• Business Of Fashion

    10 σύμβολα μόδας και οι τάσεις που δημιούργησαν και άφησαν εποχή


    Παρότι η βιομηχανία της μόδας μάς συστήνει νέες τάσεις κάθε σεζόν, δε θα βρισκόταν εδώ που είναι σήμερα χωρίς την επιρροή σημαντικών fashion icons. Και ενώ σήμερα οι celebrities μπορούν να φωτογραφίσουν το σύνολό τους και να το μοιραστούν με φίλους και κοινό, πολλές από τις γυναίκες που καθόρισαν εμβληματικές τάσεις της μόδας δεν είχαν στην εποχή τους την ίδια δυνατότητα να επηρεάζουν την κοινή γνώμη. Έτσι το ότι θεωρούνται ακόμα και σήμερα σύμβολα μόδας έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

    Σήμερα, βεβαίως, οι σταρ της μόδας -και μη- γίνονται στόχος έντονης κριτικής για το τι θα φορέσουν στο κόκκινο χαλί, στο σουπερμάρκετ ή σε μια έξοδό τους, κάτι που δεν ίσχυε για την προηγούμενη γενιά. Αντιθέτως, σε παλαιότερες εποχές, τα αντίστοιχα fashion icons φορούσαν ό,τι ήθελαν και αυτός είναι και ο λόγος που τόσες πολλές τάσεις εμφανίστηκαν εκείνη την εποχή.

    Τα ακόλουθα δέκα σύμβολα της μόδας δεν είχαν απλά επιτυχημένες καριέρες, αλλά  έγιναν διάσημες και για την ιδιαίτερη αίσθηση του στιλ που τις χαρακτήριζε.

    1. Audrey Hepburn: Το μικρό μαύρο φόρεμα

    Η ηθοποιός Audrey Hepburn ως Holly Golightly στην ταινία του 1961 “Breakfast at Tiffany’s”

    Πολλοί θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι η Audrey Hepburn είναι υπεύθυνη για την εμμονή της βιομηχανίας με το «Μικρό Μαύρο Φόρεμα». Η κλασσική εμφάνισή της ως Holly Golightly στην ταινία Breakfast at Tiffany’s είναι μια από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες του Χόλιγουντ. Η απλή μαύρη τουαλέτα του Givenchy, οι τρεις σειρές από πέρλες στον λαιμό της και τα μεγάλα γυαλιά ηλίου, το αψεγάδιαστο χτένισμά της, τα διαμαντένια σκουλαρίκια της και η μεγάλη της πίπα τσιγάρου θα μείνουν για πάντα τυπωμένα στη μνήμη μας ως το μοναδικό λουκ της Audrey Hepburn.

    1980: Η Αμερικανίδα pop τραγουδίστρια Diana Ross
    Παρόλο που το στιλ της Diana Ross άλλαξε κατά τη διάρκεια της καριέρας της, το είδος της Motown μουσικής δεν θα ήταν το ίδιο σήμερα χωρίς την επιρροή της. Από τις υπερβολικές περούκες μέχρι τις στολισμένες τουαλέτες της, η Diana έδωσε μια πολύ θετική χροιά στον όρο «diva» και θόλωσε τις γραμμές μεταξύ στολής και καθημερινής ένδυσης.

    3. Elizabeth Taylor: Η Βασίλισσα των Διαμαντιών

    Η Elizabeth Taylor, η διάσημη ηθοποιός με τα δύο Όσκαρ, ήταν αγαπητή για το λαμπερό lifestyle της και ήταν ένα πανέμορφο σύμβολο μόδας

    Η αισθητική της Elizabeth Taylor για τη μόδα μπορεί να περιγραφεί μόνο ως «ατρόμητη». Με την παρουσία της και μόνο, τα εντυπωσιακά μακριά κολιέ τις, τις γούνες τις, τα φτερωτά μποά της και τα εντυπωσιακά αξεσουάρ μαλλιών, πρόσθετε μια νότα λάμψης όπου και αν πήγαινε. Η αγάπη της Taylor για τη λάμψη την συνόδευε παντού και η επιρροή της στη βιομηχανία της μόδας είναι εμφανής μέχρι και σήμερα.

    4. Grace Kelly: Η «καθωσπρέπει» Πριγκίπισσα

    Σε αυτήν τη φωτογραφία του 1955, ο σχεδιαστής Oleg Cassini στέκεται δίπλα στην ηθοποιό Grace Kelly στην παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας “Strategic Air Comand” στη Νέα Υόρκη

    Το κλασσικό, εκλεπτυσμένο στιλ της Grace Kelly ήταν πάντα αψεγάδιαστο. Τα εμβληματικά, θηλυκά φορέματά της και τα ειδικά ραμμένα γι’ αυτήν ταγιέρ της την έκαναν ένα από τα πιο σημαντικά σύμβολα της μόδας όλων των εποχών. Για την ακρίβεια, ο οίκος Hermès έδωσε το όνομά της σε μία από τις τσάντες του, την «Kelly Bag», αφού η ηθοποιός την επέλεγε σε πολλές από τις εμφανίσεις της.

