• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τουρκική λίρα: Ο Ερντογάν υπερασπίστηκε τα χαμηλά επιτόκια στέλνοντας το νόμισμα ακόμη χαμηλότερα

    • Bloomberg
    Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό την Τρίτη, μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίστηκε την πολιτική της μείωσης των επιτοκίων με στόχο την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

    Το νόμισμα σημείωνε υποχώρηση 5,6%, στα 12,0580 ανά δολάριο, νωρίτερα στην Κωνσταντινούπολη. Ο δείκτης αναφοράς Borsa Istanbul 100  διαπραγματευόταν κατά 1,5% υψηλότερα, με τις μετοχές εταιρειών με έσοδα σε σκληρό νόμισμα να βρίσκονται στο επίκεντρο.

    Turkish lira navigates at historic lows as Erdogan vows to keep rates down

    Τη Δευτέρα, ο Ερντογάν επισήμανε ότι η Τουρκία έχει εγκαταλείψει τις παλιές πολιτικές που βασίζονται στο υψηλό κόστος δανεισμού και σε ένα ισχυρό νόμισμα, στο όνομα της επιβράδυνσης του πληθωρισμού και αντ’ αυτού μετατοπίστηκε σε ένα νέο σύστημα που δίνει προτεραιότητα σε μεγαλύτερες επενδύσεις, εξαγωγές και δημιουργία αρκετών θέσεων εργασίας.

    Ενώ οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες μιλούν για σύσφιξη της πολιτικής τους καθώς η παγκόσμια ανάκαμψη πυροδοτεί άνοδο των τιμών, η απόφαση της Τουρκίας να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες από τον Σεπτέμβριο, έχει προκαλέσει αναταραχή στις αγορές και έχει απογοητεύσει τους επενδυτές που υποστηρίζουν ότι η νομισματική πολιτική της χώρας γίνεται όλο και πιο ασταθής και απρόβλεπτη.

     Διαβάστε ακόμη:

    Τουρκική λίρα: Ιστορικό χαμηλό μετά την εκ νέου μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα



    ΣΧΟΛΙΑ