• Business

    Μάχη τριάντα (και πλέον) μνηστήρων για το Hilton. Δυνατή η προσφορά του Oaktree

    Howard Marks, chairman of Oaktree Capital Group LLC


    Ιδιώτες, funds, sovereign funds αλλά και tour operators, περιλαμβάνονται στους περισσότερους των 30 ενδιαφερομένων αγοραστών του Athens Hilton, οι οποίοι και εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους κατά την α΄φάση του διαγωνισμού της που διενεργεί η Alpha Bank. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή ενδιαφέροντος στη Citigroup Global Markets της απόκτησης του 97,3% της Ιονικής Ξενοδοχειακής, η οποία είναι η ιδιοκτήτρια του ιστορικού αυτού ξενοδοχείου με διαχειρίστρια την Hilton, ήταν η Παρασκευή 11 Μαρτίου.  “Το πρώτο καλό βήμα” έγινε και σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους περιλαμβάνονται πολύ πλούσιοι ιδιώτες, funds, sovereign funds, αλλά και tour operators.
    Ήδη οι ενδιαφερόμενοι έχουν λάβει φάκελο με στοιχεία και το επόμενο βήμα είναι να υποβάλλουν αρχικά μη δεσμευτικές προσφορές και στην επόμενη φάση δεσμευτικές. Στόχος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες είναι στην τελική φάση να έχουν παραμείνει πέντε ενδιαφερόμενοι και η ολοκλήρωση της διαδικασίας να πραγματοποιηθεί μέχρι τον προσεχή Ιούλιο.
     athens hilton

    Η υπόθεση πώλησης του Athens Hilton χρονολογείται από το 1999, όταν η ιδιοκτήτρια εταιρία η Ιονική Ξενοδοχειακή Α.Ε. ανήκε στην Ιονική Τράπεζα, η οποία και εξαγοράσθηκε σε ποσοστό 51% από την Alpha Bank. Την πρόθεση της διοίκησης της Alpha Bank για την πώληση του σημαντικού αυτού περιουσιακού στοιχείου της τράπεζας είχε δηλώσει και ο πρόεδρος της κ. Γιάννης Κωστόπουλος κατά την ανακοίνωση της συγχώνευσης Alpha-Ιονικής “η τράπεζα δεν είναι ξενοδόχος”! Μετά απο αυτή την δήλωση του προέδρου της τράπεζας τα σενάρια περί πώλησής του Athens Hilton “έπαιζαν” αρκετές φορές χωρίς ωστόσο να έχει προχωρήσει ποτέ η διαγωνιστική διαδικασία.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τον ρόλο του χρηματοοικονομικού συμβούλου για την διαδικασία έχει αναλάβει η Citi και σύμφωνα με πληροφορίες το τίμημα που αναζητά η Alpha Bank φθάνει στο ποσό των 180 εκατ.ευρώ.

    Οι μνηστήρες

    Ερίζουν πολλοί για την απόκτηση του ιστορικού-εμβληματικού ξενοδοχείου των Αθηνών Athens Hilton. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνομιλίες με την διοίκηση της τράπεζας είχε φθάσει ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Τζών Κατσιματίδης, ο οποίος είχει προσφέρει το ποσό των 100 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να ευοδωθούν οι συνομιλίες αυτές.

    Howard Marks, chairman of Oaktree Capital Group LLC
    Howard Marks, chairman of Oaktree Capital Group LLC

    Μεταξύ των εν δυνάμει μνηστήρων φέρονται επίσης το Oaktree Capital του Howard Marks, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να έχει προσφέρει στην Alpha Bank το ποσό των 160 εκατ.ευρώ για την απόκτηση του Athens Hilton καθώς στα επιχειρηματικά της σχέδια περιλαμβάνεται η επένδυση του ποσού των 500 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα. Η Oaktree έχει εξαγοράσει το Gerakina Beach και έχει προχωρήσει σε επενδύσεις με τον όμιλο Oceania με τη ΣΑΝΗ των αδελφών Ανδρεάδη στη Χαλκιδική. Επίσης ενδιαφέρον έχει εκφράσει και η Jermyn Street Real Estate στην οποία μεταβιβάζεται πλέον ο Αστέρας μετά την πρόσφατη ιδιωτικοποίηση.



    ΣΧΟΛΙΑ