• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    UBS: Αναδιάρθρωση του private banking και περικοπή 500 θέσεων εργασίας

    • Bloomberg
    ubs

    UBS


    Ο όμιλος UBS αναμένεται να περικόψει μέχρι 500 θέσεις εργασίας στο private banking καθώς προχωρά σε σε μία γενικότερη αναδιάρθρωση που έχει στόχο να ισχυροποιήσει τις περιφερειακές μονάδες και να επιταχύνει τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

    Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, η UBS θα διαχωρίσει τις εργασίες private banking στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, δίνοντας στην Caroline Kuhnert τις αρμοδιότητες για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και στον Ali Janoudi για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Η Christine Novakovic, η οποία ήταν υπεύθυνη για όλες τις περιοχές μέχρι σήμερα, θα είναι επικεφαλής στη Δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με ένα εσωτερικό σημείωμα της εταιρείας που επικαλείται το Bloomberg.

    Οι αλλαγές αυτές αποτελούν τα τελευταία βήματα μία γενικής αναδιοργάνωσης του τμήματος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων από τότε που ο Iqbal Khan ανέλαβε συν-επικεφαλής πριν από τρεις μήνες, μετά από την δύσκολη αποχώρηση του από την αντίπαλη τράπεζα Credit Suisse AG. Αυτός και ο Tom Naratil ανέλαβαν την εκπόνηση σχεδίου για την αναδιάρθρωση του συγκεκριμένου τμήματος, καθώς ο CEO, Sergio Ermotti αναζητά τρόπους για να διατηρήσει την τράπεζα στην πρώτη γραμμή και να δώσει νέα πνοή στις μετοχές της εν μέσω του αυξανόμενου ανταγωνισμού του τελευταίου έτους.

    Η μετοχή της UBS ενισχύονταν νωρίτερα σήμερα κατά 2,4% στη Ζυρίχη. Κατά τους τελευταίους 12 μήνες έχει καταγράφει κέρδη 4,9%, έναντι κερδών 23% της Credit Suisse.

    Η UBS περιέκοψε χιλιάδες θέσεις εργασίας στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής κατά την τελευταία δεκαετία σε έναν άξονα κατεύθυνσης της προς το Private Banking, σχέδιο που ακολούθησαν και οι ανταγωνιστές της, όπως η Credit Suisse. Ωστόσο, με περισσότερες επιχειρήσεις που ακολουθούν τα ίδια βήματα, ο ανταγωνισμός για την εξεύρεση πελατών αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Για να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση, ο Khan και ο Naratil θέλουν να κάνουν περισσότερες συναλλαγές με κάθε πελάτη.

    Ο Khan υιοθέτησε μία περιφερειακή στρατηγική με αρκετή επιτυχία όταν ήταν υπεύθυνος στη διεθνή μονάδα διαχείρισης πλούτου της Credit Suisse, διαιρώντας το τμήμα του σε επτά περιφέρειες για να ενισχύσει την τοπική λήψη αποφάσεων. Τώρα ο ίδιος και ο Naratil επιχειρούν να εφαρμόσουν την ίδια πολιτική και στη UBS, δύο χρόνια μετά την κίνηση της τράπεζας να συγχωνεύσει τις αμερικανικές και τις παγκόσμιες μονάδες wealth management σε μία ενιαία επιχείρηση.

    Για να βοηθήσει στην αύξηση του δανεισμού των πλούσιων πελατών, η UBS σχεδιάζει επίσης να διαχειρίζεται όλα τα δάνεια που προέρχονται από το τμήμα διαχείρισης περιουσίας μέσω ενός ξεχωριστού βιβλίου κινδύνων στην επενδυτική της τράπεζα, σύμφωνα με το σημείωμα. Με την κίνηση αυτή διαλύει μία μονάδα που υπήρχε μέσα στο τμήμα διαχείρισης περιουσίας (wealth management), με την ονομασία Επενδυτικά Προϊόντα και Λύσεις, η οποία αποτελούσε τον βασικό μηχανισμό για την εξεύρεση δομών χρηματοδότησης και επενδυτικών προϊόντων για πλούσιους πελάτες, συναλλαγές σε κεφαλαιαγορές και διαχείριση πλούτου καθώς και εντολών.

    “Γρήγορες νίκες”

    Ο Khan έδειξε προηγουμένως ότι η UBS μπορούσε να πετύχει “μικρές νίκες” αυξάνοντας το δανεισμό, μία στρατηγική που είχε χρησιμοποιήσει και στην Credit Suisse. Ο στόχος είναι να περιορίσει το χρόνο που χρειάζεται για διαπραγματεύσεις μεταξύ των στελεχών του wealth management και τις επενδυτικής τράπεζας και να επισπεύσει τις εγκρίσεις δανείων.

    Η UBS έχει προβεί και σε άλλες κινήσεις για τον εξορθολογισμό της λήψης αποφάσεων και την κατάργηση επιπέδων διαχείρισης, στη μονάδα πλούτου. Το Bloomberg ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι η UBS σχεδιάζει να διαλύσει το τμήμα εργασιών που ασχολείται με τα τεράστια κεφάλαια και να μεταφέρει τους πελάτες που δεν χρειάζονται επενδυτικές τραπεζικές υπηρεσίες σε υφιστάμενα περιφερειακά τμήματα, ενώ εκείνοι με τις πιο περίπλοκες απαιτήσεις θα εξυπηρετούνται από την παγκόσμια υπηρεσία των οικογενειακών γραφείων (family office).

     



    ΣΧΟΛΙΑ