• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Wall Street: Η επόμενη μέρα μετά το 15λεπτο του τρόμου που θα μείνει στην Ιστορία

    • Bloomberg


    Ακόμη και πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, είχε ήδη φανεί ότι η Δευτέρα θα ήταν μια κακή μέρα για το αμερικανικό χρηματιστήριο. Κανείς, όμως, ούτε καν οι απαισιόδοξοι, δεν ήταν προετοιμασμένοι για την κούρσα του τρόμου που θα ακολουθούσε και που μέσα σε 15 λεπτά «βύθισε» τον δείκτη Dow Jones σχεδόν 1.600 μονάδες, ρίχνοντάς τον στο χαμηλότερο σημείο του. Με αποτέλεσμα ο Dow Jones να σημειώσει τη μεγαλύτερη, ενδοσυνεδριακά, πτώση του, σε μονάδες, στην Ιστορία.

    Μετά από τις βαριές απώλειες της Παρασκευής που κλόνισαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η απίστευτη «βουτιά» της Δευτέρας άφησε πολλούς επενδυτές να αναρωτιούνται πότε ακριβώς θα σταματήσει ο πόνος. Με τις απώλειες αυτών των δύο ημερών, η άνοδος του 5,8% που σημείωσε ο δείκτης τον Ιανουάριο έγινε καπνός. Και οι κινήσεις των futures σήμερα (Τρίτη) δείχνουν ότι το τσουνάμι των ρευστοποιήσεων δεν έχει τελειώσει.

    «Υπάρχει σίγουρα ανησυχία», λέει ο Paul Nolte, διαχειριστής χαρτοφυλακίων στην Kingsview Asset Management στο Σικάγο. «Ο κόσμος αναρωτιέται: Πρέπει να βγούμε; Τι κάνουμε εδώ; Φοβούνται ένα κραχ. Σίγουρα, το να βλέπει κανείς την αγορά να πέφτει τόσο πολύ είναι ανησυχητικό, ειδικά μετά την ωραία πορεία που είχε προηγηθεί. Δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα κέρδη».

    Παρά το μέγεθος της υποχώρησης της Δευτέρας – ο Dow έκλεισε με απώλειες 1.175 μονάδων ή 4,6% – ελάχιστοι χρηματιστές είδαν να υπάρχει πανικός στην αγορά. Αντίθετα, η κίνηση αυτή φάνηκε να αντανακλά την αυξανόμενη αίσθηση ότι μια ισχυρή οικονομία μπορεί να προκαλέσει πληθωριστικές πιέσεις και να οδηγήσει σε μια ακόμη πιο γρήγορη αύξηση των επιτοκίων απ’ ό,τι μπορεί να περίμενε κανείς.

    «Πήγαμε υπερβολικά μακριά, υπερβολικά γρήγορα τον Ιανουάριο και μια παύση σαν αυτή δεν είναι κακό πράγμα», λέει ο Philip Blancato, CEO της Ladenburg Thalmann Asset Management στη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας ότι όταν μια συνεδρίαση έχει αυτήν την εξέλιξη, βγαίνουν από την αγορά εκείνοι που βρίσκονται στο μεταίχμιο… Φεύγει από την αγορά η… «αλόγιστη ευφορία» (για να θυμηθούμε και λίγο την περίφημη φράση του πρώην προέδρου της Fed, Αλαν Γκρίνσπαν σε ομιλία του την εποχή της φούσκας των dotcom).

    Ωστόσο, η εικόνα που είδαμε χθες δεν ήταν εντελώς πρωτοφανής. Για τέσσερις μέρες, τον Αύγουστο του 2011, ο Dow Jones είχε σκαμπανεβάσματα της τάξης του 4% και 5% και, στις 24 Αυγούστου 2015, έχασε 6,6%. Τα γεγονότα αυτά, όμως, ξεχάστηκαν γρήγορα, με το ανοδικό ράλι που ακολούθησε.

    «Δεν διαισθάνομαι πολύ πανικό», ανέφερε στο Bloomberg ο Doug Ramsey, chief investment officer στη Leuthold Group. «Μόλις πριν από 10 μέρες, το momentum ήταν στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία του S&P και θα ήταν πολύ περίεργο οι μετοχές να πιάσουν ταβάνι όταν το momentum είναι τόσο ισχυρό. Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι το τέλος της προσαρμογής, αλλά οι πιθανότητες είναι υπέρ μιας σταθεροποίησης σε αυτό το επίπεδο βραχυπρόθεσμα και μιας νέας προσπάθειας ανόδου προς νέα υψηλά».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Σοκ και δέος» στη Wall Street: Με πτώση πάνω από 1.100 μονάδες έκλεισε ο Dow Jones!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η «Μαύρη Δευτέρα» τότε και σήμερα: Οι διαφορές με το Κραχ του 1987



    ΣΧΟΛΙΑ