• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Βρέθηκε ένα από τα μεγαλύτερα διαμάντια στην ιστορία της ανθρωπότητας! (pic)

    • Bloomberg


    Ένα από μεγαλύτερα διαμάντια που έχουν βρεθεί ποτέ έφερε στο φως η εξορυκτική εταιρεία Gem Diamonds στο ορεινό βασίλειο του Λεσόθο στη νότια Αφρική.

    Το 910 καρατίων διαμάντι, το οποίο έχει μέγεθος περίπου σαν δύο μπαλάκια του γκολφ, είναι ένα διαμάντι χρώματος D, Τύπου IIa, το οποίο σημαίνει ότι έχει ελάχιστα ή καθόλου άτομα αζώτου και είναι ένας από τους ακριβότερους πολύτιμους λίθους. Επιπλέον, είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος πολύτιμος λίθος που έχει βρεθεί ποτέ.

    Το αδαμαντωρυχείο του Letseng φημίζεται για το μέγεθος και την ποιότητα των διαμαντιών που παράγει και τα διαμάντια του έχουν την υψηλότερη μέση τιμή πώλησης παγκοσμίως. Είναι ενδεικτικό ότι το 2015 η Gem πούλησε ένα πετράδι 357 καρατίων έναντι 19,3 εκατ. δολαρίων, ενώ το 2006 βρήκε το 603 καρατίων Lesotho Promise.

    «Αυτό το εξαιρετικό κορυφαίας ποιότητας διαμάντι είναι το μεγαλύτερο που έχει βγει μέχρι σήμερα και υπογραμμίζει την ανυπέρβλητη ποιότητα του ορυχείου του Letseng», ανέφερε σε δήλωσή του ο CEO Clifford Elphick.

    Ωστόσο, η Gem δεν ανέφερε πόσο θα πουλήσει το διαμάντι ή τι μπορεί να αξίζει. Η αξία του θα καθοριστεί από το μέγεθος και την ποιότητα των κατεργασμένων διαμαντιών που θα κοπούν από αυτό. Είναι ενδεικτικό ότι η εταιρεία Lucara Diamond Corp. πούλησε πέρυσι ένα διαμάντι 1.109 καρατίων έναντι 53 εκατ. δολαρίων, αλλά πήρε το ποσό ρεκόρ των 63 εκατ. δολαρίων για ένα μικρότερο διαμάντι, 813 καρατίων, που είχε βρει την ίδια εποχή το 2015.

    Το μεγαλύτερο διαμάντι που έχει ανακαλυφθεί ποτέ είναι το 3.106 καρατίων Cullinan, που βρέθηκε κοντά στην Πρετόρια, στη Νότια Αφρική, το 1905. Από το διαμάντι αυτό προέκυψαν τα πετράδια Great Star of Africa και Lesser Star of Africa, που ανήκουν στα λεγόμενα βρετανικά «Διαμάντια του Στέμματος».



    ΣΧΟΛΙΑ