ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η τουρκική λίρα έκανε παύση σήμερα ύστερα από το ιστορικό ράλι από τα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ αυτή την εβδομάδα, με τα νομίσματα και τις μετοχές αναδυόμενων αγορών να είναι σταθερά σε γενικές γραμμές εν μέσω χαμηλού όγκου συναλλαγών.
Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε νωρίτερα σήμερα στις 11,7 λίρες έναντι του δολαρίου – αν και είχε ενισχυθεί στις 10,25 χθες, στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από ένα μήνα, ύστερα από μια σειρά μέτρων από την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα προκειμένου να στηριχθεί το νόμισμα.
Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε νέα μέτρα αυτή την εβδομάδα με στόχο να προστατεύσει τις αποταμιεύσεις σε τοπικό νόμισμα έναντι των διακυμάνσεων στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, οδηγώντας σε απότομη ανάκαμψη τη λίρα, η οποία τη Δευτέρα υποχώρησε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο 18,4 λιρών έναντι του δολαρίου.
Το τουρκικό νόμισμα οδεύει προς την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση που έχει καταγράψει ποτέ, με άνοδο σχεδόν 40%, μετά το καθοδικό σπιράλ των τελευταίων μηνών ύστερα από μια σειρά μειώσεων επιτοκίων και το άλμα στον πληθωρισμό.
Διαβάστε επίσης
Τουρκική λίρα: Διευρύνει τα κέρδη της – Διήμερο ράλι 40%
Τουρκία: Ανάσα για την τουρκική λίρα μετά τις υποσχέσεις Ερντογάν
Ερντογάν: Θα μειώσω τον πληθωρισμό από το 21% στο 4% – Νέο ιστορικό χαμηλό για τη λίρα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σκότωσαν με καλάσνικοφ τον Γιάννη Λάλα, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ
- Ρύθμιση δανείου και ευθύνη του εγγυητή: Πότε η τράπεζα μπορεί να στραφεί εναντίον του για ολόκληρο το χρέος
- Forbes 2025: Οι σταρ που συνεχίζουν να βγάζουν εκατομμύρια μετά θάνατον
- Nobu Matsuhisa-Ρόμπερτ ντε Νίρο: Από ένα πιάτο μπακαλιάρου στην αυτοκρατορία των 900 εκατ. δολαρίων