• Business Of Fashion

    Η γυναίκα για τον Tom Ford είναι μια σύγχρονη «ατσάλινη» ηρωίδα

    • NewsRoom


    Την αρχή έκανε η Γουίνεθ Πάλτροου όταν πόζαρε στο εξώφυλλο της αμερικανικής έκδοσης του περιοδικού Harper’s Bazaar για το τεύχος του Ιανουαρίου, φορώντας μια ροζ πανοπλία που κάλυπτε το θώρακά της. Αργότερα, η νεαρή «ιέρεια του στυλ» Ζεντάγια φόρεσε την ίδια πανοπλία, στα ετήσια βραβεία «Critics’ Choice Awards», μαγνητίζοντας τα βλέμματα.

    Ο λόγος για ένα «ρούχο» που αποτελεί ένα ασαφές σχέδιο, το οποίο θα μπορούσε να είναι κομμάτι ενός cyborg οργανισμού. Ωστόσο αυτή η λαμπερή πανοπλία θεωρείται ένα από τα πιο hot fashion items. Το κόστος της αγγίζει τα 15 χιλιάδες δολάρια και σίγουρα δεν είναι ένα κομμάτι που μπορεί ο καθένας να φορέσει στο γραφείο ή στο καφέ…

    Η «θηλυκή πανοπλία» που σχεδίασε ο  Tom Ford για την συλλογή του «Άνοιξη 2020 – Ready to wear», κρύβει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα, καθώς λειτουργεί ως ένα είδος «προστασίας». Ο οίκος του Tom Ford με αυτό το αντισυμβατικό «ρούχο» δίνει στις γυναίκες αυτό που επιθυμούν: Να νιώθουν την ίδια στιγμή άνετες «μέσα στα ρούχα τους» και απελευθερωμένες, ενώ ταυτόχρονα αισθάνονται προστατευμένες και δείχνουν τη δύναμή τους. Μάλιστα, ο Tom Ford με το συγκεκριμένο κομμάτι του, αλλά και όλη την collection που παρουσίασε στους underground δρόμους της Νέας Υόρκης, αποτίει φόρο τιμής στις vintage πανοπλίες που είχαν σχεδιάσει την δεκαετία του 1980 οι οίκοι  Yves Saint Laurent, Mugler και ο σχεδιαστής Issey Miyake.

    Οι vintage πανοπλίες των Mugler, Yves Saint Laurent και Issey Miyake

    Η προστασία του γυναικείου στήθους αναδεικνύεται πια σε fashion statement υποδηλώνοντας ότι είναι η γυναίκα είναι αυτή που ορίζει το σώμα της και τη θηλυκότητα της, προστατεύοντάς το ταυτόχρονα από τον πόνο. Η γυναίκα στα μάτια του Αμερικανού σχεδιαστή μετατρέπει τον πόνο και την ευαισθησία της σε δύναμη, μεταμορφωμένη σε μια ύπερ-ηρωίδα. Έτσι, ήταν και τα μοντέλα του στην επίδειξη μόδας της collection του, όπου έλαβε χώρα στους δρόμους της Νέας Υόρκης, κάτω από το φως των αστεριών…

    Όπως έχει γράψει άλλωστε η βραβευμένη με Χρυσή Σφαίρα ηθοποιός Φοίβη Ουάλερ-Μπριτζ στο Fleabag: «Οι γυναίκες γεννιούνται με τον πόνο μέσα τους. Είναι η φυσική μας μοίρα, πόνος περιόδου, πόνος στο στήθος, τοκετός – ξέρετε. Τη μεταφέρουμε με τον εαυτό μας καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Αυτό δε συμβαίνει στους άντρες». Ίσως, λοιπόν, η θωράκιση του στήθους να είναι μία εύστοχη λύση για τουλάχιστον μερικά από αυτά τα θέματα.



    ΣΧΟΛΙΑ