• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Huawei: Η μη ασφαλής τεχνολογία, η αιτία του αποκλεισμού της από τα δίκτυα 5G


    Η κινεζική εταιρεία Huawei Technologies Co. αποκλείστηκε από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας της επόμενης γενιάς του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Όπως προβλέπει το σχέδιο που πρότεινε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, οι τοπικοί πάροχοι τηλεφωνίας δεν θα μπορούν να προσθέτουν νέα υλικά από την Huawei στα 5G δίκτυά τους μετά τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

    Όλος ο εξοπλισμός που κατασκευάζεται από την εταιρεία με έδρα το Σενζέν και που έχει ήδη εγκατασταθεί θα πρέπει να αφαιρεθεί από την υποδομή 5G έως το 2027, δήλωσε η κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα.

    Οι υπουργοί προειδοποίησαν επίσης τους παρόχους να σταματήσουν να αγοράζουν εξοπλισμό Huawei για τα σταθερά ευρυζωνικά δίκτυα τους. Η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με τη βιομηχανία για το χρονοδιάγραμμα του νέου αυστηρού καθεστώτος στα σταθερά δίκτυα, αλλά επισήμανε ότι αναμένεται να τεθεί σε ισχύ εντός δύο ετών.

    Ο αποκλεισμός της Huawei θα κοστίσει στους παρόχους του Ηνωμένου Βασιλείου έως και 2 δισεκατομμύρια λίρες (2,5 δισεκατομμύρια δολάρια) για την εφαρμογή του και θα καθυστερήσει την ανάπτυξη των δικτύων 5G για διάστημα δύο και τριών ετών, δήλωσε η κυβέρνηση.

    Εχθρικός εταίρος

    Η απόφαση αυτή κατά της Huawei αποτυπώνει μια σημαντική στροφή της πολιτικής του Τζόνσον και απειλεί να πυροδοτήσει αυξανόμενη ένταση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κίνας, σε μια πολύ ευαίσθητη χρονική στιγμή. Η Κίνα προειδοποίησε ότι ο Τζόνσον θα αντιμετωπίσει τις «συνέπειες» εάν το Ηνωμένο Βασίλειο της συμπεριφερθεί ως «εχθρικό εταίρο».

    Ο Τζόνσον έδωσε το πράσινο φως για τη συμμετοχή της Huawei στα νέα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας τον Ιανουάριο, υπό όρους, αλλά δέχθηκε έντονη πίεση από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για να αλλάξει στάση.

    Ο πρωθυπουργός, οι ανώτεροι υπουργοί του και οι αρχηγοί ασφαλείας υπέγραψαν το σχέδιο στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας την περασμένη Τρίτη το πρωί. Ο υπουργός Πολιτισμού Oliver Dowden έθεσε αργότερα τις λεπτομέρειες στο Κοινοβούλιο. Ενώ το 5G θα είναι «μετασχηματιστικό» για το Ηνωμένο Βασίλειο, «η εμπιστοσύνη στην ασφάλεια και την ανθεκτικότητα της υποδομής στην οποία βασίζεται» είναι ζωτικής σημασίας, είπε.

    «Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι είναι απαραίτητο να αποκλειστεί η Huawei από τα 5G δίκτυα μας», δήλωσε ο Dowden στους νομοθέτες. “Αυτή η αποφασιστική κίνηση παρέχει στον κλάδο τη διαφάνεια και τη βεβαιότητα που χρειάζεται για να συνεχίσει με την παράδοση του 5G σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο”.

    Οι επιπτώσεις

    Οι εταιρείες BT Group Plc και Three, που βασίζονται στην Huawei περισσότερο από άλλους προμηθευτές για τα 5G δίκτυά τους, δήλωσαν ότι μελετούν τις επιπτώσεις της απόφασης στα σχέδιά τους.

    Η μετοχή της BT αυξήθηκε έως και 4%, και αναδείχθηκε στη μετοχή με την καλύτερη απόδοση στον δείκτη FTSE 100 την Τρίτη, καθώς το χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή κατάργηση των υλικών της Huawei ήταν καλύτερο από αυτό που υποστήριζαν αρχικά τα δημοσιεύματα.

    Τον Μάιο, οι ΗΠΑ απαγόρευσαν στην Huawei να προμηθεύεται μικροτσίπ που χρησιμοποιούν αμερικανική τεχνολογία, μια κίνηση που ανάγκασε τους Βρετανούς αξιωματούχους να επανεκτιμήσουν την αρχική τους άποψη για την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα της χρήσης του εξοπλισμού της κινεζικής εταιρείας σε δίκτυα 5G.

    «Αυτή ήταν μια σημαντική και ουσιαστική αλλαγή», δήλωσε ο Dowden, προσθέτοντας ότι οι κυρώσεις έχουν «δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις» στην ικανότητα της Huawei να προμηθεύει με εξοπλισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Μη ασφαλής τεχνολογία

    Το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο του Ηνωμένου Βασιλείου προχώρησε σε μια αξιολόγηση που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σημαίνουν ότι η Huawei θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει δυνητικά ανασφαλή τεχνολογία, καθιστώντας αδύνατο τον έλεγχο των κινδύνων ασφαλείας για το δίκτυο 5G.

    Οι Βρετανοί πάροχοι έχουν τώρα μπροστά τους ένα πολύπλοκο και ακριβό έργο προκειμένου να αφαιρέσουν τα υλικά της Huawei από τα δίκτυά τους τα επόμενα επτά χρόνια.

