• Business Of Fashion

    Benetton: Ένας όμιλος δισεκατομμυρίων αναζητά διάδοχο


    O θάνατος του Gilberto Benetton, του ιθύνοντος νου του γνωστού ομίλου αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος εκτός από τα ρούχα δραστηριοποιείται σε υποδομές, εστιατόρια και χρηματοοικονομικά, δημιουργεί ζήτημα διαδοχής για τη γνωστή ιταλική οικογένεια.

    Ο Benetton, ίδρυσε πριν από 50 και πλέον χρόνια την ομώνυμη εταιρία ρούχων με τα αδέλφια του, Luciano και Giuliana, καθώς και τον Carlo, ο οποίος απεβίωσε τον περασμένο Ιούλιο. Οι τέσσερις τους είχαν ίσα μερίδια στην εταιρία holding Edizione Srl και στην παρούσα φάση δεν είναι ξεκάθαρο ποιος θα πάρει τη θέση του. Ο ίδιος σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index έχει περιουσία αξίας περίπου 2,5 δισ. δολ.

     Ο 77χρονος επιχειρηματίας πέθανε τη Δευτέρα στο σπίτι του στο Τρεβίζο της Ιταλίας, μετά από σύντομη ασθένεια, όπως ανακοίνωσε η οικογένεια του.

    Ενώ ο μεγαλύτερος αδελφός του, Luciano, 83 ετών, ανέκαθεν ασχολούνταν με τον όμιλο Benetton και επέστρεψε πέρυσι στο πηδάλιο της εταιρίας ρούχων, ο Gilberto υπήρξε ο αρχιτέκτονας της επέκτασης της οικογενειακής επιχείρησης πέρα από τη βιομηχανία ένδυσης. Βοήθησε στη δημιουργία της Edizione, η οποία ελέγχει τις επενδύσεις στην επιχείρηση Atlantica SpA και την Autogrill SpA, που διαθέτει καταστήματα εστίασης κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων.

    Luciano Benetton

    Η Edizione, η οποία είχε καθαρή αξία ενεργητικού 12 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου, αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της. Όταν μία γέφυρα που διαχειρίζεται η εταιρία Atlantica στη Γένοβα κατέρρευσε με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 40 άνθρωποι, έχασε πάνω από 2 δισ. ευρώ της αξίας της.

    Παρά το γεγονός ότι οι Benetton επέλεξαν ήδη τα τελευταία χρόνια μη μέλη της οικογένειας για τις εταιρίες τους, όπως ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Telecom Italia, Marco Patuano, που διευθύνει την Edizione, ο Gilberto εξακολουθούσε να αποτελεί την πιο σημαντική φωνή της οικογένειας και να αποφασίζει για τις επενδύσεις και τη στρατηγική.

    Μάλιστα, κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου της Edizione υπό τον πρόεδρο Fabio Cerchiai.

    Οικογένεια Benetton

    Τώρα η οικογένεια συζητά ποιος θα είναι ο διάδοχος του Gilberto. Ο γιος του, Luciano Alessandro υπήρξε σημαντικό στέλεχος της δεύτερης γενιάς και είναι πολύ γνωστός στους επενδυτές. Ωστόσο, ο 54χρονος εγκατέλειψε την εταιρία ειδών ένδυσης το 2014 και είναι πλέον πλήρως αφοσιωμένος στη δική του επιχείρηση, την 21 Partners. Η κόρη του Sabrina, αναμένεται πλέον να πάρει τη θέση του στο διοικητικό συμβούλιο της Edizione.

    Τα τελευταία χρόνια, ο Gilberto είχε αλλάξει τον ρόλο των μελών της οικογένειας σε εποπτικό περισσότερο, αναθέτοντας σε άλλους τη διαχείριση. Όπως είχε επισημάνει ο ίδιος, στο μέλλον η εταιρία holding έπρεπε να λειτουργεί σαν ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο.

    Σημειώνεται ότι, ο οικογενειακός όμιλος κατέχει επίσης το 3% της μεγαλύτερης ασφαλιστικής στην Ιταλία, της Assicurazioni Generali SpA και το 2% της Mediobanca SpA, της μεγαλύτερης εισηγμένης επενδυτικής τράπεζας της χώρας. Τον Ιούλιο, η Edizione αγόρασε το μεγαλύτερο μερίδιο στην ισπανική εταιρία κινητής τηλεφωνίας, Cellnex.

    Ο Gilberto ήταν επίσης σημαίνον πρόσωπο στην αθλητική βιομηχανία της Ιταλίας. Μεταμόρφωσε την πατρίδα του το Τρεβίζο σε ένα είδος πρωτεύουσας του πρωταθλήματος στη δεκαετία του ’90, όταν οι ομάδες που υποστηρίχθηκαν από τη Benetton κέρδισαν αρκετά πρωταθλήματα σε ράγκμπι, βόλεϊ και μπάσκετ. Η οικογένεια αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στην ομάδα ράγκμπι της, η οποία παίζει στο τουρνουά Pro 14 και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράγκμπι.

     



    ΣΧΟΛΙΑ