    5. Jacqueline Kennedy Onassis: Απλό Σικ

    Η Jackie Onassis (1929 – 1994), χήρα του Αμερικανού Πρόεδρου John F Kennedy και σύζυγος του Έλληνα εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση, φεύγει από το ξενοδοχείο Claridges Hotel στο Λονδίνο

    Η Jackie Kennedy προσέλκυσε την προσοχή του κοινού με την σικάτη, αλλά απλή, αίσθηση του στιλ της. Από τα κοστούμια του οίκου Chanel μέχρι τα Halston καπέλα της, επαναπροσδιόρισε την άποψη της μόδας για το συντηρητικό ντύσιμο και άφησε πίσω της μια μεγάλη κληρονομιά.

    6. Katharine Hepburn: H Πρώτη Κυρία του Ανδρόγυνου Στιλ

    Katharine Hepburn in a scene from the film 'The Philadelphia Story', 1940. (Photo by Metro-Goldwyn-Mayer/Getty Images)
    Η Katharine Hepburn σε μια σκηνή από την ταινία ‘The Philadelphia Story’, 1940

    Η Katharine Hepburn υπήρξε μία από τις πιο θεοποιημένες ηθοποιούς της γενιάς της. Στη μεγάλη οθόνη, η Katharine προώθησε το προσωπικό της στιλ που ενσωμάτωνε το αμερικανικό look, ενώ στις εμφανίσεις της εκτός οθόνης έδειχνε προτίμηση στο αθλητικό ντύσιμο. Όμως, τα κοστούμια που φόρεσε στη μεγάλη οθόνη ήταν αυτά που δημιούργησαν την εμβληματική εικόνα που έχουμε γι’ αυτήν σήμερα.

    7. Lauren Bacall: Η Πριγκίπισσα των Prints

    Η αμερικανίδα ηθοποιός Lauren Bacall με μία πουά πουκαμίσα στην πλατεία Leicester Square στο Λονδίνο, τον Οκτώβριο του 1972

    Η γοητεία της Lauren Bacall σε συνδυασμό με την ανεπιτήδευτη λάμψη της την έκαναν ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα της μόδας. Με τις μεταξωτές μπλούζες της, τα σακάκια της, οι πένσιλ φούστες και τα πλισέ παντελόνια της, η Lauren μεταμόρφωσε το επαγγελματικό ντύσιμο σε ένα απλοϊκά λαμπερό στιλ.

    8. Madonna: Κοστούμια Υψηλής Ραπτικής

    H Madonna στη περιοδεία της “Blonde Ambition” το 1990

    Η Madonna είναι η ποπ diva της μόδας. Παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε υιοθετήσει ένα casual look αγοροκόριτσου στη δεκαετία του ’80, πολύ γρήγορα μετατράπηκε σε μία από τις μεγαλύτερες «guru» της βιομηχανίας της μόδας. Για την ακρίβεια, οι συναυλίες δεν θα ήταν όσο φαντασμαγορικές είναι σήμερα χωρίς τις ενδυματολογικές επιλογές της Madonna στη σκηνή που άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος βλέπει τους καλλιτέχνες.

    9. Marilyn Monroe: Επικίνδυνες Καμπύλες 

    Η διαχρονική φωτογραφία απεικονίζει την Marilyn Monroe στη διάσημη σκηνή από την ταινία “Τhe Seven Year Itch”

    H Marilyn Monroe εισήγαγε το σεξαπίλ στη βιομηχανία της μόδας. Από τα ψηλόμεσα μπικίνι της μέχρι την κλασσική εμφάνιση στο The Seven Year Itch, η Marilyn άνοιξε τον δρόμο για τις πολυτελείς τάσεις του Χόλιγουντ και δημιούργησε μια κληρονομιά που συνεχίζει να υιοθετείται σε σταθερή βάση.

    10. Twiggy: Το «Mod» Μοντέλο

    Η Βρετανίδα ηθοποιός και μοντέλο Twiggy βγαίνει έξω από μια Rolls Royce λίγο μετά την απόσυρσή της από το μόντελινγκ το 1970

    Η Twiggy έγινε γρήγορα διάσημη αφού φωτογραφήθηκε με τις μεγάλες, τραβηγμένες βλεφαρίδες της, μια τάση που μόλις είχε ξεκινήσει να εξερευνάται. Μόλις καθιερώθηκε ως το «it girl» της εποχής της, έγινε σημαντικό σύμβολο μόδας για τα τολμηρά και καθοριστικά 60’s looks της.



    ΣΧΟΛΙΑ