• Business Of Fashion

    Η μόδα στα καλύτερά της: Όλα τα φώτα στις πασαρέλες της Εβδομάδας Μόδας στο Παρίσι

    • Μαργαρίτα Οικονόμου


    Μετά τις πασαρέλες της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Μιλάνου, σειρά έχει η εβδομάδα μόδας στο Παρίσι, που έχει ξεχωριστεί θέση στην καρδιά όλων των fashionistas για δύο βασικούς λόγους: οι γαλλικοί οίκοι μόδας και το ίδιο το Παρίσι, η πρωτεύουσα του έρωτα και των φώτων.

    Οι πιο σημαντικοί οίκοι με την πιο μεγάλη ιστορία προέρχονται από εκεί, όπως Chanel, Christian Dior, Yves Saint Laurent, Givenchy, Balenciaga, με την λίστα να μην έχει τελειωμό. Τα μεγαλύτερα ονόματα της μόδας γεννήθηκαν στην γαλλική πρωτεύουσα και νοηματοδότησαν την λέξη «μόδα» με τα σχέδια τους.

    Μερικά από τα στιγμιότυπα της εβδομάδας μόδας στο Παρίσι, που έχει και το δικό της hashtag #PFW, ήταν οι επίδειξης του οίκου Christian Dior, Yves Saint Laurent και Maison Margiela.

    Ο οίκος Christian Dior είχε ως στόχο να στηρίξει τη βιωσιμότητα και την οικολογική συνείδηση. Παρουσίασε στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού τη συλλογή του για την Άνοιξη/Καλοκαίρι 2020, δημιουργώντας μέσα στον ιπποδρόμιο Longchamp Racecourse του Παρισιού έναν μοναδικό κήπο. Έτσι τα μοντέλα περπάτησαν ανάμεσα στα 164 δέντρα που είχαν τοποθετηθεί τον χώρο, φορώντας sporting straw καπέλα που θύμιζαν τα iconic καπέλα του οίκου από την δεκαετία του 1960, bohemian φλοράλ φορέματα, διαφάνειες και κεντημένες φούστες. Στην συλλογή της  Maria Grazzia Chiuri (Creative Director του οίκου Dior) κυριάρχησε για άλλη μια χρονιά η θηλυκότητα και οι κομψές γραμμές.

    Ο οίκος του YSL παρουσίασε την συλλογή του για την Άνοιξη/Καλοκαίρι 2020 στο Place de Varsovie με θέα τον Πύργο του Άιφελ μεταφέροντας το κοινό του στο λαμπερό κόσμο που οραματίστηκε ο Anthony Vaccarello. Ο σχεδιαστής σε αυτή τη νέα του συλλογή αναβίωσε μία τις πιο διάσημες και iconic δημιουργίες του σχεδιαστή Yves Saint Laurent, το Le Smoking tuxedo, το οποίο είχε παρουσιάσει το 1966. Κοστούμια με παγέτες, lurex υφάσματα, πουκάμισα με διαφάνειες, floral κεντήματα, animal prints, αλλά και δημιουργίες με μία boho διάθεση κυριάρχησαν στη νέα συλλογή του. Μάλιστα την επίδειξη έκλεισε η Naomi Cambpell που αργότερα ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό μια ευχαριστήρια ανάρτηση προς τον σχεδιαστή και τον οίκο.

    Ο John Galliano, σχεδιαστής του οίκου Maison Margiela, προτίμησε να δημιουργήσει looks που μπορούν να φορεθούν από άντρες και γυναίκες, θέλοντας να απορρίψει τον διαχωρισμό των φύλων στην νέα του συλλογή για Άνοιξη/Καλοκαίρι 2020 στο Grand Palais του Παρισιού. Βαθιά επηρεασμένος από τα πολιτικά δρώμενα της Βρετανίας οι δημιουργίες του Galliano αποτελούν επίσης μια αναφορά στον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, στις στολές της εποχής, έχοντας κομμάτια όπως στρατιωτικά μπουφάν και κράνη, ενδυμασίες νοσοκόμων, μανίκια με ημιτελή ραφή, statement πανωφόρια που έχουν ουδέτερο ύφος, basic χρώμα, oversized παντελόνια και printed κολάν.

    Αξέχαστο στιγμιότυπο της επίδειξης αποτελεί το περίεργο περπάτημα του μοντέλου από την Γερμανία, Leon Damen, που έκανε μέχρι την αρχισυντάκτρια της Vogue USA Anna Wintour να γελάσει και τα social media να πάρουν φωτιά.



    ΣΧΟΛΙΑ