• COSMOTE 5G

    COSMOTE 5G

    Business

    Το 5G στις υπηρεσίες της εκπαίδευσης

    • NewsRoom

    Ευκαιρίες. Ισότητα. Πρόσβαση. Έννοιες που για μία σχολική τάξη της Αθήνας είναι κομμάτι της καθημερινότητάς της, για μαθητές σε ένα απομακρυσμένο νησί της χώρας είναι απλά λέξεις σε χαρτί, χωρίς αντίκρισμα. Συχνά ακούμε για σχολικές εκδρομές, δράσεις, πρωτοβουλίες. Όμως, όλα αυτά που συμβάλλουν σημαντικά στην εκπαιδευτική διαδικασία δεν ισχύουν για όλους. Οι μαθητές που βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν περισσότερες δυνατότητες διαδραστικής εκπαίδευσης. Αντιθέτως, τα παιδιά των νησιών και των απομακρυσμένων τόπων της Ελλάδας, αλλά κι αντίστοιχων σημείων του κόσμου με γεωγραφικές προκλήσεις, συχνά αναγκάζονται να περιοριστούν στη σχολική τάξη και σε όσα μπορούν να μάθουν από τα βιβλία και τον δάσκαλο.

    Το 5G ήρθε με στόχο να εξαλείψει αυτήν την ανισότητα στην πρόσβαση της γνώσης κι αυτό ακριβώς παρουσιάζει το νέο επεισόδιο της πρωτότυπης σειράς μίνι ντοκιμαντέρ της COSMOTE, «Πώς το 5G θα αλλάξει τον κόσμο». Εκεί, αναλύονται οι πρωτοπόρες εφαρμογές, που χάρη στην τεχνολογία 5G, έρχονται να βελτιώσουν την εκπαιδευτική διαδικασία και να της δώσουν έναν πιο διαδραστικό και βιωματικό χαρακτήρα, δημιουργώντας νέα ερεθίσματα κι εμπειρίες σε μαθητές και φοιτητές. Πλέον, τα γεωγραφικά όρια καταργούνται κι η γνώση είναι προσβάσιμη σε όλους, σχεδόν από κάθε σημείο του πλανήτη. Η επαυξημένη πραγματικότητα (AR), η εικονική πραγματικότητα (VR) και η 3D αναπαράσταση περιεχομένου ανοίγουν νέους εκπαιδευτικούς ορίζοντες, όπου επιταχύνεται η αφομοίωση της γνώσης κι η εμβάθυνση στην εκάστοτε επιστήμη.

    Το δίκτυο πέμπτης γενιάς προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες που έρχονται να εμπλουτίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία, κάνοντας την μάθηση πιο ελκυστική και την γνώση πιο αποτελεσματική. Έτσι, κάθε μαθητής και φοιτητής σε όποια γωνιά της Ελλάδας κι αν βρίσκεται, θα έχει την ευκαιρία στο άμεσο μέλλον να συμμετέχει σε δράσεις που άλλοτε φάνταζαν σενάριο επιστημονικής πραγματικότητας. Οι μαθητές θα μπορούν, για παράδειγμα, να πραγματοποιούν μία ψηφιακή επίσκεψη στο Μουσείο του Λούβρου, ανακαλύπτοντας τον πολιτιστικό του πλούτο ή ακόμη να «ταξιδέψουν» σε μέρη όπου δύσκολα θα μπορούσαν να βρεθούν, όπως στο διάστημα. Οι δοκιμές ενσωμάτωσης των διαδραστικών πρωτοβουλιών που προσφέρουν οι εφαρμογές 5G κατέδειξε ότι οι μαθητές αφομοιώνουν ευκολότερα και γρηγορότερα τις πληροφορίες που λάμβαναν με αυτό τον τρόπο έναντι της κλασσικής εκπαιδευτικής διαδικασίας. Καταγράφεται ενισχυμένο το ενδιαφέρον κι η προσήλωση των μαθητών καθώς ό,τι διαβάζουν, μπορούν να το δουν να παίρνει «σάρκα και οστά» μπροστά στα μάτια τους, μέσα από την τρισδιάστατη προσομοίωση. Τα οφέλη της χρήσης του 5G στην εκπαίδευση, όμως, δεν σταματούν εκεί. Εξαιρετικά σημαντική είναι η συμβολή του 5G και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αρκεί μόνο να φανταστούμε έναν φοιτητή Ιατρικής να μπορεί να πάρει μέρος σε μία τρισδιάστατη χειρουργική επέμβαση υπό την καθοδήγηση καταξιωμένων καθηγητών-ιατρών που βρίσκονται στη Γερμανία ή στην Αμερική.

    Επιπλέον, η εκπαίδευση, η οποία δεν περιορίζεται και δεν εξαντλείται στις τρεις βαθμίδες, αλλά συνεχίζεται δια βίου, αποκτά τη διάσταση της προσομοίωσης σε πραγματικές συνθήκες, προετοιμάζοντας πληρέστερα τους εκπαιδευόμενους για όσα θα αντιμετωπίσουν στο πεδίο. Για παράδειγμα, ένας πυροσβέστης που μέχρι σήμερα εκπαιδευόταν, κυρίως μέσω θεωρίας, για την κρίσιμη στιγμή που θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία πυρκαγιά, στο άμεσο μέλλον, θα του δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής σε προσομοίωση πραγματικών συνθηκών μιας φωτιάς, καθώς και στην εικονική εκκένωση εντός κτιρίου. Συνθήκες δηλαδή στις οποίες θα κληθεί να αντιμετωπίσει στο «πεδίο μάχης». Όλα αυτά, συμβάλλουν καθοριστικά στην ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης για όλους.

    Με την υιοθέτηση των ευκαιριών που προσφέρει το δίκτυο 5G, οι ορίζοντες των δυνατοτήτων διευρύνονται, οι όποιοι φυσικοί περιορισμοί βαθμηδόν καταργούνται και όρια σε όσα μπορούμε να κάνουμε και να δημιουργήσουμε διαρκώς επαναπροσδιορίζονται.

    Ένας άλλος νέος κόσμος γεννιέται, ένας κόσμος πιο δίκαιος και καλύτερος για όλους.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση