• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ζευγάρι ίδρυσε την πιο hot αλυσίδα εστιατορίων και έχουν πλέον περιουσία 13,6 δισ. δολαρίων

    • Bloomberg

    Ο Zhang Yong, Πρόεδρος της Haidilao International Holding Ltd. και η σύζυγος του Shu Ping,


    Η τεράστια ζήτηση που υπάρχει στην Κίνα για την πικάντικη κουζίνα, βοήθησε τους ιδρυτές μία αλυσίδας εστιατορίων να δημιουργήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα μία τεράστια περιουσία, ξεπερνώντας αρκετές από τις πλουσιότερες οικογένειες παγκοσμίως.

    Ο Zhang Yong, πρόεδρος της Haidilao International Holding Ltd., και η σύζυγός του Shu Ping, έγιναν πλουσιότεροι κατά 6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, με την περιουσία τους να αυξάνεται κατά 79% σε μόλις τρεις μήνες.

    Πρόκειται για το γρηγορότερο ρυθμό αύξησης στην Ασία, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο τους ξεπέρασε μόνο ο Αυστραλός βαρώνος ορυχείων Andrew Forrest, ο οποίος έχει διπλασιάσει την περιουσία του φέτος, σύμφωνα με τον Δείκτη Bloomberg Billionaire.

    Η Haidilao μπήκε στο χρηματιστήριο το Σεπτέμβριο, και όπως αποδείχθηκε ήταν μία προσοδοφόρα κίνηση για τη μεγαλύτερη αλυσίδα εστιατορίων της Κίνας, η οποία είναι δημοφιλής για τον πικάντικο ζωμό στον οποίο μαγειρεύονται τα κρέατα και τα λαχανικά.

    Η εταιρεία προσπαθεί να κάνει τα εστιατόρια της πιο αποτελεσματικά δημιουργώντας αυτοματοποιημένες κουζίνες. Επίσης, οι πελάτες απολαμβάνουν πολλά προνόμια, όπως το δωρεάν μανικιούρ κατά τη διάρκεια της αναμονής. Το εμπορικό σήμα επεκτείνεται και στο εξωτερικό, ενώ προγραμματίζεται η δημιουργία καταστημάτων στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.

    Zhang Yong

    Πέρυσι, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 60%, στα 17 δισ. γιουάν (2,6 δισ. δολάρια), γεγονός που έδωσε ώθηση στη μετοχή της η οποία έχει σημειώσει άνοδο 75% από τις αρχές του έτους. Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας ανέρχεται σε περίπου 21 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας και την Chipotle Mexican Grill Inc.

    Ωστόσο, ο ενθουσιασμός για τη μετοχή της Haidilao, την καθιστά ολοένα και πιο ακριβή. Πρόσφατα αποτιμήθηκε περίπου 47 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη για τους επόμενους 12 μήνες, δηλαδή είναι περίπου τέσσερις φορές πιο ακριβή από το δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg.

    Σε συνέντευξη του τον Οκτώβριο, ο επικεφαλής στρατηγικής της Haidilao, Zhou Zhaocheng, δήλωσε ότι η εταιρεία βλέπει χώρο περαιτέρω ανάπτυξης προσφέροντας στους πελάτες ποικίλες επιλογές, καλύτερες υπηρεσίες και δημιουργώντας νέες εμπειρίες γι’αυτούς.

    Μέχρι στιγμής έχει κρατήσει πιστούς τους Κινέζους καταναλωτές κάνοντας τις επισκέψεις τους πιο διασκεδαστικές. Τα καταστήματά του παρέχουν δωρεάν επιτραπέζια παιχνίδια, υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων και μανικιούρ για όσους περιμένουν. Κατά τη διάρκεια του γεύματος μπορούν να παρακολουθήσουν Sichuan Opera ή ακόμα και ένα χορό με ζυμαρικά, όπου οι υπάλληλοι στρέφουν μακρόστενες κορδέλες από noodles.

    Τον Οκτώβριο του 2018, ένα από τα εστιατόρια του Haidilao άρχισε να χρησιμοποιεί ρομπότ για να λαμβάνει παραγγελίες και να σερβίρει ωμά κρέατα και λαχανικά στους πελάτες για να τα μαγειρέψουν στα δοχεία σούπας που βρίσκονται στα τραπέζια τους.

    Ο Ζhang, πρώην ηλεκτροσυγκολλητής σε εργοστάσιο, ίδρυσε την Haidilao με φίλους του, το 1994. Πέρυσι η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο. Αυτός και η σύζυγός του, και οι δύο πολίτες της Σιγκαπούρης, έχουν καθαρή περιουσία 13,6 δισ. δολαρίων. Αυτό περιλαμβάνει και τις συμμετοχές τους στην εταιρεία της Haidilao, με καρυκεύματα και σάλτσες, την Yihai International Holding Ltd., οι μετοχές της οποίας έχουν αυξηθεί πάνω από 90% φέτος. Το ζευγάρι έχει το 58% της Haidilao.

    Τώρα, η Haidilao και άλλες κινεζικές αλυσίδες, έχουν στόχο να επεκταθούν εκτός συνόρων.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