• Bons Vivants

    Χριστιάννα Β. Βαρδινογιάννη: Ποια οδηγεί τώρα την Ελπίδα;

    • Contributor
    Χριστιάννα Β. Βαρδινογιάννη: Ποια οδηγεί τώρα την Ελπίδα;

    Χριστιάννα Β. Βαρδινογιάννη


    Ο κύβος ερρίφθη. Η Χριστιάννα Β. Βαρδινογιάννη αναλαμβάνει πρόεδρος του σωματείου Ελπίδα, σύλλογος φίλων παιδιών με καρκίνο. Διαδέχεται τη μητέρα της, την αείμνηστη Μαριάννα Β Βαρδινογιάννη, που πρώτη άνοιξε το δρόμο της φιλανθρωπίας στην Ελλάδα και ταύτισε το όνομά της με την έννοια της προσφοράς.

    Για τόσο κόσμο πέρα από τα φώτα της δημοσιότητας αποτελούσε την καλή νεράιδα, την ημέτερη Νταϊάνα. Η Χριστιάννα Βαρδινογιάννη θα αναμετρηθεί με τον ογκόλιθο της κληρονομιάς της και το θρυλικό της όνομα.

    Οι αναγκαίες διεργασίες της διαδοχής από το ΔΣ της Ελπίδας ξεκίνησαν λίγο μετά την απώλεια της ιδρύτριας.

    Πραγματοποιήθηκαν μέσα σε βαρύ πένθος. Όμως η τοποθέτηση της Χριστιάννας Βαρδινογιάννη στο προεδρείο ανοίγει τις καρδιές και δημιουργεί νέες προσδοκίες όχι μόνο στα μέλη αλλά κυρίως σε όλα τα παιδιά της Ελπίδας.

    Η Χριστιάννα Βαρδινογιάννη θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στην ελληνική κοινωνία ως επικεφαλής του επιφανούς, ιστορικού φιλανθρωπικού συλλόγου.

    Για το ευρύτερο ελληνικό κοινό, όμως, το όνομά της αποτελεί κάτι μακρινό, ακόμη και πρωτάκουστο.

    Εντούτοις, αναλαμβάνει σήμερα τα ηνία στην κεντρική αρτηρία στο εγχώριο τοπίο των αγαθοεργών δράσεων.

    Η διακριτική προσωπικότητα

    Η Χριστιάννα Βαρδινογιάννη περιφρουρούσε απαρεγκλίτως την ιδιωτική της ζωή. Ακόμη και προτού παντρευτεί.

    Τα ευγενικά της χαρακτηριστικά και το εντυπωσιακό της παρουσιαστικό πρόσεχε να μην τα διαφημίζει.

    Ενώ ο σύζυγός της, ο «αρχοντικός» Γιώργος (Τζορτζ) Γουλανδρής, θεωρούσε αυτονόητο ότι τα εν οίκω μη εν δήμω.

    Το όνομά του μεσουρανεί στη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα και χάνεται στα βάθη του χρόνου και τις διάφορες διακλαδώσεις της μεγάλης ναυτικής οικογένειας.

    Άλλωστε, η Χριστιάννα Βαρδινογιάννη και ο Τζορτζ Γουλανδρής δεν ζούσαν στην Αθήνα.

    Ο γάμος τους πραγματοποιήθηκε στα πολύ νεανικά τους χρόνια με μια περίλαμπρη γαμήλια δεξίωση στο πατρικό της σπίτι στην Εκάλη.

    Επρόκειτο για το γεγονός της χρονιάς. Αμφότεροι οι δύο νεόνυμφοι θεωρούνταν τότε περιζήτητοι για την περιουσία, το όνομα, και την ομορφιά τους. Τη Χριστιάννα Βαρδινογιάννη ακολουθούσε η φήμη της καλλονής των Αθηνών.

    Αλλά ο σπουδαίος και οραματιστής Βαρδής Βαρδινογιάννης δεν θα παρέδιδε ποτέ την πρώτη του κόρη και δεύτερο παιδί του μετά τον πρωτότοκο Γιάννη Βαρδινογιάννη, παρά μόνο στο καθαρό πρόσωπο του Τζορτζ.

    Ύστερα από το γάμο τους, το ζευγάρι μετοίκησε στο Λονδίνο όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν τα παιδιά τους.

