• Business Of Fashion

    H Η&Μ κερδίζει το στοίχημα

    • Bloomberg
    H&M


    Η μετοχή της αλυσίδας λιανικής ένδυσης Hennes & Mauritz (Η&Μ) σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας, καθώς η δημοφιλής, θερινή κολεξιόν της, συνέβαλε στη μείωση των διογκούμενων των αποθεμάτων της.

    Ειδικότερα, ο τίτλος της κατέγραψε κέρδη 7,5% μετά την εμφάνιση κερδών στο τρίμηνο για πρώτη φορά φέτος. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου της σουηδικής εταιρείας αποτέλεσαν φωτεινό σημείο μέσα στο ζοφερό κόσμο του κλάδου των λιανικών πωλήσεων, μετά και τη χρεοκοπία της αμερικανικής αλυσίδας ενδυμάτων Forever 21, στις αρχές τις εβδομάδας.

    “Η νέα σεζόν αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα” επισήμανε σε δήλωση του ο CEO της εταιρείας Karl-Johan Persson. Ο ζεστός καιρός τον Σεπτέμβριο βοήθησε την ενίσχυση των πωλήσεων σε πολλές αγορές, είπε.

    Η μόδα αποτελεί ένα κλάδο που πλήττεται τελευταία. Η βρετανική εταιρεία ενδυμάτων Ted Baker έχασε πάνω από το 1/3 της αξίας της την Πέμπτη, μετά τις προειδοποιήσεις ότι τα αποτελέσματα της μπορεί να υποχωρήσουν φέτος. Η H&M κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της στην βασικότερη αγορά των ΗΠΑ κατά 19%, καθώς μείωσε τις τιμές στα μόλις 5,99 δολάρια για τα στενά τζιν και στα 17,99 δολάρια για ένα φόρεμα με ζώνη.

    Συνολικά, ωστόσο, η H&M παρείχε λιγότερες εκπτώσεις, βοηθώντας τις πωλήσεις της να αυξηθούν για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο και οδηγώντας σε μικρή μείωση των αποθεμάτων της.

     

    Inventory is no longer running out of control

    “Η H&M έχει μία ευκαιρία ανάκαμψης για πολλά χρόνια”, έγραψε ο Richard Chamberlain, αναλυτής στην RBC. Οι πωλήσεις στο τρίμηνο αυξήθηκαν περισσότερο από τα αποθέματα για πρώτη φορά μέσα σε επτά χρόνια, τόνισε.

    Ο ρυθμός αύξησης των εσόδων διατήρησε την ίδια δυναμική και στο τέταρτο τρίμηνο, και η εταιρεία περιόρισε το πρόγραμμα ανοίγματος νέων καταστημάτων για δεύτερη φορά μέσα στο χρόνο. Η H&M ανακοίνωσε ότι οι συνθήκες της αγοράς παραμένουν δύσκολες αυτό το τρίμηνο, καθώς το ισχυρό δολάριο αυξάνει το κόστος των ενδυμάτων. Οι ΗΠΑ μόλις έλαβαν άδεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να επιβάλλουν δασμούς σε μια σειρά προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των κοστουμιών και των μπικίνι.

    Η μετοχή της H&M μπορεί να παρουσιάσει διακυμάνσεις, καθώς οι short παίκτες της αγοράς έχουν τοποθετηθεί στο 1/6 περίπου των ελεύθερα διαπραγματεύσιμων μετοχών της εταιρείας, σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit. Οι μετοχές έχουν καταγράψει κέρδη άνω του 50% φέτος.

    Ορισμένοι αναλυτές παραμένουν αρνητικοί, συμπεριλαμβανομένου και του Geoff Ruddell της Morgan Stanley, ο οποίος υποστήριξε ότι η ανάπτυξη των κερδών οφείλεται αποκλειστικά στη μείωση των τιμών και αυτό οδηγεί πιθανόν σε “λάθος συμπεράσματα”.

     

    Κατάστημα της H&M
    Κατάστημα της H&M

     

    Την ίδια ώρα, ο CEO της εταιρείας Karl-Johan Persson αρνήθηκε να κάνει προβλέψεις για το αν η αλυσίδα λιανικής θα πετύχει το στόχο μείωσης των αποθεμάτων της. Ο ίδιος είπε στους αναλυτές ότι τα λειτουργικά έξοδα θα παραμείνουν υψηλά μέχρι την επόμενη χρονιά, ενώ εκτίμησε ότι είναι πιθανό να υπάρξει μείωση του κόστους μίσθωσης σε αρκετές αγορές την επόμενη χρονιά.

    “Η H&M κάνει τις σωστές επενδύσεις για να βελτιώσει την ανάπτυξη της, αλλά αυτές έχουν ένα κόστος, το οποίο περιορίζει τα περιθώρια αύξησης των κερδών”, επισήμανε ο Michelle Wilson της Berenberg.

    Μέρος από την αύξηση των πωλήσεων της επιχείρησης προέρχεται από την αδύναμη κορώνα, η οποία έδωσε ώθηση στα έσοδα από το εξωτερικό κατά τη μετατροπή τους στο νόμισμα της Σουηδίας. Ωστόσο, η συναλλαγματική ισοτιμία καθιστά πιο δαπανηρή την προμήθεια αγαθών από την Ασία.

    Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 25% και διαμορφώθηκαν στα 506 εκατ. δολάρια (5,01 δισ. κορώνες) κατά το τρίμηνο που έληξε στο τέλος Αυγούστου, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