• Business Of Fashion

    Pierre Cardin Future Fashion: Μια φουτουριστική έκθεση για το πρωτοποριακό έργο του σπουδαίου σχεδιαστή

    Pierre Cardin


    Τις κορυφαίες στιγμές της 70χρονης καριέρας του, καθώς και τον πάντοτε πρωτοποριακό χαρακτήρα της σκέψης του κορυφαίου Γάλλου σχεδιαστή μόδας, Pierre Cardin επιχειρεί να αναδείξει η νέα, αναδρομική έκθεση του μουσείου Μπρούκλιν, που είναι αφιερωμένη στον δημιουργό.

    Η πολυμεσική έκθεση με τίτλο «Pierre Cardin: Future Fashion» έγινε με αφορμή τα 97α γενέθλια του μεγάλου Γάλλου δημιουργού και θα διαρκέσει έως τις 5 Ιανουαρίου 2020. Ο κορυφαίος δημιουργός δεν κατάφερε να παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης, έχει ωστόσο, διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο σχεδιασμό της έκθεσης.

    Σχεδιασμένο κυρίως από το αρχείο του Pierre Cardin, η έκθεση διασχίζει την καριέρα δεκαετιών του σχεδιαστή στην πρώτη γραμμή της εφευρέσεως της μόδας. Γνωστή σήμερα για την τολμηρή, φουτουριστική εμφάνιση της δεκαετίας του 1960, της δεκαετίας του 1970 και της δεκαετίας του 1980, ο Cardin επέκτεινε τις σχεδιαστικές του έννοιες από μόδα σε έπιπλα, βιομηχανικό σχεδιασμό και πέρα.

    Από τις χαρακτηριστικές δημιουργίες του Pierre Cardin που υπάρχουν στην έκθεση

    Η έκθεση είναι χωρισμένη σε 19 ενότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, θεματικές όπως «Unisex 21ου αιώνα», «Εκδημοκρατισμός και Πλουραλισμός», «Νέα Υλικά και το Ορατό Αόρατο», «Κινητική». Στο χώρο της έκθεσης, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά και είναι αφιερωμένη στον Γάλλο μετρ της υψηλής ραπτικής, μπορεί κανείς να γνωρίσει το σημαντικό του έργο, μέσα από εκθέματα που περιλαμβάνουν δημιουργίες μόδας, αξεσουάρ, έπιπλα και έργα ντιζάιν.

    Σημειώνεται ότι ο Pierre Cardin μεγαλούργησε στον χώρο της μόδας για επτά δεκαετίες, αποτελώντας έναν «αρχιτέκτονα» του avant-garde chic, φέρνοντας στο προσκήνιο τις πιο απρόσμενες επινοήσεις, από τα bubble dress έως το δικό του ύφασμα. Εμπνεόμενος από την εξερεύνηση του διαστήματος και την τεχνολογία, δημιούργησε φορέματα που αντιστέκονται στη βαρύτητα, διαστημικές φόρμες, ρούχα με γεωμετρικά σχήματα και πρωτοποριακές γραμμές.

    Από τις χαρακτηριστικές δημιουργίες του Pierre Cardin που υπάρχουν στην έκθεση

    Έχει συνεργαστεί με γνωστούς σχεδιαστές, όπως η Έλσα Σκιαπαρέλι (Elsa Schiaparelli) και ο Κριστιάν Ντιορ (Christian Dior), προτού κερδίσει τις δικές του διάσημες πελάτισσες, όπως οι Τζάκι Κένεντι, Ράκελ Γουέλς και Λορίν Μπακόλ.

    Στην έκθεση περιλαμβάνονται περισσότερα από 170 αντικείμενα από το ατελιέ και το αρχείο του σχεδιαστή, συμπεριλαμβανομένων των δημιουργιών από τη θρυλική συλλογή του «Cosmocorps» του 1964, η οποία προσπάθησε να εξορθολογίσει τα ανδρικά ρούχα με την εξάλειψη των υπερβολικών λεπτομερειών, καθώς και τα φανταστικά κομμάτια του από πλαστικό και βινύλιο, αλλά και τα κατασκευασμένα με το «Cardine», το συνθετικό ύφασμα του σχεδιαστή.

    Πρωτοποριακές δημιουργίες του Pierre Cardin

    Δημιουργίες, που φέρουν υπογραφή unisex, σύνολα με πλήρη πλεκτά κορμάκια, με φούστες, γιλέκα, σλιπ, και κοσμήματα, ιστορικά σακάκια από την δεκαετία του 1980, που βασίζονται σε ιαπωνικά αρχέτυπα, κινεζική αρχιτεκτονική και αμερικανικές στολές ποδοσφαίρου. «Φωτισμένα» γιλέκα και φορέματα. Πρόσφατα βραδινά ρούχα ραπτικής  και μια εκτεταμένη επισκόπηση των πρόσφατα σχεδιασμένων ανδρικών ενδυμάτων μόδας της Cardin είναι μόνο μερικά από τα εκθέματα που μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης της έκθεσης.

    Ιστορικά αλλά και σύγχρονα haute couture, prêt-à-porter, αξεσουάρ εμπορικών σημάτων, έπιπλα «couture», φωτιστικά, σκίτσα μόδας, προσωπικές φωτογραφίες και αποσπάσματα τηλεόρασης, ντοκιμαντέρ ταινίες μεγάλου μήκους παρουσιάζονται, για πρώτη φορά, μαζί με τα τολμηρά σύνολα haute-couture, όπως η μπλε μίνι φούστα από βινύλιο, το γιγαντιαίο κρεμαστό και η δημιουργία από πλέξιγκλας – που φόρεσε η ηθοποιός Ράκελ Γουέλς το 1970.

    Πρωτοποριακές δημιουργίες του Pierre Cardin

    Τα αντικείμενα παρουσιάζονται σε ένα εντυπωσιακό περιβάλλον, εμπνευσμένο από τα μοναδικά σχέδια atelier του Cardin, εκθεσιακούς χώρους και σπίτια.

    Στο Μουσείο θα προβάλλονται επίσης ταινίες από τις θεματικές επιδείξεις μόδας του Cardin σε όλο τον πλανήτη, από το δικό του θέατρο, στο Παρίσι, μέχρι το Σινικό Τείχος της Κίνας και την Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, μαζί με τα sci -fi σχέδιά του.

    Στην έκθεση του Pierre Cardin

    Στο πλαίσιο της έκθεσης, ο Μάθιου Γιοκομπόσκι, επιμελητής της έκθεσης στο Μουσείου του Μπρούκλιν δήλωσε στη NYP ότι ο δημιουργός «Ήταν μπροστά από την εποχή του».

    Εκτός από την Κίνα, ο Cardine ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος σχεδιαστής που διοργάνωσε επιδείξεις μόδας στη Ρωσία και την Ινδία. «Δεν κοιτάω πίσω, αλλά προς τα εμπρός», έχει πει ο σπουδαίος μόδιστρος.



    ΣΧΟΛΙΑ