• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Toyota: Αργή ανάκαμψη και προβλέψεις για μείωση κερδών στο χαμηλό εννέα ετών

    • Bloomberg

    Akio Toyoda, Πρόεδρος Toyota


    Η Toyota προειδοποίησε ότι τα κέρδη της θα μειωθούν κατά 80%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών και προέβλεψε ότι θα χρειαστεί ένας ακόμη χρόνος έως ότου οι παγκόσμιες πωλήσεις αυτοκινήτων να επιστρέψουν στα επίπεδα πριν από τον ιό, εξανεμίζοντας τις προσδοκίες για γρήγορη οικονομική ανάκαμψη.

    Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας στοχεύει σε λειτουργικά κέρδη 500 δισ. γιεν (4,65 δισ. δολάρια) για το τρέχον έτος έως τον Μάρτιο, όπως δήλωσε την Τρίτη. Σημειώνεται ότι η μέση εκτίμηση των αναλυτών ήταν στα 1,8 τρισ. γιεν, ενώ στο προηγούμενο διάστημα τα αντίστοιχα κέρδη ανήλθαν στα 2,44 τρισ. γιεν.

    Η Toyota παγιδεύτηκε κατά την πανδημία, όταν οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναγκάστηκαν να κλείσουν εργοστάσια και εκθεσιακούς χώρους, ενώ οι καταναλωτές στα lockdown τηρούν στάση αναμονής για τις μεγάλες αγορές λόγω του αβέβαιου οικονομικού και εργασιακού περιβάλλοντος. Η Honda Motor Co. προκάλεσε έκπληξη με την εμφάνιση λειτουργικών ζημιών τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, και απέφυγε να ανακοινώσει τις προοπτικές και τις εκτιμήσεις της λόγω αβεβαιότητας. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης, με τα εργοστάσια των ΗΠΑ να επανέρχονται σε λειτουργία και τις πωλήσεις στην Κίνα να ανακάμπτουν.

    «Το γεγονός ότι η Toyota εξέδωσε μια πρόβλεψη ενώ θα μπορούσε να μην ανακοινώσει τις προοπτικές της, είναι θετικό», δήλωσε ο Koji Endo, αναλυτής της SBI Securities. «Ακόμα, είναι ένα δύσκολο περιβάλλον”.

    Οι μετοχές της Toyota υποχώρησαν κατά 2% στο Τόκιο, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας κατά τη διάρκεια των συναλλαγών. Οι μετοχές της Honda σημείωσαν πτώση 3,5%, πριν η εταιρεία ανακοινώσει λειτουργικές ζημιές 5,6 δισ. γιεν για το τρίμηνο που έληξε στο τέλος Μαρτίου, έναντι μέση πρόβλεψης από τους αναλυτές για κέρδη 44 δισ. γιεν. Οι μετοχές της την ίδια περίοδο υποχώρησαν κατά 15%, στα 3,46 τρισ. γιεν.

    Οι προοπτικές της Toyota δείχνουν ότι τα έσοδα ολόκληρου του έτους θα φτάσουν στα 24 τρισεκατομμύρια γιεν, κάτω από την πρόβλεψη των αναλυτών για 27,6 τρισεκατομμύρια γιεν. Η εταιρεία αρνήθηκε να ανακοινώσει προβλέψεις για τα καθαρά έσοδα, κάνοντας αναφορά στον αντίκτυπο της πανδημίας. Οι πωλήσεις οχημάτων θα μειωθούν περίπου 15% σε 8,9 εκατομμύρια μονάδες, δήλωσε η αυτοκινητοβιομηχανία.

    Ενώ η αγορά αυτοκινήτων αναμένεται να φτάσει στο χειρότερο επίπεδο αυτό το τρίμηνο, μπορεί να χρειαστεί έως και το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους μέχρι να ανακάμψει πλήρως, δήλωσε η Toyota.

    «Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι αν η εταιρεία θα ανακάμψει φτάνοντας σε πλήρη παραγωγή, όπως πριν», δήλωσε ο Tatsuo Yoshida, αναλυτής στο Bloomberg Intelligence.

    Με τη περικοπή των αξιολογήσεών τους, οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν στραφεί στις τράπεζες για χρηματοδότηση τουλάχιστον 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να εξασφαλίσουν μετρητά. Η Toyota αναζήτησε πιστωτικό όριο ενός τρισεκατομμυρίου από τις ιαπωνικές τράπεζες στα τέλη Μαρτίου. Η πανδημία θα μειώσει τα λειτουργικά κέρδη των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών κατά 38% φέτος, σύμφωνα με την Goldman Sachs Group Inc.



    ΣΧΟΛΙΑ