    Παππούδες, πεθερικά της Χριστιάννας Βαρδινογιάννη, ο Big John Γιάννης Γουλανδρής και η Όλγα το γένος Εμπειρίκου. Ο Τζορτζ και η Χριστιάννα δεξιώνονταν με την υψηλή κοινωνία του Λονδίνου, που σημαίνει την (τιτλούχο) αριστοκρατία και τον κόσμο της ναυτιλίας.

    Έπονται οι εύποροι μεγαλοαστοί στην ιδιαίτερη ταξική κοινωνία της Αγγλίας. Αλλά και με τον μικρότερο αδελφό της Γιώργο Βαρδινογιάννη και την Εριέττα, το γένος Λιβανού.

    Η κόρη της προέδρου και οι πρωτοβουλίες της

    Επί σειρά ετών, η Χριστιάννα Βαρδινογιάννη παρέμενε κατ’ επιλογήν της πίσω από την αυλαία, διατηρώντας όμως συστηματική ενημέρωση γύρω από τις διαρκείς εξελίξεις του σωματείου.

    Μάλιστα, η πρωτότοκη κόρη της (και πρώτη εγγονή της Μαριάννας και του Βαρδή Βαρδινογιάννη) Μαριάννα Γουλανδρή νυν Λαιμού, ευθύνεται για την πρωτότυπη πρωτοβουλία της επιτροπής Elpida Youth που ιδρύθηκε το 2015. Απαρτίζεται από νέες γυναίκες, των οποίων οι μητέρες συμμετείχαν στην Ελπίδα από την αρχή.

    Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επωφελής. Τα δραστήρια μέλη της επιτροπής σχεδίασαν πρωτότυπες και δημοφιλείς εκδηλώσεις που συγκέντρωσαν σημαντικούς πόρους για τους πολυσχιδείς κοινωφελείς σκοπούς της Ελπίδας.

    Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Μαριάννα Λαιμού ηγείτο της πρωτοβουλίας να δημιουργηθεί το πρώτο ηλεκτρονικό κατάστημα της Ελπίδας.

    Ταυτόχρονα, η Μαριάννα Λαιμού ίδρυσε την επώνυμη εταιρεία κοσμημάτων της και κάποια έσοδα πωλήσεων στηρίζουν το σωματείο.

    Το χριστουγεννιάτικο γούρι Marianna Lemos (βραχιόλι, περιδέραιο, σκουλαρίκι) παραμένει μπεστσέλερ στο eshop της Ελπίδας. Αναπόφευκτα, η Μαριάννα Λαιμού απέκτησε μεγάλη προβολή στα ελληνικά μίντια.

    Η Χριστιάννα Βαρδινογιάννη ξεχώριζε πάντα ως στυλοβάτης στα δημοφιλή χριστουγεννιάτικα Bazaar του σωματείου. Αλλά με τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη πρόεδρο και την ντιζάινερ Μαριάννα Γουλανδρή να συμμετέχει και ως έμπορος, η συμβολή της παρέμενε πιο διακριτική.

    Στο χριστουγεννιάτικο μπαζάρ

    Αναγνωρίσιμη στην ελληνική κοινωνία;

    Η ακριβοθώρητη λοιπόν παρουσία της νέας προέδρου δεν την έχει αναδείξει σε αναγνωρίσιμη παρουσία στην ελληνική κοινωνία. Από την άλλη, όσοι τη γνωρίζουν θεωρούν ότι δεν υπάρχει πιο κατάλληλο πρόσωπο από τη Χριστιάννα Βαρδινογιάννη για το τιμόνι της Ελπίδας.

    Ως έφηβος, η Χριστιάννα Βαρδινογιάννη παρακολούθησε από πολύ κοντά τις διεργασίες θέσπισης του μεγάλου σωματείου. Παρατηρούσε με τα εφηβικά της μάτια πώς εμπλουτιζόταν με κάθε καινούργιο λιθαράκι και μετά με το επόμενο.

    Και αργότερα, ενώ ζούσε μακριά από τις μικρότητες της αθηναϊκής κοινωνίας, στον ώριμο κοσμοπολίτικο πολιτισμό του Λονδίνου, δεν απομακρύνθηκε ποτέ από τους γονείς της. Άλλωστε, παραθέριζε πάντα στο εξοχικό της στην Ελλάδα, κοντά στο αγαπημένο καταφύγιο του πατέρα και της μητέρας της στην ίδια περιοχή.

