• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Wirecard: Ανθρωποκυνηγητό σε όλο τον κόσμο για τη σύλληψη του πρώην COO

    • Bloomberg

    Το σήμα για τη σύλληψη του πρώην στελέχους της Wirecard


    Το πρώην στέλεχος της Wirecard, Jan Marsalek, προστέθηκε στη λίστα των «κόκκινων σημάτων» (red notice) της Ιντερπόλ.

    Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ξεκινά ανθρωποκυνηγητό σε όλο τον κόσμο για ένα από τα στελέχη που φέρεται να βρίσκονται στο επίκεντρο ενός λογιστικού σκάνδαλου πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία fintech.

    Η κίνηση προειδοποιεί την αστυνομία σε όλο τον κόσμο ότι η Γερμανία ζητά βοήθεια για τον εντοπισμό του πρώην μάνατζερ στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας που διεξάγεται για την κατάρρευση της εταιρείας.

    Ο Marsalek αγνοείται από τον Ιούνιο, όταν και άρχισαν να κλιμακώνονται τα προβλήματα για την Wirecard. Ο πρώην COO απολύθηκε μετά την αποκάλυψη της εταιρείας ότι υπήρχε «μαύρη τρύπα» στον ισολογισμό της, η οποία ισοδυναμούσε με το 80% του καθαρού ταμείου της. Είναι ένας από τους κύριους ύποπτους της ποινικής έρευνας που διενεργείται από τους εισαγγελείς του Μονάχου.

    Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Markus Braun και δύο ακόμη πρώην στελέχη συνελήφθησαν τον Ιούλιο, καθώς οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι η εταιρεία γνώριζε για τεράστιες απώλειες ήδη από το 2015. Αυτοί και ο Marsalek συνωμότησαν, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, για να περιέλθουν στην κατοχή τους 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ από δόλια δάνεια, ενώ φέρονται να διόγκωναν τα βιβλία με πλαστά περιουσιακά στοιχεία για να κάνουν την εταιρεία πιο ελκυστική στα μάτια των επενδυτών, των πελατών και των τραπεζών.

    Γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Marsalek κατέφυγε στη Λευκορωσία και μπορεί να βρίσκεται ακόμα εκεί ή στη Ρωσία.

    Τα «κόκκινα σήματα» της Ιντερπόλ είναι αιτήματα προς όλα τα όργανα επιβολής του νόμου σε όλο τον κόσμο για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ενός ατόμου εν αναμονή έκδοσης.



    ΣΧΟΛΙΑ