• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το Νταβός σε αριθμούς: Από την κλιματική αλλαγή μέχρι τους δισεκατομμυριούχους

    • Bloomberg

    Davos


    Η έκκληση της  Γκρέτα Τούνμπεργκ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός το 2019 ότι είναι καιρός να λάβουμε σοβαρά υπόψη την κλιματική αλλαγή, μπορεί τελικά να αρχίσει να επηρεάζει κάποιους, καθώς οι συμμετέχοντες δείχνουν πλέον να λαμβάνουν περισσότερο υπόψη τους το μήνυμα της νεαρής ακτιβίστριας.

    Παρά το γεγονός ότι ο θεσμός γιορτάζει την 50η επέτειο του, με τη συνηθισμένη παρέλαση πολιτικών αρχηγών κρατών, δισεκατομμυριούχων και στελεχών επιχειρήσεων, η υπερθέρμανση του πλανήτη κυριαρχεί στην ατζέντα περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Στην ετήσια έρευνα κινδύνων του WEF, οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι ξεπέρασαν άλλα σημαντικά θέματα όπως οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ή η τρομοκρατία.

    Biggest Global Risks

    Η συνάντηση στο χιονοδρομικό κέντρο της Ελβετίας πραγματοποιείται μετά από την πιο ζεστή δεκαετία και μία χρονιά κατά την οποία η Βενετία επλήγη από τις πλημμύρες, τμήματα του τροπικού δάσους της Βραζιλίας τυλίχθηκαν στις φλόγες και ακόμα περισσότερα δάση κάηκαν στην Αυστραλία. Η Τούνμπεργκ έκανε λόγο για όλα αυτά τον περασμένο Ιανουάριο, λέγοντας στο κοινό του Νταβός ότι «το σπίτι μας έχει πιάσει φωτιά».

    Για να τονίσουν πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση, οι ακτιβιστές της κλιματικής αλλαγής  διοργανώνουν μια πορεία από την πόλη Landquart προς το Νταβός. Η ίδια η Τούνμπεργκ θα μιλήσει στο φόρουμ την Τρίτη.

    Δεν θα την ακούσουν όλοι οι παρευρισκόμενοι. Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, θα δώσει μια από τις πρώτες ομιλίες του φόρουμ.

     

    Weather Worries

    Οι συμμετέχοντες από την Ευρώπη θα γνωρίζουν ότι ο καιρός στην περιοχή είναι αδικαιολόγητα ζεστός για την εποχή. Παρόλο που υπάρχει αρκετό χιόνι για να κάνουν σκι στο Νταβός, τα βουνά σε χαμηλότερες περιοχές της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ελβετίας είναι γυμνά από χιόνι. Στη Φινλανδία, η θερμοκρασία τον Ιανουάριο ήταν υψηλότερη κατά 10 βαθμούς Κελσίου από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

    Σχεδόν το 1/5 των συνεδριάσεων του φετινού Φόρουμ αφορά το περιβάλλον, από περίπου 13% το 2010, όταν η οικονομική κρίση ήταν πρόσφατη στο μυαλό των ανθρώπων.

    Οι διοργανωτές αναθεώρησαν επίσης το Μανιφέστο του Νταβός, για να ζητήσουν ένα “καλύτερο είδος καπιταλισμού” που υπερβαίνει τη δημιουργία αξίας στους μετόχους. Η οργάνωση τάσσεται υπέρ της Τούνμπεργκ, της οποίας το μήνυμα χρησιμεύει ως υπενθύμιση ότι “το σημερινό οικονομικό σύστημα αποτελεί την προδοσία των μελλοντικών γενεών”.

     

    Social Mobility

    Αυτό θα σήμαινε επίσης την αντιμετώπιση της ανισότητας, που είναι ένα εκρηκτικό πολιτικό ζήτημα. Το φόρουμ δήλωσε σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, ότι η παγκόσμια ανισότητα θα επιδεινωθεί αν οι κυβερνήσεις δεν κάνουν περισσότερα για να διασφαλίσουν ότι όσοι επηρεάζονται περισσότερο από τις ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές δεν είναι απλώς παραμερισμένοι και ξεχασμένοι.

    Αυτό είναι επίσης ένα μήνυμα για τις μεγάλες εταιρείες του κόσμου από τις οποίες το WEF παίρνει ένα μεγάλο μέρος του ετήσιου προϋπολογισμού των σχεδόν 350 εκατομμυρίων δολαρίων.

     

    Money Machine

    Και ενώ το Φόρουμ έχει προσκαλέσει 10 έφηβους που έχουν λάβει θέση σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της Τούνμπεργκ, ο αριθμός αυτός είναι ιδιαίτερα μικρός σε σχέση με τους δισεκατομμυριούχους που θα βρίσκονται εκεί- τουλάχιστον 119 από αυτούς.

    Στους σημαντικούς συμμετέχοντες περιλαμβάνονται ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co. Jamie Dimon και η Margarita Louis-Dreyfus, η οποία βρίσκεται στο τιμόνι του ομώνυμου γεωργικού εμπορικού ομίλου.

     

    Billionaire Haven

    Η ισότητα των φύλων παραμένει ένα άλλο σημαντικό ζήτημα. Ενώ το WEF διακρίνει τη σημασία της ποικιλομορφίας, οι άνδρες στο συνέδριο του Νταβός αποτελούν το κυρίαρχο φύλο.

    Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ και η Σέριλ Σάντμπεργκ του Facebook, πρόκειται να εμφανιστούν. Ωστόσο, αν και το ποσοστό των γυναικών που θα παρευρεθούν έχει βελτιωθεί με την πάροδο των ετών, δεν έχει ακόμη φτάσει το 25%.

     

    Still Short



    ΣΧΟΛΙΑ