    Η αγαπημένη του Βαρδή Βαρδινογιάννη, παρέμεινε πάντα κοντά στις επιδιώξεις της μητέρας της, κυρίως σε εκείνες που βρίσκονταν στον πυρήνα της μεγάλης καρδιάς της.

    Αρχικά, δηλαδή, να χτίσει το πρώτο ογκολογικό νοσοκομείο «αφιερωμένο στον ελληνικό λαό», όπως είχε δηλώσει.

    Και που ως Ογκολογική μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη συνιστά σήμερα την πιο υπερσύγχρονη της Ελλάδας, των Βαλκανίων και πέρα. Ανυπολόγιστη κληρονομιά.

    Πάντα καλλονή με τους αγαπημένους της γονείς και τον Τζορτζ Γουλανδρή

    Με ικανότητες μάνατζερ

    Παρόλο που η ανάμνηση της Μαριάννας Βαρδινογιάννη παραμένει ακόμη νωπή για την οικογένεια και για το σωματείο, τη δεύτερη οικογένειά της,  ο σχεδιασμός για το μέλλον αποτελεί την σκληρή αναγκαιότητα. Αλλωστε, ακριβώς αυτό θα επιθυμούσε και η ιδρύτρια.

    Υπάρχει σήμερα η βεβαιότητα ότι το ταξίδι που ξεκίνησε το 1990 βρίσκεται σε σίγουρα χέρια.

    Ένας σπάνιος συνδυασμός προσόντων διακρίνει τη Χριστιάννα Βαρδινογιάννη: Η παιδεία και το εργασιακό ήθος που απέκτησε ζώντας το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στην Αγγλία.

    Γαλουχήθηκε στις ευεργεσίες της μητέρας της και θα προσθέσει στο έργο αυτό μέθοδο και σύστημα, εκεί που η ιδρύτρια λειτουργούσε ενίοτε με το ένστικτο, ανοίγοντας έτσι νέους δρόμους στην ελληνική φιλανθρωπία. Θα αποδειχθεί έτσι και ικανή μάνατζερ ενός απαιτητικού σωματείου, στα πατήματα της μητέρας της και σε πιο σύγχρονα ακόμη.

    Ομως αυτό που θα καθοδηγεί τα επόμενα βήματά της είναι η καρδιά της, όπως είχε συμβεί και με την μητέρα της, την οποία θα διατηρεί για πάντα μέσα της. Τη μητέρα της Ελπίδας και τόσων εκατοντάδων παιδιών.

    Η Χριστιάννα Β. Βαρδινογιάννη θα ευεργετήσει τη χώρα κατά την μακριά παράδοση της οικογένειάς της. Σιδερένια.

    Το έργο του συλλόγου Ελπίδα, σύλλογος φίλων παιδιών με καρκίνο

    Τα ορόσημα του έργου που έχουν πραγματοποιήσει οι πιστοί φίλοι και συνοδοιπόροι της Μαριάννας Βαρδινογιάννη μέχρι σήμερα:

    Το 1990 ιδρύεται το σωματείο Ελπίδα, σύλλογος φίλων παιδιών με καρκίνο.

    Το 1992 δημιουργείται η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών (Μ.Μ.Μ.Ο). Πρώτη παιδιατρική μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών.

    Το 1999, εγκαινιάζεται ο Ξενώνας της Ελπίδας για τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

    Το 2010 λειτούργησε η Ογκολογική μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη επιστέγασμα των προσπαθειών της ιδρύτριας του συλλόγου, το οποίο παρέδωσε στην ελληνική κοινωνία. Βρίσκεται στο Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού.

    Το 2012 δημιουργήθηκε ο σύλλογος Όραμα Ελπίδας με κύριο μέλημα την αύξηση των εθελοντών δοτών μυελού των οστών.

    Το 2020 ιδρύθηκε το Κέντρο Κυτταρική Γονιδιακής Θεραπείας. Για τον σχεδιασμό και τη διάθεση στα παιδιά πρωτοποριακών κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών.

    Και το έργο έχει μέλλον.

    Για περισσότερες πληροφορίες: Ελπίδα, σύλλογος φίλων παιδιών με καρκίνο.



    ΣΧΟΛΙΑ