• Business

    4.000 «λουκέτα» το Ά τρίμηνο-Αναδεικνύονται, όμως, άλλοι επιχειρηματικοί κλάδοι

    • NewsRoom


    Τα «λουκέτα» στις επιχειρήσεις του Ά Τριμήνου του 2016, βγάζουν πραγματικά «μάτια». Η Ελληνική οικονομία δείχνει πραγματικά να καταρρέει με ταχύτατους ρυθμούς, η αξιολόγηση δεν φαίνεται και πάλι στο προσκήνιο και οι απαιτήσεις δανειστών είναι μεγάλες και σχεδόν ποτέ σταθερές.

    Συγκεκριμένα, 4.000 λουκέτα μπήκαν το πρώτο τρίμηνο του 2016 σε επιχείρησεις, κάνοντας έτσι για πρώτη φορά περισσότερες τις επειχρηρήσεις που κλείνουν από αυτές που ανοίγουν. Αυτό γιατί κάποιες δραστηριότητες σταματούν οριστικά, κάποιες άλλες παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς-και όχι επειδή έχουν επιρρεαστεί από το προσφυγικό φαινόμενο- και άλλες εισέρχονται στη σφαίρα της παραοικονομίας, της αδήλωτης εργασίας και των αδήλωτων εισοδημάτων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), στο διάστημα από 1/1/2016 ως 22/3/2016 διαγράφηκαν 9.812 επιχειρήσεις, αριθμός κατά 78,08% υψηλότερος σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Η διαφορά με το 2015 είναι πολύ μεγαλύτερη, και αυτό γιατί στις αρχές του περασμένου έτους επικρατούσε υπέρμετρη αισιοδοξία λόγω της επικείμενης κυβερνητικής αλλαγής.

    louketo

    Μάλιστα, τα πραγματικά «λουκέτα» δεν αποκλείεται να είναι περισσότερα από τα καταγεγραμμένα, καθώς πολλές επιχειρήσεις κατεβάζουν ρολά χωρίς να το δηλώσουν, αφού χρωστούν σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και τράπεζες.

    Πάντως, παρά το ότι η οικονομία βρίσκεται μέσα σε έναν ασφυκτικό κλοιό , παρατειρήται μία αντίφαση. Παρατηρείται δηλαδή, μία σημαντική αλλαγή στη δομή της ελληνικής οικονομίας, αφού αναδεικνύονται νέοι δυναμικοί κλάδοι , με ταυτόχρονη υποβάθμιση εκείνων που κατά παράδοση συνέβαλαν στην αύξηση της παραγωγικότητας πριν από την οικονομική κρίση.

    Η μεταβολή αυτή, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ), υποδεικνύει μια αλλαγή στην παραγωγική δομή της ελληνικής οικονομίας, καθώς οι νέοι δυναμικοί κλάδοι που αναδεικνύονται κατά τη διάρκεια της κρίσης σχετίζονται με τον τουρισμό, αλλά και με δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα, όπως η γεωργία και η αλιεία.

    Ενδιαφέρον, μάλιστα, παρουσιάζει το γεγονός ότι, παρ’ όλη την κάμψη της δραστηριότητάς του, ο κλάδος των κατασκευών εξακολουθεί να έχει θετική συμβολή στην εξέλιξη της παραγωγικότητας, ενώ ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται και η εμφάνιση του κλάδου έρευνας και ανάπτυξης στη 10η θέση.

    Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για κλάδους που, αν και εμφανίζουν θετική μεγέθυνση, είναι κατά βάση χαμηλής παραγωγικότητας.

    Δείτε τον πίνακα με τους 10 κλάδους με τη μεγαλύτερη συμβολή στην εξέλιξη της παραγωγικότητας:

    25s21par-thumb-large

    Διαβάστε επίσης:
    Δυσκολίες: O Φειδάκης πούλησε ένα panamax για να αποπληρώσει τραπεζικό δάνειο.
    Υποδοχή προσφύγων με γουρουνοκεφαλές- Επεισόδιο με Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Κουρουμπλής: «αντίχριστος» ο ιερωμένος.



    ΣΧΟΛΙΑ