• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Ιούλιο καταγράφει το πετρέλαιο

    • Bloomberg
    πετρέλαιο


    Σε πτωτική τροχιά κινήθηκαν αυτή την εβδομάδα οι τιμές του πετρελαίου, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τα μέσα του Ιουλίου, καθώς μία σειρά από απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ και αλλού ενισχύουν τους φόβους ότι η παγκόσμια ύφεση βρίσκεται προ των πυλών.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη βρέθηκαν σήμερα υψηλότερα, ωστόσο καταγράφουν εβδομαδιαίες απώλειες 6%.

    Ο βασικός δείκτης της αμερικανικής δραστηριότητας στον κλάδο των υπηρεσιών υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών τον περασμένο μήνα, ενώ ο δείκτης απασχόλησης παρουσίασε την πιο αδύναμη εικόνα των τελευταίων πέντε και πλέον ετών.

    Τα τελευταία επίσης στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τη βιομηχανική παραγωγή ήταν κι αυτά κάτω από τις εκτιμήσεις.

     

     

    Η επιδείνωση της οικονομίας των ΗΠΑ – και η αύξηση των ενδείξεων αδυναμίας στην Κίνα και τη Γερμανία – επιδεινώνουν την ήδη εύθραυστη προοπτική της ζήτησης. Αν και τα κέρδη ρεκόρ που σημείωσε η τιμή του πετρελαίου μετά τις επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου στη Σαουδική Αραβία εξανεμίστηκαν εξαιτίας της γρήγορης αποκατάστασης της παραγωγής στην περιοχή, το οικονομικό κλίμα συνέβαλε επίσης προς αυτή την κατεύθυνση. Η Νιγηρία, μέλος του ΟΠΕΚ, προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η ζήτηση πετρελαίου θα “δοκιμαστεί” το ερχόμενο έτος.

    “Είναι σαφές ότι το κλίμα έχει επιδεινωθεί πρόσφατα”, δήλωσε ο Daniel Hynes, επικεφαλής της στρατηγικής για τα εμπορεύματα στην Australian & New Zealand Banking Group Ltd. στο Σίδνεϊ. “Ωστόσο, η αγορά είναι ακόμη συγκρατημένη”, καθώς δεν έχει παρατηρηθεί ακόμη σημαντική πτώση της ζήτησης πετρελαίου, ανέφερε.

    Τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου του αργού παρουσίασαν σήμερα αύξηση 0,4% και διαμορφώθηκαν στα 52,65 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, την Πέμπτη υποχώρησαν για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση και καταγράφουν εβδομαδιαία πτώση 3,27 δολάρια, τη μεγαλύτερη από τις 19 Ιουλίου.

    Η τιμή του Brent στα συμβόλαια Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 0,4% και διαμορφώθηκε στα 57,92 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, στο σύνολο της εβδομάδας υποχώρησε κατά 6,4%.

    Παρά το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο θα ξαναρχίσουν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις υψηλού επιπέδου την επόμενη εβδομάδα, οι πιθανότητες βραχυπρόθεσμης ανάκαμψης δεν φαίνεται να είναι υψηλές.

    Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς για τα ευρωπαϊκά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών και των γαλακτοκομικών προϊόντων αυτή την εβδομάδα.



    ΣΧΟΛΙΑ