• Business Of Fashion

    Μια βόλτα στο VIP κατάστημα όπου ντύνονται η Beyonce και η Lady Gaga (video)

    • Bloomberg


    Περνώντας απ’έξω, η ξεθωριασμένη κόκκινη τέντα του καταστήματος NY Vintage δεν δίνει καμιά ιδέα για τα μυστικά που κρύβει μέσα. Το όνομα είναι συνηθισμένο, τα μπροστινά παράθυρα είναι μισο-καλυμμένα με σκούρες κουρτίνες. Δυο πόρτες παρακάτω υπάρχει μέχρι και κατάστημα μεταχειρισμένων.

    Αν κοιτάξει κανείς πιο προσεκτικά, όμως, υπάρχουν κάποια glamour στοιχεία: κούκλες βιτρίνας ντυμένες σαν σταρ του σινεμά τη δεκαετία του ’60, ένα φόρεμα στη βιτρίνα το οποίο ανήκε σε μια Πρώτη Κυρία 150 χρόνια πριν και στον τοίχο πίσω από το γραφείο, φωτογραφίες από τη σημερινή A-list του Χόλιγουντ.

    Είναι, βλέπετε, όλοι πελάτες του NY Vintage.

    Ένα ιδιαίτερο κατάστημα

    Στον κόσμο των vintage καταστημάτων, το συγκεκριμένο είναι το πιο αποκλειστικό που υπάρχει. Οι επισκέπτες μελετούν τα ρούχα στον κάτω όροφο, μια προσεκτικά επιλεγμένη κολεξιόν από θησαυρούς που έχουν συλλεχθεί από δημοπρασίες ή από τις ίδιες τις ντουλάπες επίλεκτων ανθρώπων. Τα ράφια είναι γεμάτα από Chanel σακάκια χιλιάδων δολαρίων,  Alexander McQueen τοπ και φορέματα Halston πολλών δεκαετιών. Ωστόσο, ο πραγματικός θησαυρός βρίσκεται στον πάνω όροφο. Κανείς δεν ανεβαίνει την σκάλα με το κόκκινο χαλί χωρίς άδεια. Οι καλεσμένοι περνούν από έλεγχο, ενώ μπορεί να τους ζητηθεί και σύσταση. Τίποτα δεν πωλείται – είναι μόνο για ενοικίαση. Κάθε κομμάτι έχει ειδική ετικέτα, με τιμές από μερικές εκατοντάδες δολάρια έως και 100.000$.

    Η Shannon Hoey είναι η ιδιοκτήτρια του NY Vintage, το οποίο βρίσκεται στο Chelsea, την ακριβή γειτονιά του Μανχάταν και η ίδια το άνοιξε το 2002 με τη δική της συλλογή ρούχων.

    «Οτιδήποτε βρίσκεται εδώ είναι ανεκτίμητο. Είναι πολύ δύσκολο να βρεις από που προέρχεται», λέει η ίδια.

    Η επιτυχία της, ωστόσο, έχει γίνει πλέον η εξαίρεση στον κανόνα. Τα vintage μαγαζιά της Νέας Υόρκης βρίσκονται ‘υπό πολιορκία’, καθώς ο κόσμος της μόδας προσαρμόζεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στην «γρήγορη μόδα». Ο ανταγωνισμός από τους εταιρικούς κολοσσούς, όπως τα H&M και τα Zara έχει στριμώξει τα μαγαζιά με μεταχειρισμένα ρούχα στην άκρη.

    Η αφρόκρεμα της Νέας Υόρκης

    Το κατάστημα της Hoey, ωστόσο, έχει αντέξει. Έχει γίνει προορισμός για τους τύπους μόδας που δεν μπορούν να βρουν τα κομμάτια της πουθενά αλλού. Οι σχεδιαστές νοικιάζουν τα κομμάτια της για να εμπνευστούν, η βιομηχανία του θεάματος αναζητά εδώ κοστούμια για τον κινηματογράφο ή την τηλεόραση. Και οι στιλίστες ψάχνουν μοναδικά κομμάτια για τις διάσημες πελάτισσές τους και με αυτόν τον τρόπο τα προϊόντα της Hoey καταλήγουν συχνά στο κόκκινο χαλί ή σε βίντεο κλιπ. Ανά τα χρόνια, κομμάτια από το μικρό κατάστημά της έχουν φορέσει οι Beyoncé, Rihanna, Lady Gaga, Madonna, Scarlett Johanssen, Kate Upton, Vanessa Hudgens και Charlize Theron.

    Η Hoey αναφέρει πως το NY Vintage μπορεί να έχει στο πρόγραμμά του πάνω από 10 ραντεβού τη μέρα μαζί με περαστικούς που θέλουν να ανέβουν στον πάνω όροφο.

    Στον ιδιωτικό χώρο του NY Vintage, δύο καρέκλες σαν έργα τέχνης αντικρίζουν ένα συνονθύλευμα από παπούτσια και αξεσουάρ υψηλής ραπτικής. Περπατώντας δίπλα στα ράφια, η Hoey έχει να διηγηθεί μια ιστορία για όλα τα κομμάτια – δερμάτινα κορμάκια που θόλωσαν τα όρια της μόδας, κορσέδες ολόκληρων γενεών, σκουλαρίκια που έχουν φορεθεί από τις μεγαλύτερες ποπ-σταρ.

    Πρόσφατα την εμφάνισή της στο κατάστημα έκανε η Adele, με ισχυρή συνοδεία ασφάλειας, επειδή κάποιος της είχε προτείνει το μαγαζί και χρειαζόταν ένα σύνολο για μια συναυλία της.



    ΣΧΟΛΙΑ