στα 6,23 εκατ. ευρώ, ενώ από το έβδομο έτος αναμένεται αυτά να σταθεροποιηθούν σε 48,2 εκατ. ευρώ ετησίως.

    • Η διοίκηση αναμένει θετικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ύψους 21,7 εκατ. ευρώ και 28,2 εκατ. ευρώ το τρίτο και τέταρτο έτος αντιστοίχως, ενώ αναμένει σωρευτικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ύψους 667 εκατ. ευρώ περίπου από το 5ο έως το 21ο έτος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αποχώρησε ο Φοίβος Καρακίτσος από τη θέση του Εμπορικού Διευθυντή της Μαρινόπουλος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σκλαβενίτης: Ρίχνω στην αγορά 320 εκατ. ευρώ. Τι λέει στο mononews κορυφαία πηγή του CEO της μεγάλης εταιρείας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews. Δίνουμε 5 δωροεπιταγές από τα Attica αξίας 1.000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