    Ο Dowden προειδοποίησε ότι η απόφαση αυτή θα καθυστερήσει αναπόφευκτα την ανάπτυξη δικτύων 5G στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Η κίνηση της Βρετανίας θα μπορούσε να προτρέψει και τον Καναδά να αποκλείσει την Huawei από τα δίκτυα 5G του και να εστιάσει την προσοχή στη Γερμανία, όπου αυξάνεται η πίεση στο νομοθετικό σώμα για να δράσει εναντίον της εταιρείας, δήλωσε ο Τζέιμς Λιούις, διευθυντής του προγράμματος τεχνολογικής πολιτικής στο Κέντρο Στρατηγικών & Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον.

    «Είναι μια νίκη για την κυβέρνηση Τραμπ», είπε ο Λιούις σε συνέντευξή του. «Είχαν ένα σχέδιο. Το πραγματοποίησαν”.

    Ο κοντινότερος σύμμαχος

    Ορισμένοι νομοθέτες των ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι η Huawei θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του δικτύου και αρκετοί χαιρέτισαν την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, ένας Ρεπουμπλικανός της Φλόριντα, έγραψε στο Twitter ότι ήταν “πολύ χαρούμενος που βλέπουμε τον πλησιέστερο σύμμαχό μας να διασφαλίζει τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών».

    Ο Τζόνσον δέχθηκε αιτήματα και από το δικό του Συντηρητικό Κόμμα να ακολουθήσει μια αυστηρότερη γραμμή απέναντι στο Πεκίνο εν μέσω ανησυχιών ότι ο εξοπλισμός του θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από Κινέζους κατασκόπους – μια κατηγορία που αρνείται η εταιρεία.

    Βραχυπρόθεσμα, ο αποκλεισμός της εταιρείας θα δυναμιτίσει τις ήδη έντονες σχέσεις μεταξύ Λονδίνου και Πεκίνου. Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί πρόσφατα λόγω του νέου νόμου περί ασφάλειας που επέβαλε η Κίνα στο Χονγκ Κονγκ, που αποτελεί πρώην βρετανική αποικία, καθώς και στον χειρισμό για την μετάδοση της πανδημίας.

    Το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Κίνας-Βρετανίας δήλωσε ότι «απογοητεύτηκε» από την απόφαση και κάλεσε τους υπουργούς να διαβεβαιώσουν τις επιχειρήσεις ότι το Ηνωμένο Βασίλειο σκοπεύει να «συνεργαστεί με την Κίνα με καλή πίστη». Το κινεζικό εμπόριο και οι επενδύσεις υποστηρίζουν έως και 149.000 θέσεις εργασίας στη Βρετανία, ανέφερε, επικαλούμενος μια μελέτη της  Cambridge Econometrics.

     Σημαντική παρέμβαση

    Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua της Κίνας ανταπέδωσε τα πυρά την Τετάρτη, αποκαλώντας την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου «αβάσιμη» και προειδοποίησε ότι ο αποκλεισμός θα «επισκιάσει» τη συνεργασία μεταξύ Λονδίνου και Πεκίνου.

    Την περασμένη εβδομάδα, ο Liu Xiaoming, πρεσβευτής της Κίνας στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατηγόρησε την κυβέρνηση Τζόνσον για «μεγάλη παρέμβαση» στην εγχώρια πολιτική για το Χονγκ Κονγκ και υποστήριξε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «χορεύει στους ρυθμούς των ΗΠΑ» απέναντι στη Huawei.

    Την ίδια ώρα στο Λονδίνο, ο πρωθυπουργός μπορεί να θεωρήσει ότι τα σχέδιά του δεν είναι αρκετά ώστε να ικανοποιήσουν ορισμένους από τους Συντηρητικούς συναδέλφους του.

    Ο συντηρητικός Iain Duncan Smith είπε ότι ενώ χαιρετίζει την απόφαση, η κυβέρνηση θα πρέπει να συντομεύσει το επταετές χρονοδιάγραμμα. «Ας το μειώσουμε σε πέντε χρόνια και ας το κάνουμε γρήγορα», είπε στο Κοινοβούλιο.

    Ο συνάδελφός του, Bob Seely, δήλωσε επίσης ότι θέλει η κυβέρνηση να επισπεύσει τον αποκλεισμό της εταιρείας που θεωρείται υψηλού ρίσκου, πριν από το 2025. Ωστόσο, άλλα μέλη των Tories που μπορεί να επαναστάτησαν αρχικά, έχουν πειστεί μετά την πρόσφατη ανακοίνωση. Ο Damian Green έγραψε στο Twitter ότι η απόφαση είναι «καλή» και είπε σε συνέντευξή του ότι δεν θα καταψηφίσει το θέμα που θα θέσει η κυβέρνηση το φθινόπωρο.

    Η Huawei δήλωσε απογοητευμένη από τον αποκλεισμό και κάλεσε τους υπουργούς να επανεξετάσουν το θέμα.

    «Απειλεί να οδηγήσει τη Βρετανία σε ένα αργό ψηφιακό μονοπάτι, να αυξήσει του λογαριασμούς και να εμβαθύνει το ψηφιακό χάσμα», δήλωσε ο Ed Brewster, εκπρόσωπος της Huawei. «Δυστυχώς, το μέλλον μας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει πολιτικοποιηθεί – πρόκειται για την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ και όχι για την ασφάλεια».



    ΣΧΟΛΙΑ