• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ξεχάστε το Χονγκ Κονγκ! Αυτός είναι ο νέος φορολογικός παράδεισος για τις επιχειρήσεις

    • Bloomberg

    Nidwalden


    Το Χονγκ Κονγκ σύντομα αναμένεται να χάσει τον τίτλο του ως το μέρος με την χαμηλότερη εταιρική φορολόγηση στον κόσμο και θα αντικατασταθεί από το μικρό ορεινό καντόνι Νιντβάλντεν στην Ελβετία, όπως υποστηρίζει μελέτη.

    Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει σύμφωνα με έναν δείκτη φορολογίας της BAK Economics που μετρά τακτικά την ελκυστικότητα των ελβετικών καντονιών συγκρίνοντας τα τόσο μεταξύ τους, όσο και με άλλες τοποθεσίες του εξωτερικού.

    Η Ελβετία εφαρμόζει μία από τις σημαντικότερες φορολογικές μεταρρυθμίσεις εδώ και δεκαετίες. Η φορολογική επιβάρυνση των εταιρικών κερδών αναμένεται να μειωθεί θεαματικά σε αρκετά καντόνια, ειδικά στο Νιντβάλντεν, το οποίο βρίσκεται στη λίμνη της Λουκέρνης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

    Αν το Χονγκ Κονγκ δεν αλλάξει το δικό του φορολογικό καθεστώς, το Νιντβάλντεν θα το ξεπεράσει έως το 2025 με συντελεστή φορολογίας για τις εταιρείες 9,8%, σύμφωνα με το ανεξάρτητο ελβετικό ινστιτούτο οικονομικής έρευνας.

    Σε εθνικό επίπεδο, ο ελβετικός συντελεστής φόρου εταιρειών θα πρέπει να μειωθεί στο 13,5% από 16,8% όταν οι μεταρρυθμίσεις ολοκληρωθούν έως το 2025, εκτιμά η BAK. Ο εν λόγω συντελεστής θα είναι χαμηλότερος από της Σιγκαπούρης.

    Το καντόνι της πρωτεύουσας, Βέρνης, με την υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση στην Ελβετία, βρίσκεται μπροστά από ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Λονδίνο, το Μόναχο, τη Βιέννη, το Παρίσι και το Μιλάνο, σύμφωνα με τη μελέτη.

    Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσίευσε για πρώτη φορά η ελβετική εφημερίδα Tages Anzeiger.



    ΣΧΟΛΙΑ