• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Βλαντιμίρ Ποτάνιν: Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος και το χρυσό διαζύγιο των 7 δισ. δολαρίων

    • Bloomberg

    Βλαντιμίρ Ποτάνιν


    Ο Βλαντιμίρ Ποτάνιν, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας, βρίσκεται αντιμέτωπος με μία από τις μεγαλύτερες χρηματικές διεκδικήσεις διαζυγίου στον κόσμο, μετά τον Τζεφ Μπέζος και τον Μπιλ Γκέιτς.

    Η πρώην σύζυγός του, Νατάλια Ποτάνινα, επιδιώκει να κερδίσει το 50% της αξίας του μεριδίου του μεγιστάνα στην MMC Norilsk Nickel PJSC, κατά την ακρόαση σε δικαστήριο του Λονδίνου που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια, δεδομένου ότι ο Ποτάνιν κατέχει περίπου το ένα τρίτο των μετοχών της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής νικελίου υψηλής ποιότητας στον κόσμο.

    Ο δισεκατομμυριούχος χώρισε από την πρώην σύζυγο του Νατάλια Ποτάνινα το 2014 και εκείνη ζητά επιπλέον χρήματα.

    Τα δικαστήρια διαζυγίου του Λονδίνου αποτελούν δημοφιλή επιλογή για τις νομικές διαμάχες υψηλών οικονομικών διεκδικήσεων, με τους δικαστές να τείνουν προς αποφάσεις πιο δίκαιης και ισόποσης μοιρασιάς των περιουσιακών στοιχείων ενός ζευγαριού. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ρεκόρ χρηματικής αποζημίωσης, ύψους 450 εκατ. στερλίνων (631 εκατ. δολαρίων) επιδικάστηκε στην πρώην σύζυγο του δισεκατομμυριούχου Φαρχάντ Αχμέντοφ – αν και οι δυο πλευρές συμβιβάστηκαν τελικά σε ποσό λιγότερο από το 1/3 της απόφασης.

    Η Ποτάνινα είπε ότι εκτός από τις μετοχές της Norilsk, επρόκειτο να ζητήσει και το 50% όλων των μερισμάτων των μετοχών από το 2014. Ο πρώην σύζυγός της έχει συγκεντρώσει περίπου 487,3 δισεκατομμύρια ρούβλια (6,6 δισεκατομμύρια δολάρια) σε μερίσματα από τότε και η περιουσία του ανέρχεται στα 29,9 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index. Η Ποτάνινα διεκδικεί επίσης το ήμισυ της αξίας ενός πανάκριβου ρωσικού ακινήτου που είναι γνωστό ως το “Φθινοπωρινό Σπίτι”.

    Η Ποτανίνα είπε ότι έλαβε περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διαδικασία του διαζυγίου στη Ρωσία, ενώ ο Ποτάνιν ισχυρίστηκε ότι κατέληξε να λάβει 84 εκατ. δολάρια – ένα ποσό που σύμφωνα με τα δεδομένα της Αγγλίας είναι μικρό, αν ληφθεί υπόψη το ύψος της περιουσίας του δισεκατομμυριούχου και τη διάρκεια του 31ετούς γάμου τους, είπε δικαστής σε προηγούμενη απόφαση.

    Διαβάστε ακόμη:

    Επικό διαζύγιο! Χωρίζουν John και Jenny Paulson – Πόσα θα πληρώσει ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής



    ΣΧΟΛΙΑ