• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το νέο μέτωπο στη μάχη της Ευρώπης με το ξέπλυμα χρήματος

    • Bloomberg


    Ένα νέο μέτωπο ανοίγει στη μάχη της Ευρώπης με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

    Μετά από σκάνδαλα βρώμικου χρήματος που αφορούσαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ και έπληξαν μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες της ηπείρου, η περιοχή της Βαλτικής – όπου σημειώθηκε μια από τις μεγαλύτερες περιπτώσεις έως τώρα – άρχισε μια νέα επιχείρηση.

    Αυτή τη φορά, ο στόχος είναι οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών, οι οποίοι, καθώς διευκολύνουν το ηλεκτρονικό εμπόριο, συχνά βοηθούν ανθρώπους να στέλνουν χρήματα σε όλο τον κόσμο με χαμηλό κόστος. Ο κίνδυνος είναι ότι εγκληματίες τους χρησιμοποιούν για να αποκρύψουν παράνομες συναλλαγές, την ώρα που ο έλεγχος επικεντρώνεται στις παραδοσιακές τράπεζες.

    Ο κίνδυνος επισημάνθηκε νωρίτερα αυτό φέτος από αξιωματούχους από τις σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων μετά την παραδοχή της Danske Bank ότι πολλά από τα περίπου 230 δισεκατομμύρια δολάρια που πέρασαν από το μικροσκοπικό της υποκατάστημα στην Εσθονία ενδέχεται να ήταν παράνομες.

    Υπήρξε επίσης ανησυχία για μεγάλους παγκόσμιους παίκτες όπως η Revolut με έδρα το Λονδίνο, η οποία διαθέτει ευρωπαϊκή τραπεζική άδεια από τη Λιθουανία.

    Αλλά είναι οι αρχές επιβολής του νόμου και οι ρυθμιστικές αρχές στο Ταλίν, τη Ρίγα και το Βίλνιους – ένα κέντρο για τις εταιρείες fintech – που έλαβαν την πιο αποφασιστική δράση.

    Η αστυνομία της Εσθονίας αυτόν το μήνα συνέλαβε τρεις υπαλλήλους της GFC Good Finance Company για ξέπλυμα χρημάτων και υπεξαίρεση.

    Η GFC, η οποία λειτουργούσε από το 2013 και ήλεγχε περισσότερο από το ήμισυ της αγοράς των 183 εκατομμυρίων κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, στερήθηκε της άδειάς της τον Μάιο. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι έχει «παραβιάσει σοβαρά» τους κανόνες, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών περί γνώσης των πελατών της.

    Τον Απρίλιο, η AS Talveaed, η οποία εξυπηρετούσε μη κατοίκους της χώρας, υψηλότερου κινδύνου, από το 2011, στερήθηκε επίσης την άδειά της μετά από «αρκετά χρόνια» παραβίασης των νομικών της υποχρεώσεων.

    «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι μετά από την αντιμετώπιση αυτών των περιπτώσεων, ο κίνδυνος σε αυτόν τον τομέα έχει μειωθεί σημαντικά», δήλωσε ο επικεφαλής της οικονομικής ελεγκτικής υπηρεσίας Kilvar Kessler μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

    Στη Λιθουανία, η κεντρική τράπεζα επέβαλε πρόστιμο στην εταιρεία πληρωμών MisterTango ύψους 245.000 ευρώ τον Οκτώβριο λόγω παραβίασης των κανόνων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας – η τρίτη παραβίαση της εταιρείας από το 2016.

    Η τράπεζα έχει επίσης σκληρύνει τις απαιτήσεις της για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις εταιρείες ηλεκτρονικού χρήματος και πληρωμών.

    «Υψηλή ευπάθεια»

    Η Λετονία ανησυχεί εξίσου. Η υπηρεσία της την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες θεωρεί ότι ορισμένες εταιρείες εξυπηρετούν ξένους πελάτες ως υψηλού κινδύνου εξαιτίας αδυναμιών στον έλεγχο των πελατών. Σε μια αξιολόγηση κινδύνου που δημοσιεύθηκε φέτος, ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες σε τοπικούς πελάτες ενδέχεται επίσης να εκτίθενται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής.

    Οι κίνδυνοι «αυξάνονται λόγω της υψηλής ευπάθειας του τομέα» στη διαχείριση των συστημάτων καταπολέμησης της απάτης, σύμφωνα με την έκθεση.

    Ήταν η Εσθονία, όπου δημιουργήθηκε το Skype και η οποία έχει αγκαλιάσει καθετί ηλεκτρονικό, από τις ηλεκτρονικές φορολογικές δηλώσεις μέχρι τη διαδικτυακή ψήφο στις εκλογές, που ήταν από τις πρώτες που έθεσαν ερωτήματα στους παρόχους πληρωμών.

    Τα πρακτικά μιας συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες το 2011, τα οποία είδε το Bloomberg, δείχνουν ότι κάποιοι ανησυχούσαν ήδη.

    «Τα κονδύλια που πιθανόν να εισπράττονται μέσω του εγκλήματος πρέπει να νομιμοποιηθούν με κάποιον τρόπο», δήλωσε η Krista Aas, εκπροσωπώντας την αστυνομία εγκλήματος. «Η χρήση υπηρεσιών πληρωμών είναι ιδανική γι ‘αυτό».

    Αυτοί οι φόβοι είναι ακόμα εμφανείς σήμερα.

    «Τα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος και οι εταιρείες πληρωμών αποτελούν πραγματικά μεγάλο κίνδυνο», δήλωσε η Ilze Znotina, επικεφαλής της Μονάδας Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών της Λετονίας, τον Σεπτέμβριο.



    ΣΧΟΛΙΑ