• Business

    3ο στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Καλαμάτας χάρη στον….Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο


    Η υπομονή και επιμονή κερδίζουν. Αυτό φαίνεται ότι ακολουθεί στην επιχειρηματική του πορεία και ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος ο οποίος με “όχημα” το τουριστικό συγκρότημα Costa Navarino στη Μεσσηνία, κατάφερε να καταλάβει το αεροδρόμιο της Καλαμάτας την 3η θέση μεταξύ των σημαντικότερων Ευρωπαϊκών αεροδρομίων.

    Tα οφέλη της τουριστικής επένδυσης του Costa Navarino, διαχέονται σε όλη τη Μεσσηνία, αφού μόνο το 13,5% των επιβατών που έρχονται στο 3ο γρηγορότερα αναπτυσσόμενο αεροδρόμιο της Ευρώπης, διαμένουν στην Costa Navarino, ενώ το 86,5% διαμένει σε τοπικά ξενοδοχεία και μικρά καταλύματα. Αρα από τους 97.500 τουρίστες που αφίχθησαν πέρσι στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας οι 84.337 έμειναν σε καταλύματα εκτός της Costa Navarino. Υπολογίζεται λοιπόν ότι για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται στην Costa Navarino, 1,65 ευρώ δαπανάται εκτός αυτής.

    Εννοείται ότι η επένδυση της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη του αεροδρομίου της Καλαμάτας, ενώ μεταξύ άλλων είναι γνωστό ότι ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος είναι στο Διοικητικό Συμβούλιο της Aegean που συνδέει την μεσσηνιακή πρωτεύουσα με πόλεις της Ευρώπης και της Ασίας.

    flights-to-kalamata-2014-2

    Η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, για το 2016 αναμένεται να σημειώσει αύξηση της τάξεως του 25%, σε σχέση με το 2015, ενώ το 2014 η επιβατική κίνηση παρουσίασε αύξηση 80% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

    Εν τω μεταξύ, περισσότερες πτήσεις σε σχέση με πέρυσι και νέους προορισμούς περιλαμβάνει ο γενικός προγραμματισμός πτήσεων για το 2016 του Κρατικού Αερολιμένα Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος».

    Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του αεροδρομίου η Καλαμάτα θα συνδεθεί με 25 πόλεις της Ευρώπης, ανάμεσα στις οποίες είναι το Τελ Αβίβ στη Μέση Ανατολή, ενώ έχουν προστεθεί οι εξής νέοι προορισμοί:

    • Νάντη στη Γαλλία, Λιόν στη Γαλλία, Κοπεγχάγη στη Δανία, Μπίλουντ στη Δανία και Ρώμη στην Ιταλία (τακτική γραμμή), όλοι από την Aegean, η οποία έχει κάνει το αεροδρόμιο Καλαμάτας μία από τις βάσεις της. Επίσης, η Aegean αναλαμβάνει τη σύνδεση με το Μιλάνο της Ιταλίας με τακτική γραμμή, καθώς έπαυσε να εξυπηρετεί αυτή τη σύνδεση η Ryanair
    • Άλμπορκ στη Δανία, από την Danish Air Transport.

    costa navarino

    Η επίδραση της επένδυσης της Costa Navarino στην τοπική οικονομία από την έναρξη των εργασιών κατασκευής μέχρι και σήμερα εκτιμάται σε 907,5 εκατ. ευρώ, ενώ η δευτερογενής επίδραση των εσόδων της στη Μεσσηνία για το 2014 ανέρχεται σε 117,4 εκατ. ευρώ. Αυτό αναφέρεται σε έρευνες του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΙΠΑ) και του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών που μελέτησε η εφημερίδα της Μεσσηνίας “Ελευθερία”,” συγκεντρώνοντας στοιχεία για την επένδυση της Costa Navarino.

    Η ταξινόμηση όμως των αριθμητικών δεδομένων για την επένδυση που έβαλε τη Μεσσηνία στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη κρύβει πολλές εκπλήξεις, αλλά δεν μπορεί να κρύψει το εισόδημα των 1.200 εργαζόμενων που απασχολούνται την περίοδο υψηλής κίνησης και των 800 που σε περίοδο χαμηλής πληρότητας διατηρούν τις θέσεις εργασίας τους. Συνολικά η δαπάνη μισθοδοσίας του 2014 άγγιξε τα 20,4 εκ ευρώ, ενώ οι νέες επενδύσεις θα δημιουργήσουν 900 επιπλέον θέσεις εργασίας. Ο ελάχιστος μισθός για το 2014 στην Costa Navarino ήταν 735 ευρώ και αποτελεί μόνο το 11,7% της μισθοδοσίας. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη της ΙΠΑ οι επισκέπτες της Costa Navarino καταναλώνουν ετησίως 75.000 γεύματα σε τοπικές επιχειρήσεις δαπανώντας συνολικά 2,25 εκ. ευρώ.

    Σε κάθε περίπτωση αξίζει να σημειωθεί ότι και οι μελλοντικές επενδύσεις ύψους 240 εκ. ευρώ, θα είναι μεγαλύτερες από το σύνολο των τουριστικών επενδύσεων που έγιναν στην Ελλάδα την περίοδο 2013-2014 και ανέρχονται σε 200 εκατομμύρια ευρώ.

    Στον κλάδο των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων η αύξηση είναι επίσης σημαντική, καθώς υπάρχει τριπλασιασμός στη ζήτηση από το 2009.

    Σημαντική είναι η δουλειά που έχει γίνει στον τομέα της προβολής, αφού από το 2010 έως το 2014 έχουν επισκεφθεί τη Μεσσηνία περισσότεροι από 500 δημοσιογράφοι διεθνών ΜΜΕ. Από το 2010 έως σήμερα 2.300 δημοσιεύματα προβάλλουν παγκοσμίως τη Μεσσηνία.

    Η καταξίωση της Μεσσηνίας ως τουριστικού προορισμού οδήγησε στην αύξηση του ξενοδοχειακού δυναμικού από 7.294 το 2009, σε 8.285 το 2013 (χωρίς να υπολογίζεται η Costa Navarino). Η δημιουργία των νέων καταλυμάτων συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς δημιουργείται το κρίσιμο μέγεθος που απαιτείται για την προσέλκυση επισκεπτών όλο το χρόνο.

    Με σταθερά βήματα προχωρά και η τοποθέτηση μεσσηνιακών προϊόντων σε κορυφαία σημεία πώλησης ανά τον κόσμο, όπως τα πολυκαταστήματα Harrods, Marks & Spencer κ.ά. Ας σημειωθεί επίσης ότι το 60% των προμηθειών της Costa Navarino προέρχεται από τοπικούς παραγωγούς και επιχειρήσεις της Μεσσηνίας.

    Η ΤΕΜΕΣ έχει δαπανήσει περισσότερα από 11.000.000 ευρώ για υποδομές που αφορούν στο σύνολο της περιοχής (μελέτες διαχείρισης υδάτων, μελέτες οδικών αξόνων κ.ά.) ενώ έχουν διοργανωθεί εκπαιδευτικά προγράμματα για εστιατόρια, ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις με περισσότερες από 450 συμμετοχές.



    ΣΧΟΛΙΑ