• Bons Vivants

    Όταν ο Τιτανικός συνεχίζει να σπάει ρεκόρ


    To χρυσό ρολόι τσέπης που ανήκε στον πλουσιότερο επιβάτη του Τιτανικού σπάει όλα τα ρεκόρ δημοπρασιών.

    Ένα χρυσό ρολόι που επέζησε του ναυαγίου του R.M.S. Titanic πουλήθηκε για 1,2 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία – το υψηλότερο ποσό που καταβλήθηκε ποτέ για ένα αντικείμενο που σχετίζεται με τον Τιτανικό.

    Το αντικείμενο ανήκε κάποτε στον John Jacob Astor, τον πλουσιότερο επιβάτη που χάθηκε με το υπερωκεάνιο, όταν αυτό βυθίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Απριλίου 1912. Το ρολόι πωλήθηκε σε ιδιώτη συλλέκτη στις ΗΠΑ πριν λίγες ημέρες από τον οίκο δημοπρασιών Aldridge & Son (“Titanic, White Star and Transport Memorabilia”).

    Ο John Jacob Astor ήταν ένας πλούσιος Αμερικανός που ασχολείτο με το real estate, επιχειρηματίας και συγγραφέας, του οποίου η οικογένειά συγκέντρωσε σε μεγάλο βαθμό τον πλούτο από την American Fur Company, που ιστορικά θεωρείται ως ένα από τα πρώτα μονοπώλια στις ΗΠΑ (να σημειωθεί πως εκείνη την εποχή ήταν, μεταξύ άλλων, και ο ιδιοκτήτης του περίφημου Waldorf-Astoria).

    Ο Astor ήταν ήδη μπλεγμένος σε διαμάχες την εποχή του παρθενικού ταξιδιού του Τιτανικού, καθώς είχε παντρευτεί μια γυναίκα τριάντα χρόνια νεότερη του, με την οποία μάλιστα επέστρεφε από ταξίδι του μέλιτος στην Ευρώπη.

    Ο Τιτανικός χτύπησε το παγόβουνο στις 23:40. Γνωρίζουμε πως λίγο αργότερα, αφού συνόδευσε τη σύζυγό του, Madeleine Talmadge Force και τη φίλη τους Margaret Brown (η οποία αργότερα έγινε γνωστή με το παρατσούκλι «The Unsinkable Molly Brown») σε μια σωσίβια λέμβο, ο Astor εθεάθη για τελευταία φορά να καπνίζει ένα τσιγάρο με τον Αμερικανό δημοσιογράφο και συγγραφέα μυστηρίων Jacques Futrelle.

    Οι δυο γυναίκες επέζησαν, οι δυο άντρες όχι.

    John Jacob Astor
    John Jacob Astor

    Το σώμα του JJ Astor βρέθηκε μια εβδομάδα αργότερα από το πλοίο ανάκτησης CS MacKay-Bennett (η σωρός του ταυτοποιήθηκε από τα αρχικά που ήταν ραμμένα με χρυσή κλωστή στο πέτο του μπλε serge σακακιού, αλλά και στο κολάτου του πουκαμίσου του) που επέστρεψε κοσμήματα, το ρολόι τσέπης και προσωπικά αντικείμενα του νεκρού στον γιο του, ο οποίος αργότερα ανακαίνισε το ρολόι.

    Ο ηθοποιός Eric Braeden ως J.J. Astor IV στην Οσκαρική ταινία Titanic (1997)
    Ο ηθοποιός Eric Braeden ως J.J. Astor IV στην Οσκαρική ταινία Titanic (1997)

    «Το θέμα με την ιστορία του Τιτανικού, είναι ουσιαστικά ότι ένα αβύθιστο πλοίο χτύπησε ένα παγόβουνο με τραγικές απώλειες ζωής, αλλά το πιο σημαντικό είναι οι 2.200 ιστορίες που παραμένουν έως σήμερα ζωντανές και ταΐζουν τον θρύλο», δήλωσε ο Andrew Aldridge σε συνέντευξη. «Μιλάμε για 2.200 δευτερεύουσες πλοκές, κάθε άντρας, γυναίκα και παιδί είχε μια ιστορία να πει – και τα αναμνηστικά ευρήματα αφηγούνται αυτές τις ιστορίες σήμερα.»

    Διαβάστε επίσης:

    Είναι αυτό το μοιραίο παγόβουνο, που βύθισε τον Τιτανικό;

    Η ώρα του Τιτανικού: Το ρολόι που πάγωσε στο χρόνο σε δημοπρασία

    Eurovision 2024: Άρρωστη με υψηλό πυρετό και φαρυγγίτιδα η Μαρίνα Σάττι



    ΣΧΟΛΙΑ